Η ομιλία και η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τη Μακεδονία την Κυριακή, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ads

Η παρουσία του προκάλεσε χαμόγελα και πανηγυρισμούς σε ακροδεξιούς, νεοναζί και απογόνους αρχιβασανιστών της Χούντας, προκαλώντας ταυτόχρονα απογοήτευση και αποστροφή για τα «στερνά» του Μίκη.

Πριν τρεις δεκαετίες ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος που σε ανύποπτο χρόνο επέκρινε τον Μίκη Θεοδωράκη για την «έπαρση» και την εν γενεί στάση του. Αναλυτικά είχε πει στη «Συζήτηση Εν Λευκώ» του 1984:

«Κύριε Θεοδωράκη εν έτη 1979 σας γνώρισα μόνο για πέντε λεπτά. Η θωριά σας κι η φωνή σας πολλών τόνων βάρους, ενέπνεε λεβεντιά αλλά και πολλή έπαρση. Σκεφτείτε να αφαιρούσαμε τους στίχους των Ελύτη, Σεφέρη, Ρίτσο και άλλων, τις εξαίρετες ερμηνείες των Καζατζίδη, Μπιθικώτση, Φαραντούρη και άλλων, το πολιτικό υπόβαθρο που σας στήριξε και σας προώθησε. Αυτό που μένει είναι πολύ μικρό μπροστά σε μια “Συννεφιασμένη Κυριακή” ή σε μια “Φραγκοσυριανή”».

Μάλιστα στον δίσκο του «Zorba the Freak» του 1985, τίτλος με σαφή υπαινιγμό στον μουσικοσυνθέτη, του αφιέρωσε κι ένα τραγούδι, έμμεση καταγγελία για την αλλοτρίωση του. Εξάλλου του ίδιο είχε κάνει και για ολόκληρη τη γενιά του Πολυτεχνείου, μέσω του τραγουδιού «Εθνική Συμφιλίωση».

Ads

Μίκυ Μάους

Ω Μίκη Μίκη Μάους ευφυή
ω Μίκη Μίκη άξιον εστί
για πάρτι σου ένα ροκ εν ρολ
με δωδεκαμετράκι από σολ

Μια τούρτα αλά κρεμ σοκολά,
την ώρα που λες τα πολλά
που με χέρια ψηλά
το παίζεις ο Μπαχ και καλά

Με χρέος συμφωνίες τρεις.
Λαϊκοκλασικιστής.
Ξερνώντας μ’ έναν ήχο κοινό
το δήθεν μέγα μυστικό.

Συνθηματολογίες επικές,
σε πέντε νοτούλες γλυκές.
Για μέλλον πουλάς,
αυτά που πουλιόντουσαν χθες.

Δαυϊδ με σφεντόν’ από La
στις νότες το παίζεις Γολιάθ
κι ενώ ο Τσιτσάνης παίζει καθιστός
εσύ το παίζεις μουσουργός

Κουλτούρα και πολιτικά
και ψήνεις τον κόσμο μ’ αυτά
και γεύεσ’ εσύ του Μάρκου τη γνήσια πενιά

Κορίτσι μου κάτσε καλά!
Βρε αγκάλιασέ με κι ασ’ τα πολλά
Τα βρίσκαμ’ ωραία ως τα χθες
και τώρα καλημέρα δε λες

Βρε πρόσεχε μ’ αυτούς τους τρελούς
που τ’ όνειρό τους είναι να μη ζουν
και για επάγγελμά τους δηλώνουν “Ο σώζων λαούς”
και για επάγγελμά τους δηλώνουν “Ο σώζων λαούς”

Σημειώνεται, ότι ο Παύλος Σιδηρόπουλος γνώρισε τον 93χρονο πλέον Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία «Ασυμ­βίβαστος» του Αντρέα Θωμόπουλου, για τις ανάγκες της οποίας είχε ηχογραφήσει το «Κάποτε θα’ρθουν» του γνωστού συνθέτη με στίχους Λευτέρη Παπαδό­πουλου.