Η απειλή για κατάσχεση του εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη μέσω πλειστηριασμού δεν είναι απλώς μια δυσάρεστη είδηση αλλά μια αρνητική εξέλιξη που έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα για το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματικής αυτοδιαχείρισης.

Ads

Το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ είναι μια συνεταιριστική επιχείρηση που στήθηκε στα ερείπια της mainstream επιχειρηματικότητας η οποία άφησε ερείπια,  όταν οι εργαζόμενοι πήραν στα χέρια τους την παραγωγή, με νέα και παλιά προϊόντα σε ένα επιτυχημένο μοντέλο αυτοδιαχείρισης, που δεν αποτέλεσε απλώς διέξοδο για την επιβίωση των εργαζομένων αλλά επιχείρησε ευρύτερη κοινωνική παρέμβαση.

Η ΒΙΟΜΕ, μπορεί να είναι ένα μικρό μέγεθος επιχειρηματικά αλλά ενοχλεί πάρα πολλούς καθώς κατάφερε να απαντήσει αποτελεσματικά στην ξεκάθαρη πρακτική αρκετών επιχειρηματιών που εγκατέλειψαν τις «επενδύσεις» τους, μοιράζοντας τα χρέη σε δημόσιο και εργαζόμενους.

Για κάποιες πολιτικές δυνάμεις, τα παραδείγματα αυτοδιαχείρισης θεωρούνται «γραφικά». Γραφικούς ίσως θεωρούν όσους έμειναν στο δρόμο και αγωνίζονται στα Ενωμένα Κλωστήρια, ή στη Βιομηχανία Λιπασμάτων στη βάση της ίδιας λογικής αλλά έχουν επιλεκτική ευαισθησία για τους εργαζόμενους της «Ελληνικός Χρυσός».

Ads

Όσοι εμφανίζουν νεοφιλελεύθερη αλλεργία δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι τα μοντέλα της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας καταγράφονται και καλύπτουν ανάγκες σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης, ως εναλλακτικές μορφές της οικονομίας και δεν απειλούν το κυρίαρχο μοντέλο, όπως υποπτεύονται. Στην Ελλάδα, αντίθετα, αποδεκτή πρακτική με την αμέριστη στήριξη της πολιτικής τάξης, υπήρξαν τα λουκέτα, η εξαγωγή επιχειρήσεων όπως επίσης οι εικονικές πτωχεύσεις και οι εταιρίες «φαντάσματα». 

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η δράση όσο και η αντίδραση στη στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας, έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Και η κυβέρνηση οφείλει τόσο να προστατέψει τα επιτυχημένα παραδείγματα όσο και να ολοκληρώσει τη νομοθετική παρέμβαση που ξεκίνησε για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.