«Είναι γεγονός ότι οι κάποιοι τυπολάτρες της Κομισιόν ταράζονται στην ιδέα κάποιων αλλαγών, ωστόσο τα όσα έχει σχεδιάσει η ελληνική κυβέρνηση διέπονται από οικονομική λογική και δεν διαταράσσουν τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ήτοι τη συνέχιση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί…». Το παραπάνω αποτελεί μέρος κειμένου του υπογράφοντος, το οποίο δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φύλλο της κυριακάτικης «Α».

Ads

Όντως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκίνησε ήδη τα…φάλτσα, σχετικά με τα θετικά μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, όντας μάλιστα σε εντελώς διαφορετική «γραμμή» τόσο από την Κομισιόν (Σεντένο, Μοσκοβισί) όσο και από τη Γερμανία (Σολτς). Και χωρίς να έχει γραφτεί η έκθεση της Ε.Ε. σχετικά με τις θετικές αυτές παρεμβάσεις.

Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει προεκτιμήσει με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, το πρώτο μέρος του οποίου έχει ήδη εφαρμοστεί διά της 13ης σύνταξης, ενώ οι μειώσεις στον ΦΠΑ στην εστίαση (κ.λπ.) αρχίζουν να εφαρμόζονται από αύριο συμπαρασύροντας προς τα κάτω μια σειρά από τιμές προϊόντων, «ελαφρύνοντας» τα νοικοκυριά.

Άλλωστε και η απάντηση του -ίσως πιο μετριοπαθούς στελέχους της κυβέρνησης- αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη προς τις αστήρικτες αιτιάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα περί του πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει σχεδίου και όχι τυχοδιωκτικά, όπως την κατηγορεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Γι’ αυτό έχει εκπονήσει ένα συνολικό σχέδιο για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας, το οποίο ακουμπά πάνω στις ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή τους πολλούς, όπως σημειολογικά αναφέρει το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Σχέδιο

Το σχέδιο με τα θετικά μέτρα για φέτος και του χρόνου ανέρχεται στα 4,2 δισ. Και αυτό διότι προβλέπεται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, επιπλέον αυτού που είχε υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2019, ύψους 1,14 δισ. ευρώ, 800 εκατ. για το 2020 (1,3 δισ. με το θετικό αποτύπωμα του 2019), επιπλέον της μη περικοπής του αφορολογήτου (1,8 δισ.). Και το συγκεκριμένο σχέδιο δεν σταματά εκεί. Για το 2021 και το 2022 προβλέπονται θετικές παρεμβάσεις στα 2,33 δισ. ευρώ.

Παράλληλα εξασφαλίζεται στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να «χάσουν» τα χρήματά τους, διότι δημιουργείται ένας μηχανισμός μείωσης των πλεονασμάτων.

Θα ανοίξει ο ειδικός λογαριασμός, στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Αυτή η ενέργεια δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου, καθότι ουσιαστικά θα επανασχεδιαστούν οι προϋπολογισμοί για το 2020, το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν επί παραδείγματι για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα είτε με άλλες επιλογές θετικών προς την κοινωνία μόνιμων μέτρων.

Πηγή: Αυγή