«Ακόμη κι αν μπορούσε να συμφωνηθεί λύση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η κυβέρνηση Ζάεφ δεν θα μπορούσε να την περάσει στα Σκόπια, δεν έχει τον εσωτερικό πολιτικό συσχετισμό δυνάμεων» δήλωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος.

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Χρυσόγονος τόνισε ότι: «Δεν βλέπω να υπάρχει ο πολιτικός συσχετισμός στα Σκόπια, ο οποίος θα επέτρεπε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμβιβαστική λύση, συνεπώς φοβάμαι ότι ματαιοπονούμε» εξηγώντας στη συνέχεια: «Η εθνική θέση, όπως εκφράστηκε το 2008 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είναι ότι η Ελλάδα ζητά μία ενιαία σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Για να αλλάξει το Σύνταγμά τους, προϋπόθεση είναι να υπάρξει, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του ίδιου Συντάγματος, πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων και μάλιστα σε δύο ψηφοφορίες, που απέχουν η μία από την άλλη. Η κυβέρνηση Ζάεφ στηρίζεται σε μία και μόνη ψήφο, με μία ψήφο διαφορά έχει πλειοψηφία στη Βουλή των Σκοπίων και το εθνικιστικό κόμμα VMRO, το οποίο είναι όχι απλώς η μείζων αντιπολίτευση, αλλά και το πρώτο σε ψήφους κόμμα και σε έδρες στη Βουλή των Σκοπίων, από ό,τι φαίνεται τις τελευταίες μέρες αναφανδόν πλέον τάσσεται κατά οποιασδήποτε συμβιβαστικής λύσης και είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Ζάεφ δεν ελέγχει ούτε τον αντιπρόσωπο των Σκοπίων στον ΟΗΕ».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην τρίτη αξιολόγηση και την αναμενόμενη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018, ο ευρωβουλευτής σημείωσε: «Με πολύ υψηλή πιθανότητα η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου, επίσης υψηλή είναι η πιθανότητα ότι τυπικά θα βγούμε από το μνημονιακό καθεστώς τον Αύγουστο. Ουσιαστικά όμως η φτωχοποίηση θα μείνει». «Τα προβλήματα», συνέχισε, «είναι μπροστά μας και για να τα αντιμετωπίσουμε ο μόνος τρόπος είναι να αναπτυχθούμε οικονομικά, να μπορέσει η χώρα να παράγει σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και έκταση, από ό,τι συμβαίνει σήμερα, διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Χρυσόγονος εκτίμησε πως «ο καλύτερος χρόνος εκλογών για τη σημερινή κυβέρνηση θα ήταν στα τέλη Μαΐου του 2019, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, ούτως ώστε να εκτονωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις ακολουθούμενες πολιτικές λιτότητας στην ευρωκάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αντιδεξιό σύνδρομο και να κρατήσει την καλύτερη δυνατή συσπείρωση στην κάλπη των εθνικών εκλογών».

Ads

Ερωτηθείς για τις δικές του πολιτικές προθέσεις απάντησε: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Η συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε επόμενη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη, θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις, ώστε να κρίνω ότι μπορώ με κάποιο τρόπο και μετά των μικρών μου δυνάμεων να συμβάλω στο να οικοδομήσουμε ένα μέλλον για τα παιδιά μας σε αυτόν τον τόπο».