Εύθραυστες εξακολουθούν να είναι οι ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού αλλά και της Μεγάλης Παναγιάς με φόντο τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado Gold. Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του δήμου Αριστοτέλη εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη διαπιστώνοντας, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για «αναστολή» της επένδυσης και παρά το γεγονός ότι η υπόθεση έχει επισήμως παραπεμφθεί σε διαιτησία, πως τα έργα τόσο στον Κοκκινόλακκα όσο και στις Σκουριές συνεχίζονται κανονικά.

Ads

«Υπάρχει προσπάθεια να δημιουργηθούν πάση θυσία τετελεσμένα μέσω διαφόρων παραβιάσεων» επεσήμαναν αρκετοί σε συνομιλία που είχαν με το tvxs. Η ανησυχία τους μάλιστα έγινε ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που έγινε η γνωστή η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία η Ελληνικός Χρυσός απαλλάχτηκε από πρόστιμα ύψους 1,7 εκ. ευρώ, που της είχαν επιβληθεί για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. 

Κι όλα αυτά την ώρα που πολλοί από τους ίδιους τους κατοίκους θα συρθούν το επόμενο διάστημα για πολλοστή φορά στα δικαστήρια (εκκρεμούν δυο δικαστικές υποθέσεις, η μια θα εκδικαστεί το Μάρτιο ενώ η άλλη έχει οριστεί για το Σεπτέμβριο) αντιμέτωποι με πολύ βαριές κατηγορίες. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γνωμοδότηση του διαιτητικού οργάνου, η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή στις αρχές Απριλίου, δε φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες ότι αυτή θα δώσει ουσιαστική διέξοδο, ενώ εκφράζονται έντονα παράπονα και για τη στάση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλεί το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας του Δήμο Αριστοτέλη, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων που αντιδρά στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός έχει τα τελευταία χρόνια απέναντι της τους 900 εργαζόμενους της εταιρείας και τις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, έχουν καταφέρει να μας διαιρέσουν σε Βόρειους και Νότιους» σημειώνουν αρκετοί χαρακτηριστικά.

Ads

«Αντίθετοι στην παραμικρή επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας»

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση ρίχνει από τη μεριά του μιλώντας στο Tvxs.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς, τονίζοντας: «Το ζήτημα δεν είναι μόνο τι αποτέλεσμα θα βγάλει η διαιτησία. Το θέμα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση μετά και από αυτή τη διαδικασία». Ο κ. Ζουμπάς επαναλαμβάνει πως η δημοτική αρχή Αριστοτέλη «όχι μόνο είναι αντίθετη στην παραμικρή επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, αλλά διεκδικούμε σταδιακά την πλήρη απεμπλοκή από τη συγκεκριμένη διαδικασία μέσω του αποχαρακτηρισμού της  περιοχής».

Αναγνωρίζει δε το διχασμό που ενυπάρχει στο εσωτερικό της τοπικής κοινωνίας: «Είναι γνωστή πρακτική. Αυτές τις εντάσεις τις προκαλούν τέτοιου είδους εταιρείες σε όλο τον κόσμο, κάθε φορά που θέλουν να εκμεταλλευτούν κάποιο φυσικό πόρο» σημειώνει ο δήμαρχος Αριστοτέλη, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως «εάν δεν υπάρχει εταιρεία, δε θα υπάρχει κι ένταση».

«Κάποιοι στην κυβέρνηση πετάνε την μπάλα στην εξέδρα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα κατά της εξόρυξης Χρυσού, Κώστας Ευθυμίου. «Το ζήτημα για εμάς είναι να μην υπάρξει καμιά επέκταση, είτε είναι καλή είτε κακή» τονίζει, σημειώνοντας παράλληλα πως «όλο αυτό το διάστημα δουλεύει κανονικά παραβιάζοντας τα πορίσματα. Ουσιαστικά παραπλανά το δημόσιο». Παράλληλα, εμφανίζεται προβληματισμένος σχετικά με τη στάση που τηρεί το υπουργείο επισημαίνοντας πως «δεν έπρεπε να εκδοθεί άδεια για το εργοστάσιο στην Ολυμπιάδα».

Έντονη δυσαρέσκεια σε ό,τι αφορά τη στάση του υπουργείου εκφράζει κι ένα ακόμη μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο Γιάννης Βερβερίδης, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε μαζί του το tvxs ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι στην κυβέρνηση πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Δε γίνεται να εκδίδονται άδειες όσο δεν έχει καταλήξει η υπόθεση της διαιτησίας, από την οποία βέβαια δεν περιμένουμε πολλά πράγματα».

Ο κ. Βερβερίδης εστιάζει την προσοχή του στη μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων από το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας στο φράγμα το Κοκκινόλακκα. «Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανόνες ασφαλείας με ανοιχτά φορτηγά και παρά το γεγονός ότι οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν απαιτήσει να μη γίνεται κάτι τέτοιο μέχρι να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση». Παράλληλα, ο κ. Βερβερίδης προαναγγέλλει την προσφυγή στον επιθεωρητή περιβάλλοντος, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων στην περιοχή κατά της συνέχισης εξόρυξης χρυσού.