Την αύξηση της ηλικίας του στόλου των βαρέων οχημάτων στην Ελλάδα επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) τονίζοντας ότι ο «κουρασμένος» και τεχνολογικά ξεπερασμένος στόλος είναι παράγων που επιβαρύνει περιβαλλοντικά τις πόλεις της Ελλάδας.

Ads

Δυστυχώς η χώρα μας είναι πρωτοπόρος, από πλευράς παλαιότητας, αφού ο στόλος των βαρέων οχημάτων έχει μέσο όρο ηλικίας τα 18,8 έτη, όταν ο μέσος όρος τής Ευρώπης είναι τα 12 έτη (!) με τη Ρουμανία να έχει μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη, τη Σλοβενία τα 12, ενώ στη Γαλλία και τη Δανία ο δείκτης αυτός είναι εντυπωσιακά καλύτερος με μέση ηλικία τα 7,0 και 7,7 έτη αντίστοιχα.

Καθώς λοιπόν η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τις εκπομπές CO2 των καινούριων βαρέων οχημάτων, που περιλαμβάνουν έως το 2025 μείωση κατά 15% και έως το 2030 μείωση κατά 30%, η Ελλάδα διαθέτει στόλο που είναι πολύ μακριά από αυτά τα επίπεδα. Έτσι αντί της επιδιωκώμενης μείωσης, μπορεί να έχουμε αύξηση των εκπομπών CO2 έως και +9% στο διάστημα 2010-2030, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας στον τομέα μεταφορών.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η αυξημένη ηλικία του ελληνικού στόλου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια, καθώς σύμφωνα με τους δείκτες επικινδυνότητας του ΕΜΠ (2017), τα βαρέως τύπου οχήματα ηλικίας 16-20 ετών εμπλέκονται σε ατύχημα είναι 33,5 φορές περισσότερο από αντίστοιχα οχήματα ηλικίας 0-5 ετών, ενώ ο αριθμός θυμάτων είναι 12,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των νεότερων οχημάτων.

Ads

Για την προώθηση της ανανέωσης του στόλου ο ΣΕΑΑ προτείνει μια σειρά μέτρα, όπως η κλιμάκωση του κόστους χρήσης, με βάση την αντιρρυπαντική τεχνολογία (μειωμένα τέλη κυκλοφορίας και διόδια για τα νεότερα οχήματα), κυκλοφοριακή ελευθερία στα νεότερα οχήματα, αποκλειστική πρόσβαση σε ιδιαίτερες περιοχές, σωστή εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου (καθώς αφορά επίσης βαρέα φορτηγά και λεωφορεία), αυστηρούς ελέγχους στους ξένους μεταφορείς που διακινούν, πολλές φορές παράτυπα, φορτία με παλαιότερα οχήματα κλπ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ