Ο ναός του Σατανά («Satanic Temple») αναγνωρίστηκε ως εκκλησία από το IRS δηλαδή την αμερικανική υπηρεσία εσωτερικών εσόδων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του σατανικού ναού, που διαχωρίζουν τη θέση τους από την «εκκλησία του Σατανά», η νέα αναγνώριση θα τους δώσει πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και νόμιμα δικαιώματα που δεν είχαν ποτέ πριν. Επιπλέον, η νέα απόφαση σημαίνει ότι η οργάνωση θα έχει πρόσβαση σε περισσότερους δημόσιους χώρους.

Ads

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία, μια σατανική οργάνωση έχει αναγνωριστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ως εκκλησία. Ο ναός του Σατανά έλαβε πρόσφατα ειδοποίηση από το IRS, επιβεβαιώνοντας το καθεστώς μας. Αυτή η αναγνώριση θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο Ναός του Σατανά έχει την ίδια πρόσβαση σε δημόσιους χώρους όπως και άλλες θρησκευτικές οργανώσεις, να επιβεβαιώσει τη θέση μας στο δικαστήριο όταν αγωνιζόμαστε για θρησκευτικές διακρίσεις και να μας επιτρέψει να υποβάλουμε αίτηση για κρατικές επιχορηγήσεις βασιζόμενες στην πίστη».

Ο ναός του Σατανά, έχει έδρα στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης και παρουσία σε αρκετές πολιτείες. Ιδρύθηκε το 2013 από τους Lucien Greaves και Malcolm Jarry. Σύμφωνα με τον Greaves ο ναός «δεν προάγει το κακό, αλλά αντίθετα τηρεί την βασική αρχή πως το να υποφέρει κανείς άνευ λόγου είναι κακό, και ό,τι μειώνει κάτι τέτοιο είναι καλό» και θεωρεί τον Εωσφόρο ως έναν «επαναστάτη στην εξουσία του Θεού, παρά μία διαβολική οντότητα».

Η πόλη Σάλεμ επιλέχθηκε για το συμβολισμό της, καθώς εκεί είχαν εκτελεσθεί 20 άτομα με την κατηγορία της μαγείας, το 1690. Το οίκημα που στεγάζει τους σατανιστές ήταν προηγουμένως γραφείο τελετών κάτι που θεωρήθηκε επιπλέον κίνητρο. Κατσίκες, καλλιτεχνικές απεικονίσεις του Εωσφόρου και όλα τα σχετικά έχουν τη θέση τους στους τοίχους.

Ads

«Για εμάς, ο Σατανάς είναι το σύμβολο που ταιριάζει καλύτερα στη φύση του εαυτού μας που είναι σαρκική από τη γέννηση – άνθρωποι που δεν αισθάνονται μάχες που κυριαρχούν ανάμεσα στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, εμείς που δεν αγκαλιάζουμε την έννοια μιας ψυχής που φυλακίζεται σε ένα σώμα. Εκπροσωπεί την υπερηφάνεια, την ελευθερία και τον ατομικισμό – ποιότητες που συχνά ορίζονται ως κακό από εκείνους που λατρεύουν τις εξωτερικές θεότητες, οι οποίοι αισθάνονται ότι υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στο μυαλό τους και τα συναισθήματά τους», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στον ιστότοπό τους.

Σε αυτόν πέρα από το μαύρο φόντο, αναγνωρίζει κανείς όλα τα συνήθη χαρακτηριστικά ενός mainstream pop project. Βιογραφικό της οργάνωσης, ερωτήσεις-απαντήσεις, χορηγίες, χρηματοδοτήσεις με crowdfunding και e-shop με μπλουζάκια, τσάντες, αξεσουάρ με σατανιστικά σύμβολα.

Το Satanic Temple ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα, εν είδει κοινωνικού έργου. Στην δυτική Φλόριντα, παρέχουν κάλτσες σε άστεγους μέσω εράνου. Στην Τούσον, συλλέγουν προϊόντα περιόδου μέσω της καμπάνιας «Menstruatin with Satan» τα οποία μοιράζουν στη συνέχεια σε τοπικούς ξενώνες φιλοξενίας. Στο Σιάτλ διοργανώνουν αιμοδοσίες. Η ομάδα μάχεται επίσης υπέρ του δικαιώματος άμβλωσης.

image

O ναός του Σατανά ξέρει κι από copyright, καθώς πολύ πρόσφατα, οι υπεύθυνοί του έκαναν μήνυση στο Netflix για ένα άγαλμα που εμφανίστηκε στη σειρά «Sabrina», με το σκεπτικό πως η σειρά παρουσιάζει τον Σατανά με άσχημο τρόπο. Τελικά, κατέληξαν σε «φιλικό διακανονισμό» με αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το BBC.

«Η υπόθεση πήρε υπερβολική διασημότητα» ανέφερε στο Twitter ο ιδρυτής της οργάνωσης Lucien Greaves. «’Ελαβα πολλά μηνύματα μίσους σχετικά με την μήνυση και πολύς κόσμος με κατήγγειλε πως μια μεγάλη και ισχυρή σατανιστική οργάνωση χρησιμοποίησε την δύναμή της για να κάνει bullying σε μια αθώα, νεαρή μάγισσα, που μόλις εκτέθηκε στον μεγάλο, σκληρό κόσμο», σχολίασε.

Άγαλμα του δαίμονα Baphomet έξω από το Καπιτώλιο του Αρκάνσας

Οι οπαδοί του Satanic Temple τον περασμένο Αύγουστο γιόρτασαν σε διαδήλωση στο Αρκάνσας τα αποκαλυπτήρια ενός χάλκινου αγάλματος που απεικονίζει ένα φτερωτό πλάσμα με κεφάλι τράγου ονομαζόμενο ως Baphomet.

Διοργάνωσαν τη γιορτή των αποκαλυπτηρίων έξω από το κυβερνητικό κτίριο του Άρκανσας Little Rock για να διαμαρτυρηθούν για ένα μνημείο των Δέκα Εντολών που βρίσκεται ήδη εκεί.

Οι Σατανιστές ισχυρίστηκαν ότι το εντυπωσιακό, 2,5 μέτρα ψηλό άγαλμα θα έπρεπε να μείνει μόνιμα εκεί, σύμφωνα με τα δικαιώματα της ελευθερίας της θρησκείας που περιγράφονται στο αμερικανικό σύνταγμα. Η επίδειξη του αγάλματος έφερε μια εκ νέου αντίθετη διαμαρτυρία από χριστιανούς ακτιβιστές. Μάλιστα, σε λιγότερο από 24 ώρες μετά την τοποθέτησή του, ένας άνθρωπος οδήγησε το αυτοκίνητό του στο μνημείο, σπάζοντας το σε κομμάτια.

image

image

Το ντοκιμαντέρ «Hail Satan?»

Το «Hail Satan?» υπογράφεται από την αμερικανίδα Penny Lane, η οποία έγινε γνωστή στο φεστιβάλ του Sundance το 2016 για το ντοκιμαντέρ «Nuts!» με θέμα τη ζωή του Τζον Ρομίλους Μπρίνκλεϊ, ενός γιατρού που στις αρχές του 20ου αιώνα προσπάθησε να αντιμετωπίσει την αντρική ανικανότητα μέσα από μια σειρά πειραμάτων που είχαν ως βάση τη μεταμόσχευση γεννητικών οργάνων τράγου. Φέτος εμφανίστηκε ξανά στο φεστιβάλ, προσπαθώντας να κοιτάξει τους εκπροσώπους του Σατανικού Ναού όπως ακριβώς θα κοίταζε τους εκπροσώπους οποιασδήποτε άλλης θρησκείας, όπως υποστηρίζει.

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει το χρονικό της άνθησης της επίσημης θρησκείας του Σατανισμού στις ΗΠΑ και τις δράσεις των μελών της για θρησκευτική ελευθερία στη χώρα και μεταστροφή όλων των προκαταλήψεων που υπάρχουν για τους ίδιους. Όπως φαίνεται και από το τρέιλερ, γίνεται προσπάθεια από τα μέλη του Satanic Temple όχι τόσο να μιλήσουν για όσα πιστεύουν αλλά να επιδοθούν σε μια ακτιβιστική προσπάθεια ώστε η κάθε θρησκεία να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο από την κυβέρνηση.

«Δεν ξεκίνησα να κάνω ένα φιλμ που θα μου δώσει προσωπική ελπίδα και έμπνευση. Πάντα έκλινα προς τον αθεϊσμό σχετικά με τη θρησκεία, που έλεγα πως είναι χαζή και πρέπει να την ξεφορτωθούμε, πως όλοι θα ήμασταν πολύ καλύτερα αν ο καθένας μας παρατούσε την ηλίθια θρησκεία του. Αλλά έχω αλλάξει γνώμη. Απλώς πιστεύω πως πρέπει να επανεξετάσουμε τι είδους θρησκείες θα συνεχίσουν μπροστά, θρησκείες που θα ταιριάζουν καλύτερα στην πραγματικότητα που ζούμε επειδή οι θεσμοί που έχουμε σήμερα είναι χιλιάδων ετών. Οπότε ναι, η θρησκεία είναι εντάξει, απλώς νομίζω πως χρειαζόμαστε μερικές καλύτερες θρησκείες», τονίζει η Penny Lane στον Guardian