Αναγνωριστικές βολές, επιχείρηση ανασύνταξης κάποιων «σκληρών» πολιτικών στρατοπέδων εν όψει ευρωεκλογών και εγχώρια πολιτικά παζάρια: Αυτό το πλέγμα βλέπουν έμπειροι κυβερνητικοί παράγοντες πίσω από την προσπάθεια ανάδειξης σε μείζον ζήτημα των προβληματισμών που εκφράζονται – είτε πιο ήπια, είτε πιο έντονα – από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πακέτο των θετικών μεταμνημονιακών μέτρων.
Εξηγώντας αυτή την ανάλυση οι ίδιες πηγές, μετά και το χθεσινό Eurogroup, επισημαίνουν τρεις συγκεκριμένες τοποθετήσεις: Τις πολύ προσεκτικές και χαμηλότονες αναφορές στο ελληνικό «πακέτο» από τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, την αρχικώς πιο αιχμηρή αλλά πιο ήπια σε δεύτερο χρόνο προειδοποίηση του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, και την επίμονη και επαναλαμβανόμενη βεβαιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει χώρος για επιπλέον παροχές και ότι τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι για τα πλεονάσματα.
Μάριο Σεντένο και Πιερ Μοσκοβισί, στην χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, κρατώντας επιμελώς τις ισορροπίες. Αμφότεροι έδειξαν τον Ιούνιο ως τον χρόνο κατά τον οποίο θα συζητηθεί ενδελεχώς το ελληνικό μεταμνημονιακό πακέτο μέτρων, με τον μεν πρώτο να δηλώνει ότι «η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει υπεραποδόσει στους δημοσιονομικούς στόχους, αναμένουμε οι δεσμεύσεις της με το Eurogroup να τηρηθούν» και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων να επισημαίνει: «Από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι πια σε πρόγραμμα, οι ελληνικές αρχές έχουν την απόλυτη ευθύνη των αποφάσεών τους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων στα πλεονάσματα».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στην πρώτη του δήλωση μετά την συνεδρίαση εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις των μέτρων στους δημοσιονομικούς στόχους, λέγοντας: «Δεν έχουμε πλήρη αποτίμηση αλλά μια πρώτη αξιολόγηση δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα μπορεί να υπάρξει σημαντική απόκλιση από τον φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5%». Όπως είπε υπάρχει ανησυχία και για τη σύνθεση αυτών των μέτρων «τα οποία δεν είναι φιλικά ως προς την ανάπτυξη». Σε δεύτερη τοποθέτησή του ωστόσο άμβλυνε την παρέμβασή τους λέγοντας πως δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εκτίμηση που να δείχνει ότι χάνεται ο φετινός στόχος για πλεόνασμα 3,5%.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με νέα δημόσια παρέμβασή του για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε ότι το πακέτο των προεκλογικών παροχών μπορεί να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της. «Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές» δήλωσε χθες ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times. «Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».
Διαβάζοντας αυτά τα μηνύματα κυβερνητικές πηγές έκαναν χθες το βράδυ τρεις επισημάνσεις. Η πρώτη, ως προς την ουσία του οικονομικού πακέτου, είναι πως παρ’ ότι στο Eurogroup του Ιουνίου αναμένονται κάποιες ενστάσεις – ενδεχομένως και «μεμονωμένες εντάσεις» – από την πλευρά των θεσμών, το γενικό κλίμα δείχνει πως θα επέλθει εν τέλει συμφωνία. Οι πιο ισχυρές ενστάσεις διαπιστώνονται επί του παρόντος στη σύσταση του «ειδικού ταμείου» για τη μείωση των πλεονασμάτων, όμως θεωρείται πως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι άμεσο και «θέλει τον χρόνο του».
Η δεύτερη επισήμανση είναι πως οι πιο ισχυρές ενστάσεις έρχονται από συγκεκριμένες πλευρές: Από την Γερμανία, την Ολλανδία και τον, επίσης γερμανοκρατούμενο, ESM – ήτοι, από το πλέον συντηρητικό άξονα των θεσμών που έχει και την δική του πολιτική στόχευση και ατζέντα εν όψει ευρωεκλογών. Η τρίτη επισήμανση είναι πως την πιο σκληρή θέση εξ όλων αυτών παίρνει – για μια ακόμη φορά – ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Όπως τονίζεται, δε, από τις ίδιες πηγές, ο κ. Στουρνάρας κινείται ξανά στα όρια του θεσμικού του ρόλου, για να στείλει μηνύματα με καθαρά πολιτική χροιά. Και τα μηνύματα αυτά, προστίθεται, συμπίπτουν και πάλι – όλως τυχαίως; – με τις θέσεις των πιο σκληρών εκ των δανειστών και εταίρων αλλά και της Νέας Δημοκρατίας. Κατά κάποιους, δε, η σύμπτωση αυτή δεν είναι άσχετη με τις πληροφορίες που φέρουν τον κεντρικό τραπεζίτη να έχει ήδη διαπραγματευτεί την ανανέωση της θητείας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν και εφόσον γίνει κυβέρνηση η ΝΔ…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >