Το  2014 με τη νίκη της «Δύναμης Ζωής» στις περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες της  περιφέρειας, δημιουργώντας μια νέα κοινωνική πλειοψηφία, αποφάσισαν πως θέλουν μια Περιφέρεια που θα λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των πολλών, που είναι διατεθειμένη να παράγει ουσιαστικό έργο και να μην χωρίσει τους δήμους σε κόκκινους, μπλε και πράσινους, μια διοίκηση στην περιφέρεια Αττικής  που θα αξιοποιούσε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα τους υπάρχοντες ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.

Ads

Στις  περιφερειακές εκλογές του Μαΐου οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν αν στην Περιφέρεια Αττικής θα συνεχιστεί αυτή η προοπτική ή αν θα επιστρέψει στα παλιά επιλέγοντας  είτε τον πρώην περιφερειάρχη, τον οποίο οι πολίτες έχουν κρίνει ήδη ως αποτυχημένο,  είτε τον απερχόμενο Δήμαρχο Αμαρουσίου, ο οποίος βρέθηκε υποψήφιος  από κομματική καραμπόλα. Κρίνοντας από το πώς χειρίστηκε τη θέση του τόσο ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ, όσο και του ΙΣΑ, χρησιμοποιώντας την κυρίως  ως βήμα για στείρα αντιπολίτευση και όχι για την παραγωγή ουσιαστικού έργου, καταλαβαίνουμε πόσο ατελέσφορη επιλογή είναι για την Περιφέρεια.

Η Διοίκηση της Ρένας Δούρου, ακολουθώντας τις «εντολές» αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας έδωσε μάχες, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις αρμοδιότητες της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα μπορέσει να στηρίξει κρίσιμες δομές του κεντρικού κράτους , με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στήριξη των δημόσιων και στρατιωτικών νοσοκομείων.

Από την πρώτη μέρα η Διοίκηση της Περιφέρειας έδωσε προτεραιότητα στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό πολλά αντιπλημμυρικά έργα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την «επανεκκίνηση» των έργων στη Μάνδρα, τα οποία είχαν μείνει στάσιμα από το 1993 μέχρι το 2014. Με συνοπτικές διαδικασίες η περιφέρεια ενέκρινε τις απαραίτητες μελέτες και «οδήγησε» το έργο στο τελικό αλλά ιδιαίτερα χρονοβόρο στάδιο, αυτό της δημοπράτησης και της εκτέλεσης. Την ίδια ώρα, αυτοί που μας κατηγορούν, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε ανικανότητας δεν μπόρεσαν  να διαχειριστούν σε επίπεδο Δήμου ένα μικρότερο ρέμα, αυτό της Σαπφούς στο Μαρούσι, πράγμα που οδήγησε στην πλημμύρα του καλοκαιριού, που προκάλεσε υλικές καταστροφές και έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της Περιφέρειας.

Ads

Η δεύτερη προτεραιότητα της διοίκησης ήταν η αλλαγή του προτύπου διαχείρισης των απορριμμάτων προκειμένου να δοθεί προοδευτικά τέλος στη χρήση του ΧΥΤΑ Φυλής και να δημιουργηθεί μια νέα, οικονομική , οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση βασισμένη στις  αρχές της κυκλικής οικονομίας, της εγγύτητας, της αποκέντρωσης και της ανακύκλωσης . Έτσι προχώρησε στη ψήφιση του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής  το οποίο είναι βασισμένο στα πρότυπα και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπό πιλοτική λειτουργία τέθηκε ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Γραμματικό, που αφορά υπολείμματα της επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών και όχι ακατέργαστων σκουπιδιών. Αντιθέτως,  ο κος Πατούλης , την ίδια στιγμή που κατηγορεί τη Διοίκηση της Περιφέρειας και τη Ρένα Δούρου ότι δεν κάνει κάτι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, εξακολουθεί ως  Δήμαρχος Αμαρουσίου να αυξάνει τον όγκο των απορριμμάτων του Δήμου.

Ο τρίτος πυλώνας στον οποίο έδωσε βάση η νέα διοίκηση  της περιφέρειας, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες τις κοινωνικής πλειοψηφίας που την ανέδειξε, ήταν η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Αττική, με την υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς αλλά και δημόσιους φορείς επιχειρηματικότητας όπως το ΕΒΕΑ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΕΣΕΕ, το Enterprise Greece κ.α. Παράλληλα στήριξε έμπρακτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εκχωρώντας 60εκ. ευρώ σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας  για τη διαχείριση δράσεων επιχειρηματικότητας, ενώ συνδράμει με 50 εκ. στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και στηρίζει με ακόμα 223 εκ.  τους Δήμους της Περιφέρειας. Όλα αυτά όταν  κάποιοι άλλοι προτιμούν τα έργα «εικόνας» και «βιτρίνας», στα οποία, δυστυχώς, ειδικεύονται.

Με τη σωστή αξιοποίηση των περιορισμένων οικονομικών πόρων δημιουργήθηκαν ή ενισχύθηκαν δομές που ενδυναμώνουν την κοινωνική συνοχή. Δομές όπως τα ΚΗΦΗ (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), τα κοινωνικά παντοπωλεία αλλά και δράσεις για ΑμεΑ και Ρομά. Στον τομέα της προστασίας και αξιοποίησης του δημόσιου χώρου προωθήθηκαν έργα υπερτοπικού χαρακτήρα με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την εθνική οικονομία. Έργα που αναβάθμισαν  το Πεδίο του Άρεως αλλά και έργα όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Φαληρικό όρμο.

Στις εκλογές του Μαΐου η κοινωνική πλειοψηφία που αναδείχθηκε το 2014 θα αποδείξει πως δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την Αττική να γυρίσει στο παρελθόν της απραξίας και της αδιαφορίας. Θα προχωρήσει μπροστά, με τη «Δύναμη Ζωής» και τη Ρένα Δούρου, πιο ισχυρή, πιο δυνατή, πιο έμπειρη και πιο αποφασισμένη. .

*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ