Για κακούργημα για την αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες και παραλείψεις που αντίκεινται στα καθήκοντα των υπαλλήλων, στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ, κατηγορείται ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κωνσταντίνος Φρουζής. 

Ads

Όπως προκύπτει από το υπόμνημα που κατέθεσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών κατηγορείται ότι «εξακολούθησε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος και το αντικείμενό του είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας». Οι ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. 

Στο υπόμνημα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η κατηγορία που του αποδίδεται «συνίσταται συνοπτικά στο εγώ, υπό την ιδιότητα μου ως αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas (2007- Ιούνιος 2015), κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Νοβάρτις, με έδρα τη Ζυρίχη της Ελβετίας, αλλά και της ΝΟΒΑΡΤΙΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕΒΕ, δωροδοκηθήσα πληθώρα υπαλλήλων κατά την έννοια του άρθρου 13 εδ. Α’ ΠΚ, που εμπλεκόταν στη διαδικασία έγκρισης, τιμολόγησης, αποζημίωσης φαρμάκων και καταβολής χρεών από δημόσιους φορείς προς τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και προκειμένου – μεταξύ άλλων – να εξασφαλιστεί η προστασία τιμής για τα σκευάσματα που αφορούσαν την ογκολογία και τα ορφανά φάρμακα. Τα ποσά που φέρεται να κατέβαλα ως δώρα, προκύπτει ότι ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό των 150.000 ανερχόμενα σε εκατομμύρια ευρώ (ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) ενώ το όφελος που αποκόμισα για λογαριασμό της Νοβάρτις αλλά και της ΝΟΒΑΡΤΙΣ Ελλάς ΑΕΒΕ είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ανερχόμενο σε δις ευρώ αν ληφθεί υπόψη ότι η αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα επηρεάζει παγκοσμίως τουλάχιστον άλλες 29 χώρες».

Ο Φρουζής, ο οποίος μετέβη στην Ευελπίδων προκειμένου να επικυρώσει την εισαγγελική διάταξη που του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα, μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε για δωροδοκία, υποστηρίζει ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση της δικογραφίας που έχει σχηματισθεί και διαβεβαιώνει ότι δεν διανοήθηκε ποτέ να διαφύγει από τη χώρα.

Αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία που του αποδίδεται «χωρίς βέβαια να είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να αντικρούσω ένα προς ένα τα στοιχεία που τη συνθέτουν και με αφορούν». Αναφορικά με την εισαγγελική διάταξη που του απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα, τονίζει ότι ουδέποτε διανοήθηκε να «διαφύγει» στο εξωτερικό, καθώς αυτό όχι μόνο θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τεκμήριο ενοχής αλλά θα του στερούσε και τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του και να συνδράμει τη Δικαιοσύνη στο έργο της ανεύρεσης της αλήθειας. 

Ads

Στο υπόμνημά του ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis σημειώνει επίσης πως γνώριζε για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση από το καλοκαίρι του 2017 με αφορμή δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών, οι οποίοι στη συνέχεια αποδεσμεύτηκαν.