Το ενδιαφέρον για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι ελπίδες για τις απίστευτες δυνατότητες που υπόσχεται, συμβαδίζουν με την ανησυχία γύρω από μία σειρά θεμάτων -μεταξύ αυτών και την ηθική διάσταση του ζητήματος. Τα ερωτήματα δεν διατυπώνονται μόνο από τον Τύπο και το ευρύ κοινό, αλλά πλέον από τους ίδιους τους τεχνικούς και ειδικούς επιστήμονες.
Τέσσερα από τα πλέον προβεβλημένα πρόσωπα της Silicon Valley, τέσσερις από τους «πεφωτισμένους» των νέων τεχνολογιών, ο CEO της Google, Sundar Pichai, ο Tim Cook της Apple, ο Έλον Μασκ της Tesla και ο Bill Gates, ιδρυτής της Microsoft, προειδοποιούν για τους μεγάλους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μαζί και ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος παραδέχεται ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας, ή το χειρότερο. Απλά δεν το ξέρουμε…»
Διαβάστε επίσης: «Άνθρωπος: Η επιστήμη πίσω από όσα μας κάνουν μοναδικούς» του Μάικλ Γκαζάνιγκα
Σαντάρ Πιτσάι: Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο MSNBC και το Recode, ο Sundar Pichai παρομοίασε την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη φωτιά. Είπε ότι οι προγραμματιστές πρέπει να μάθουν να αξιοποιούν τα οφέλη της όπως έκαναν κάποτε οι άνθρωποι με τη φωτιά, σημειώνοντας ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δυνητικά ενέχει τον ίδιο κίνδυνο που έχει η φωτιά όταν γίνει πυρκαγιά.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η ανησυχία είναι δικαιολογημένη. Δεν φτάνει να δηλώνουμε αισιόδοξοι, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί, παρά το γεγονός ότι συνδέεται και θα συνδεθεί με τις μεγαλύτερες εξελίξεις που έχει δει η ανθρωπότητα. Η φωτιά είναι αγαθό, αλλά μπορεί και να σκοτώσει. Κάθε φορά που βλέπω στις ειδήσεις ότι ακόμη ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από καρκίνο, σκέφτομαι ότι, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα παίξει τον δικό της ρόλο στη λύση -και αυτού- του προβλήματος» είπε μεταξύ άλλων ο Sundar Pichai.
Η βρετανική εταιρεία DeepMind, θυγατρική της Google μπορεί να μαθαίνει με πιο φυσικό τρόπο, όπως ένας άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τις προηγούμενες γνώσεις του για να λύσει τα επόμενα προβλήματα. Εξού και η DeepMind χαρακτηρίζεται από ειδικούς και πανεπιστημιακούς ως «κορυφαίος πρωτοπόρος» στην έρευνα για την τεχνητή Νοημοσύνη (η εταιρεία ανέπτυξε έναν αλγόριθμο ικανό να νικήσει πρωταθλητές του επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής Go, ενώ συνεργάζεται ήδη με το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS). Ωστόσο, η πρόοδος που καταγράφει η DeepMind έχει προκαλέσει ερωτήματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Έλον Μασκ της Tesla -και δημιουργού της startup για την Τεχνητή Νοημοσύνη OpenAI- ο οποίος το 2016 έλεγε ότι από όλες τις εταιρείες που ασχολούνται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, η περίπτωση της Google είναι η μόνη που τον ανησυχεί.
Σύμφωνα με το newsweek, παρά το γεγονός ότι όντως η DeepMind «οδηγεί» την έρευνα στο συγκεκριμένο πεδίο, είναι μία από τις εταιρείες που εγείρουν ανησυχίες. Πριν από λίγες ημέρες πάντως, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι, στα σχέδια της είναι «να εμβαθύνει στα θέματα δεοντολογίας που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη».
Κουκ: Μόνο σε αρμονία με την ανθρωπότητα
O CEO της Apple, Tim Cook μιλώντας σε συνέδριο για το διαδίκτυο στην Κίνα, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν ανησυχεί για την Τεχνητή Νοημοσύνη αυτή καθαυτή, αλλά για τους ανθρώπους οι οποίοι σκέφτονται όπως οι μηχανές, προσθέτοντας ότι οι νέες τεχνολογίες θα μας ενδυναμώνουν, αρκεί να είναι σε αρμονία με την ανθρωπότητα στο σύνολό της. «Δεν ανησυχώ για τις μηχανές που σκέφτονται όπως οι άνθρωποι, ανησυχώ για τους ανθρώπους που σκέφτονται όπως οι μηχανές. Πρέπει να συνεργαστούμε για να συστήσουμε την τεχνολογία στην ανθρωπότητα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια, τις πτυχές της καθημερινής ζωής που μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναβαθμιστούν και θα οδηγήσουν στην «ευημερία». Όπως είπε «εάν είναι ενσωματωμένες στην ανθρωπότητα οι τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεδιπλώσει τις ικανότητες κάθε ανθρώπου και θα βοηθήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή μας, στην εκπαίδευση, στις υπηρεσίες υγείας και σε αμέτρητους άλλους τομείς».
Σε παλαιότερες δηλώσεις του o Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει ότι η τεχνητή νοημοσύνη που επικεντρώνεται στην ανθρώπινη γνώση, είναι αυτό που το μέλλον επιφυλάσσει για τη Ρωσία και ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς κανείς να μείνει πίσω «στο τέλος της γραμμής».
Έλον Μασκ: Θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο
Απαντώντας τότε, ο Έλον Μασκ, σχετικά με το ποιός θα κυβερνήσει τον κόσμο είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η εν δυνάμει μεγαλύτερη υπαρκτή απειλή για το μέλλον της ανθρωπότητας, καθώς θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Μασκ διευκρίνισε ότι δεν τον ανησυχεί μόνο η προοπτική ενός «παγκόσμιου ηγέτη» που θα ξεκινήσει τον πόλεμο, αλλά η θέση ότι ένα προληπτικό «χτύπημα» είναι «το πιο πιθανό μονοπάτι προς τη νίκη».
Επανέλαβε μάλιστα ότι, η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «πολύ πιο επικίνδυνη» από τις «τολμηρές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά». Οι φόβοι του Μασκ για την Τεχνητή Νοημοσύνη έχουν εκφραστεί με ένταση στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Άλλωστε, ήταν ένας από τους 100 ειδικούς σε θέματα ρομποτικής οι οποίοι ζητούσαν με επιστολή τους προς τον ΟΗΕ την απαγόρευση των αυτόνομων θανατηφόρων όπλων, με άλλα λόγια, την απαγόρευση της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης για τη διαχείριση όπλων.
Στη Διάσκεψη Κορυφής World Government Summit στο Ντουμπάι τον Φεβρουάριο του 2017, ο Μάσκ έθεσε το ζήτημα του «deep AI», πεδίο πολύ πιο ειδικό από τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό για παράδειγμα, σε αυτό που ονομάζεται «γενική τεχνητή νοημοσύνη», λέγοντας ότι «είναι πιο έξυπνη από τον εξυπνότερο άνθρωπο πάνω στη Γη» και την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζοντας την ως «επικίνδυνη κατάσταση».
Χόκινγκ: Ισχυρά όπλα και νέοι τρόποι με τους οποίους οι λίγοι θα μπορούν να καταπιέζουν τους πολλούς
Ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ μιλώντας στο συνέδριο τεχνολογίας Web Summit τον περασμένο Νοέμβριο στη Λισαβώνα, είπε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι το «χειρότερο γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας». Προειδοποίησε, σύμφωνα με το sputnik για τους πιθανούς κινδύνους από τους υπολογιστές και τις μηχανές, λέγοντας ότι μπορούν να «μιμηθούν την ανθρώπινη νοημοσύνη και να την υπερβούν» και παραδέχθηκε ότι, το μέλλον είναι αβέβαιο.
«Η δημιουργία μίας αποτελεσματικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας, ή το χειρότερο, απλά δεν το ξέρουμε. Πρέπει να προετοιμαστούμε επαρκώς ώστε να είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τους πιθανούς κινδύνους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει μαζί της κινδύνους, όπως ισχυρά αυτόνομα όπλα και νέους τρόπους με τους οποίους οι λίγοι θα μπορούν να καταπιέζουν τους πολλούς. Θα μπορούσε επίσης, να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο Χόκινγκ.
Μπιλ Γκέιτς: Να φορολογηθούν τα ρομπότ
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς απαντώντας σχετικά με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη έχει πει ότι, δεδομένου ότι τα ρομπότ αναμένεται να κλέψουν τις ανθρώπινες θέσεις εργασίας, θα πρέπει επίσης να πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να φορολογούν τη χρήση των ρομπότ, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς αυτοματοποίησης της εργασίας, και να χρησιμοποιήσουν μέρος των εσόδων από τη φορολόγηση για την εκπαίδευση και ανάπτυξη θέσεων εργασίας για ανθρώπους, είχε πει πριν από μερικούς μήνες. «Ένας άνθρωπος που εργάζεται λαμβάνει μισθό 50.000 δολαρίων ετησίως και φορολογείται. Αν ένα ρομπότ πάρει τη θέση του για να κάνει την ίδια εργασία, πρέπει να φορολογήσουμε το ρομπότ σε παρόμοια κλίμακα».
Το «μεγάλο κόκκινο κουμπί»
Το newsweek αναφέρεται επίσης, στο προληπτικό μέτρο ασφαλείας, το περίφημο «Big Red Button», το οποίο έγινε γνωστό το 2016 και το οποίο δεν είναι άλλο, παρά μία «ασφάλεια διακοπής λειτουργίας», ένας τρόπος για να τσεκαριστεί ένα προβληματικό software και να «κατέβει ο διακόπτης». Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο «η διακοπή λειτουργίας για λόγους ασφαλείας είναι χρήσιμη για να ανακτήσει κανείς τον έλεγχο ενός ρομπότ που δεν λειτουργεί σωστά και η δράση του μπορεί να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες».
«Ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο υπό την επίβλεψη ανθρώπου και πάλι ίσως κριθεί απαραίτητο για τον άνθρωπο – χειριστή να πατήσει το μεγάλο κόκκινο κουμπί προκειμένου να εμποδίσει τον ‘παράγοντα’ (ρομπότ) να συνεχίσει τη βλαπτική λειτουργία του και να τον επαναφέρει σε ασφαλή κατάσταση».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >