Στην παράλληλη, εσωτερική πολιτική κινητικότητα σε Αθήνα και Σκόπια κρίνεται η πραγματική δυναμική επίλυσης του Μακεδονικού, μετά το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που έθεσε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός.

Ads

Στην Αθήνα, οι αυριανές κατ΄ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι εκείνες που θα δείξουν και το εύρος των πιθανών συναινέσεων, εάν και εφόσον βεβαίως οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία λύσης.

Η συνάντηση Παυλόπουλου – Τσίπρα

Eπιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι η διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης και η διαμόρφωση “εθνικής γραμμής”, όπως κατέστησε σαφές και κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ads

«Διαφορετικές απόψεις στην Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν», είπε ο πρωθυπουργός, «αλλά πρέπει να υπάρξει ενημέρωση, συζήτηση και στο τέλος της ημέρας να οικοδομήσουμε εθνική γραμμή. Η χώρα στην εξωτερική της πολιτική έχει συνέχεια και αυτή σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και το αύριο».

Πρόκειται για μια επιδίωξη που, παρά το φορτισμένο κλίμα, δεν μοιάζει απαγορευτική.

Η ανάγνωση των πολιτικών δεδομένων που γίνεται στο Μαξίμου οδηγεί στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση μπορεί βάσιμα να ποντάρει σε μια θετική στάση τόσο από το ΚΚΕ όσο και από το Ποτάμι, ενώ εκτιμάται ότι παρά την έντονη δημόσια ρητορική υψηλές παραμένουν οι πιθανότητες συνεννόησης και με την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ξεχωριστό, και ειδικού χειρισμού, κεφάλαιο θεωρείται η υπόθεση των ΑΝΕΛ, με βεβαιότητα όμως ότι δεν εγείρει κανένα θέμα ευστάθειας του κυβερνητικού συνασπισμού.

«Οχι σε όλα» από την ΝΔ

Εκτός κάδρου οποιασδήποτε σύγκλισης βγαίνει εξ αρχής, βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία, με το ραντεβού που έχουν αύριο το πρωί στο Μαξίμου Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης να αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία. Eίναι ενδεικτικό ότι πηγές της ΝΔ έπσευσαν να διαρρεύσουν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για «θεσμικούς και μόνον» λόγους, και ότι «είναι πολύ αργά για ουσιαστική ενημέρωση». Προηγήθηκε, πάντως, και πάλι ένα αλλαλούμ τακτικής, καθώς μέχρι το πρωί η Πειραιώς διέρρεε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επρόκειτο να πάει σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στο δια ταύτα, η επιλογή της σκληρής δεξιάς στροφής – εν όψει και του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα – είναι οριστική για την ΝΔ, που δείχνει μεγάλη αγωνία για την απώλεια δυνάμεων στην δεξαμενή των υπερσυντηρητικών ψηφοφόρων. Χαρακτηριστικά επ’ αυτού ήταν και τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, υποσηρίζοντας πως η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα του Μακεδονικού για να πιέσει πολιτικά την ΝΔ και “για να ξαναμπεί ο Καμμένος στη Βουλή”.

Οι ΑΝΕΛ

Ειδικά το θέμα Καμμένου, πάντως, το χειρίζεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε και από το γεγονός ότι είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση μαζί του αμέσως μετά την επιστροφή του από το Νταβός. Κυβερνητικές πηγές, μετά και την σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αμυνας επαναλάμβαναν ότι θέμα για την κυβερνητική συνοχή δεν υφίσταται, αναγνώριζαν ωστόσο ότι μια διαφοροποίηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου εάν έρθει συμφωνία στην Βουλή συνιστά σαφώς πολιτικό ζήτημα.

Επιπροσθέτως, σημείωναν ότι το κλίμα έχουν επιβαρρύνει οι κλιμακούμενες οξείες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών από βουλευτές των ΑΝΕΛ, όπως ο Δημήτρης Καμμένος και ο Κώστας Κατσίκης που σήμερα προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί εάν το κόμμα του αλλάξει στάση και αποδεχθεί ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”.

Με αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ που έχει συγκαλέσει ο Πάνος Καμμένος την Δευτέρα.

Εως τότε, πιο καθαρή εικόνα αναμένεται και για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται περί την διαπραγμάτευση στο εσωτερικο της πΓΔΜ, όπου αύριο το βράδυ συνεδριάζει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η έκβαση αυτής της συνεδρίασης, άλλωστε, θα είναι συνολικά καθοριστική για τις πιθανότητες να προχωρήσει στο επόμενο, και πλέον ουσιαστικό της, στάδιο η διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο που άνοιξαν για το Μακεδονικό στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.