Λύση, ή τουλάχιστον πλαίσιο λύσης, για το Μακεδονικό έως τον Ιούνιο και ολοκλήρωση του «προσυμφώνου» Ελλάδας – πΓΔΜ μέσα στον Φεβρουάριο δείχνει ο Νίκος Κοτζιάς, παρά τα ερωτήματα που άνοιξε η συνάντηση Νίμιτς – Ντιμιτρόφ στα Σκόπια.

Ads

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε χθες ότι η Αθήνα θα καταθέσει πολύ σύντομα το σχέδιο της πρότασής της για την συνολική διευθέτηση όλων των διαφορών με την γειτονική χώρα και, επί της ουσίας, εκτίμησε ότι το Μακεδονικό θα έχει κλείσει έως τον Ιούνιο και την σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με την πΓΔΜ δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε: «Θα έχει διευθετηθεί».

Οι δηλώσεις Κοτζιά ήρθαν στον απόηχο του μηνύματος των Σκοπίων ότι η πΓΔΜ δεν προτίθεται να υποχωρήσει στα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας και της γλώσσας – ένα μήνυμα το οποίο έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ μετά την συνάντησή του με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Ads

«Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να είμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος του συνόλου των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νικολά Ντιμιτρόφ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους οιωνούς σύμφωνα με τους οποίους η πΓΔΜ φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στο ονοματολογικό – αποδεχόμενη πιθανώς σύνθετη ονομασία σε ενιαία και σλαβική γραφή -, αλλά ως αντιστάθμισμα θα επιμείνει στο εθνοτικό και το γλωσσικό διεκδικώντας την διατήρηση της μακεδονικής ταυτότητας.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, η διευθέτηση των ζητημάτων της γλώσσας και της υπηκοότητας βρίσκονται εντός των αλλαγών που ζητά η ελληνική πλευρά στο σύνταγμα της γείτονος, σαφέστερη εικόνα όμως αναμένεται όταν παρουσιαστεί το σύμφωνο για την λύση -πακέτο που έχει προαναγγείλει ο Νίκος Κοτζιάς.

Στην χθεσινή του συνέντευξη στο Reuters, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο, ενώ επίσημη αντίδραση δεν υπήρξε για τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ. Κανένα σχόλια δεν έγινε από την Αθήνα ούτε για την δήλωση Νίμιτς, ο οποίος είπε πως «δεν έχει ακούσει τίποτα ακόμη από την ελληνική πλευρά, που να αρνείται την ταυτότητα του λαού της Μακεδονίας».

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως επεσήμαναν αφ’ ενός την «ιδιότυπη» διαπραγματευτική πρακτική που ακολουθεί συχνά ο κ. Νίμιτς και αφ’ετέρου το γεγονός ότι εν μέσω μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης όλες οι πλευρές επιχειρούν να ισορροπήσουν στις πολιτικές ανάγκες του εσωτερικού τους ακροατηρίου.

Ο Νίκος Κοτζιάς, άλλωστε, επέμεινε πως υπάρχει νέα δυναμική για την επίλυση του ζητήματος μετά την εκλογή της μετριοπαθούς κυβέρνησης Ζάεφ στην πΓΔΜ, και τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης».

Σε ό,τι αφορά το προσύμφωνο που ετοιμάζει η ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στο Reuters:. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» .