Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής συνδιοργανώνει με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ εσπερίδα για την μικροκινητικότητα την Τετάρτη, 8 Μαΐου 2019 και ώρα 17:00 ,στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Νίκης 4, Αθήνα. Η παραπάνω εκδήλωση περιλαμβάνεται στο πλαίσιο του Οδοιπορικού με τίτλο “Ασφαλείς και Έξυπνες Μετακινήσεις στη Δεκαετία 2020 – 2030”.
 
Σε σχέση με το πλαίσιο και τις προσεγγίσεις των διοργανωτών, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
 
Είμαστε σε θέση σήμερα να απαντήσουμε αν η Μίκρο-Κινητικότητα θα έχει τα Μάκρο-Αποτελέσματα που όλοι προσδοκούμε για την Κοινωνία της Κυκλοφορίας (ΚτΚ) και τον πλανήτη μας ο οποίος, έχει ήδη, εξαντλήσει όλες του τις ανοχές; Πως διαχειριζόμαστε εγγενείς αδυναμίες , αντιδράσεις και ερωτηματικά;
 
Είναι πλέον φανερό ότι η ανάγκη αλλαγής των συνηθειών μετακίνησης είναι κοινός τόπος. Μαζί με την όλο αυξανόμενη πεζή μετακίνηση, τα σύγχρονα ΜΜΜ, το ποδήλατο και η μικρο-κινητικότητα, προστίθενται σε αυτό που αποκαλούμε “ώριμο τέκνο της ανάγκης” της σύγχρονης μετακίνησης!
 
Οι υπηρεσίες μικροκινητικότητας (e-scooters, ηλεκτρικά ποδήλατα κλπ.) αποτελούν την πλέον πρόσφατη τάση στις αστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων. Λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα λοιπά μέσα και είναι εν γένει περιβαλλοντικά φιλικά, αξιοποιούν δε σύγχρονες τεχνολογίες και μέσα χαμηλού κόστους. Παρόλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στη λειτουργία των πόλεων, τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή και χρήση των εν λόγω υπηρεσιών. Επίσης διατυπώνονται προβληματισμοί σχετικά με τις επιπτώσεις της κυκλοφορίας και χρήσης μέσων μικροκινητικότητας στην οδική ασφάλεια, συχνά δε με αφορμή μεμονωμένα ατυχήματα.
 
Σήμερα, η διεθνής και Ελληνική εμπειρία και η σχετική έρευνα ως προς τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις της μικροκινητικότητας τόσο στην οδική ασφάλεια, όσο και στη λειτουργία του μεταφορικού συστήματος μιας πόλης είναι ακόμα περιορισμένη. Έτσι, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τη λειτουργία και ασφαλή κυκλοφορία των μέσων μικροκινητικότητας, αλλά δυστυχώς ούτε και επίσημοι κανόνες (πχ άρθρα ΚΟΚ), οι οποίοι να οριοθετούν τη χρήση των μέσων μικροκινητικότητας.