Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψιν τις απόψεις των κομμάτων και των θεσμών και επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση θα πάρει την απόφαση στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία θα κινείται στην εθνική γραμμή: σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, που θα αποκλείει τους αλυτρωτισμούς στα Βαλκάνια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.
Παράλληλα επανέλαβε ότι «είναι προς το συμφέρον της χώρας και έχει σημασία και για το ζήτημα της ειρήνης στα Βαλκάνια να λυθεί το λεγόμενο “σκοπιανό”», επισημαίνοντας την ανάγκη στο πλαίσιο της λύσης «να υπάρχει παγιοποίηση και σεβασμός των συνόρων έναντι όλων. Μην ξεχνάτε ότι τα Σκόπια ήταν ένα κράτος μέρος μιας ομοσπονδίας και δέχεται πιέσεις από άλλα κράτη», παρατήρησε. Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι «και οι δύο πλευρές λένε, ότι υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση».
«Πρέπει να βοηθήσουμε να λυθεί, αν μπορεί να λυθεί, γιατί δεν φτάνει η δική μας η θέληση αλλά χρειάζεται και η διεθνής θέληση», πρόσθεσε.
Για το αυριανό συλλαλητήριο σχολίασε ότι «αν θέλει κάποιος να πάει σε συλλαλητήριο, έχει δικαίωμα αλλά έχω κι εγώ δικαίωμα να το κρίνω, να λέω ότι αυτό δεν βοηθάει καθόλου, είναι έκφραση εθνικισμού».
Όσον αφορά στη συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Πάνο Καμμένο σε σχέση με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, ο Δ. Βίτσας σχολίασε ότι «η κυβερνητική γραμμή εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς. Για το συγκεκριμένο, αρμόδιος υπουργός, είναι ο υπουργός Εξωτερικών», για να συμπληρώσει, ο κ. Καμμένος ανήκει σε ένα άλλο κόμμα. «Αυτό το άλλο κόμμα διατυπώνει τις θέσεις του, θα τις πάρουμε υπόψη μας αλλά η απόφαση θα είναι της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ένα πολιτικάντικο παιχνίδι με μη σταθερή θέση» επισημαίνοντας ότι «πάνω σε αυτό το θέμα αντί να συζητάμε, παίζουμε ένα παιχνιδάκι για εσωτερική κατανάλωση. Το να αναμορφώνουμε την ατζέντα για να κερδίσουμε λίγα ψηφαλάκια, νομίζω ότι δεν βοηθάει ούτε την πολιτική ζωή της χώρας ούτε την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή γίνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε δε, ότι «όταν αυτό θα φτάσει σε ένα επίπεδο, θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση».
Σχολιάζοντας τη στάση της Εκκλησίας αφού εκθείασε τη θέση του αρχιεπισκόπου παρατήρησε ότι «υπάρχουν ζητήματα που έχει να λύσει η εκκλησία, αλλά με ψυχραιμία, με ρεαλισμό και με σεβασμό στο τι κάνει η εκκλησία και στο τι κάνει η πολιτεία».
Όσον αφορά στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε ότι «εμείς κάνουμε τη δουλειά μας με ψυχραιμία, γνώση και αποφασιστικότητα. Προτιμάμε τον διάλογο, προτιμάμε την ειρήνη, όχι όμως διάλογο πάνω σε ζητήματα που έχουν λυθεί και για μας δεν συζητιούνται».
«H Τουρκία κάνει μια πολιτική για τους δικούς της εσωτερικούς και διεθνείς λόγους», επανέλαβε.
Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και στο κλείσιμο στρατοπέδων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας σχολίασε ότι «στόχος μας είναι να δυναμώσουμε στα νησιά, στον Έβρο και τις παραμεθόριες περιοχές την παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητα». Διευκρίνισε δε ότι «επειδή θα υπάρχει και κάποια ανησυχία σε τοπικές κοινωνίες, εμείς έχουμε ξεκάθαρο ότι κάνοντας κάτι δημιουργούμε και ισοδύναμο για την τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα, στην Καλαμάτα ο σχεδιασμός μας προβλέπει η αεροπορική βάση να γίνει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών. Η Καλαμάτα, ο Βόλος και άλλες πόλεις θα ευνοηθούν», πρόσθεσε. Η οριστική απόφαση, όπως είπε θα ληφθεί «τις μέρες που έρχονται μετά από ένα έτος συζήτησης». «Κάποιοι εμφανίζονται ότι τώρα το μάθανε», σχολίασε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης σε σχέση με την πορεία της χώρας παρατήρησε ότι «έχουμε την ευθύνη να ακούμε τις αγωνίες του κόσμου και να συνυπολογίζουμε τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης αλλά δεν είμαστε εμείς για να λύνουμε τα ψυχολογικά προβλήματα της αντιπολίτευσης. Εκτίμησε δε ότι «εμείς είμαστε αυτή η κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τη μνημονιακή περίοδο με το μικρότερο δυνατό κόστος και με μεγάλα οφέλη για τη χώρα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >