H δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσίασε χθες το βράδυ ο Alpha δίνει προβάδισμα 7,3% στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και 7,8% στις εθνικές εκλογές. Δίνει επίσης, δια της εκτίμησης ψήφου, αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με δύο διαφορετικά σενάρια – είτε οι αναποφάσιστοι μοιραστούν με βάση το ρεύμα που διαμορφώνει η πρόθεση ψήφου, είτε κατανεμηθούν στα κόμματα που είχαν ψηφίσει το 2015.

Ads

Τα κρίσιμα στοιχεία όμως και αυτής της δημοσκόπησης δεν είναι ούτε η πρόθεση ψήφου, ούτε η αναγωγή. Oι παράμετροι στις οποίες εστιάζουν τα επιτελεία και του Μαξίμου και της Πειραιώς και σε αυτή την μέτρηση, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες που αναλύουν σε σχεδόν καθημερινή βάση, είναι οι συσπειρώσεις και το λεγόμενο «βουβό ρεύμα» των ψηφοφόρων. Και, το κυριότερο, η επεξεργασία και οι προβολές δεν γίνονται πλέον – ούτε από την ΝΔ – με ορίζοντα τις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου, αλλά με την χρονική και εκλογική προοπτική του Οκτωβρίου.

Ακόμη και στην Νέα Δημοκρατία, παρά την δημόσια ρητορική περί εκλογικού αιφνιδιασμού, όλοι πλέον στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους μιλούν για εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Το αφήγημα και η πίεση για τριπλές εκλογές τον Μάιο δεν «βγήκε», οι προειδοποιήσεις – είτε από την πλευρά της ΝΔ, είτε και εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ότι μια ήττα της κυβέρνησης με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές μπορεί να οδηγήσει σε συντριβή στις εθνικές κάλπες δεν έπεισαν τον Αλέξη Τσίπρα, και ο όλος προεκλογικός σχεδιασμός προσαρμόζεται πλέον σε μια μακρά περίοδο μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης διάρκειας 4 ή και 5 μηνών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα κρίσιμα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της χθεσινής της Metron Analysis, δείχνουν τις εξής τάσεις: Η διαφορά παραμένει καθαρή υπέρ της ΝΔ αλλά βαίνει μειούμενη, θέμα διψήφιας «ψαλίδας» δεν υφίσταται, και οι συσπειρώσεις εξακολουθούν να δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ περιθώρια προσδοκιών για ντέρμπι, ή ακόμη και για ανατροπή.

Ads

Η δημοσκόπηση της Metron, για παράδειγμα, δείχνει μικρή αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, με παράλληλη επίσης μικρή αύξηση της συσπείρωσής του που φθάνει στο 55%. Στον αντίποδα, η συσπείρωση της ΝΔ έχει χτυπήσει «ταβάνι», και βρίσκεται κοντά στο 90%, ενώ ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο εντοπίζεται στις μετακινήσεις. Εκεί, οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ φθάνουν κοντά στο 11% – δηλαδή ένας στους δέκα πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2015 δηλώνει τώρα πως θα ψηφίσει ΝΔ.
Με δεδομένο πως η μεγάλη πλειοψηφία των αναποφάσιστων – 11,1% στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση – εξακολουθεί να προέρχεται από τις τάξεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η αναλογία αυτή των μετακινήσεων δεν κρίνεται «καταλυτική» από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου.

Αντιθέτως, και με δεδομένη την τάση μείωσης της διαφοράς του τελευταίου μήνα, οι εκλογικοί αναλυτές του Μαξίμου θεωρούν ότι, σε προοπτική πενταμήνου η κινητοποίηση του «αδρανοποιημένου και αντιδεξιού» – όπως το χαρακτηρίζει κυβερνητικό στέλεχος – σώματος των ψηφοφόρων παραμένει εφικτή. Εξ ου και η προσωπική επίκληση του Αλέξη Τσίπρα στο «βουβό ρεύμα», εξ ου και η προσωπική του επένδυση στο στοίχημα της κεντροαριστεράς και της Προοδευτικής Συμμαχίας – εξ ου, κυρίως, και η τελική και οριστική απόφαση του πρωθυπουργού να μην πάει σε εθνικές εκλογές τον Μάιο, παρά το ρίσκο που εμπεριέχει.

Όπως εξηγούν, δε, συνομιλητές του, πρόκειται για μια απόφαση που συνδέεται και εκείνη όχι με αυτές καθαυτές τις δημοσκοπήσεις, αλλά με το «κλίμα» που διαμορφώνουν, ή επιχειρούν να διαμορφώσουν. Πρόκειται, δηλαδή, για το «ποντάρισμα» του Αλέξη Τσίπρα στην κάλπη των ευρωεκλογών ως την μοναδική «πραγματική δημοσκόπηση», και για την πεποίθησή του ότι το αποτέλεσμά της θα διαψεύσει το αφήγημα της ΝΔ περί «τεράστιας διαφοράς» και «θριάμβου».  Σε αυτήν την περίπτωση, την επόμενη μέρα το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι σοβαρό. Και ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα έχει ενισχύσει θεαματικά τις πιθανότητές του να μετατρέψει τις εθνικές εκλογές σε ντέρμπι, εάν όχι και σε ανατροπή…