Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από κάποια σοβαρή πάθηση και έχουν ανάγκη ανακουφιστικής φροντίδας, σχεδόν θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες τέσσερις δεκαετίες. Έως το 2060, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, προβλέπεται ότι κάθε χρόνο περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν παγκοσμίως από σοβαρή πάθηση (το 47% όλων των θανάτων διεθνώς) .

Ads

Είναι η πρώτη φορά που μια επιστημονική μελέτη κάνει μελλοντική πρόβλεψη σε παγκόσμια κλίμακα για τις αυξημένες μελλοντικές ανάγκες σε ανακουφιστική ή παρηγορητική φροντίδα. Ο αριθμός των ασθενών αυτών το 2060 αναμένεται να είναι αυξημένος κατά 87% έναντι του 2016, ενώ η πλειονότητα (83%) των ανθρώπων αυτών θα βρίσκονται σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, με επικεφαλής τη δρα Κάθριν Σλίμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για θέματα διεθνούς υγείας “The Lancet Global Health”, εκτιμούν ότι στο τελευταίο στάδιο της ζωής οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες λόγω διαφόρων σοβαρών ασθενειών θα αυξηθούν σε όλες τις ηπείρους, με τη μεγαλύτερη αύξηση (155% μεταξύ 2016-2060) να αναμένεται στις φτωχές χώρες, ενώ στις πλούσιες χώρες η αύξηση προβλέπεται μικρότερη (57%).

Όπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη (183%) στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών. Η βασική αιτία για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ασθενών με ανάγκη ανακουφιστικής/παρηγορητικής φροντίδας θα είναι η αύξηση στους θανάτους από καρκίνο (109% μεταξύ 2016-2060) και στα περιστατικά άνοιας (αύξηση 264% μέσα στην επόμενη 40ετία), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ads

«Η άμεση διεθνής δράση για την ενσωμάτωση της ανακουφιστικής φροντίδας στα συστήματα υγείας αποτελεί ηθική και οικονομική επιταγή. Η ανακουφιστική φροντίδα μπορεί να απαλύνει τα βάσανα των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς επίσης να εξοικονομήσει χρήματα για τα συστήματα υγείας και την κοινωνία», δήλωσε η Σλίμαν.

«Εκτιμάται ότι μόνο το 14% των ανθρώπων που χρειάζονται ανακουφιστική φροντίδα παγκοσμίως, την έχουν, και οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε χώρες υψηλού εισοδήματος», επεσήμανε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρντινγκ. «Η κοινωνία έχει καθήκον να παρέχει τέτοια φροντίδα σε όλους στις τελευταίες στιγμές της ζωής τους», πρόσθεσε.