Δύο δένδρα ελιάς φύτεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, κατά τη θεμελίωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης.

Ads

«… Χιλιάδες δέντρα θα φυτευτούν στη μνήμη των θυμάτων, με τη συνεισφορά, βεβαίως, της Ισραηλιτικής Κοινότητας. Και, έτσι, θα έλεγα, για λόγους συμβολικούς σήμερα, σκεφτήκαμε τα πρώτα δέντρα από τα χιλιάδες που θα φυτευτούν εδώ, να τα φυτέψουμε μαζί με τον Πρόεδρο του Ισραήλ. Τα δέντρα αυτά είναι Ελιές -η Ελιά είναι σύμβολο της ειρήνης για τους ανθρώπους και τους λαούς-  για να ριζώσει η μνήμη στη συνείδηση των λαών μας και να καρποφορήσει η ανοχή, η φιλία, η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των πολιτισμών μας…» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μουσείο μνήμης και μαρτυρίας» θα είναι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, και «οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που θα φωνάξει πραγματικά: Ποτέ ξανά», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, στην ομιλία του.

Το Μουσείο και το Πάρκο Μνήμης

Το Μουσείο θα ανεγερθεί κοντά στον παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου στη Γερμανική Κατοχή αναχωρούσαν τα «βαγόνια του θανάτου», τα οποία μετέφεραν Εβραίους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκεί όπου εξοντώθηκαν 55.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Ads

Οι εργασίες για την ανέγερση του εξαώροφου κυκλικού κτιρίου από μέταλλο και γυαλί, το ύψος του οποίου θα φτάνει τα 32 μέτρα, θα ξεκινήσουν εφέτος το καλοκαίρι και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.

image

image

image

Ένας χώρος πρασίνου και περιπάτου και ένα πάρκο μνήμης θα δημιουργηθεί στην περιοχή, όπου θα ανεγερθεί το μουσείο Ολοκαυτώματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση του χώρου του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 200 περίπου στρεμμάτων.

«Έναν χώρο πρασίνου, μουσείων και περιπάτου που θα ανήκει σε κάθε Θεσσαλονικιά και Θεσσαλονικιό», όπως είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.