Στο μεγαλύτερο συνέδριο για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο ήταν η καλλιέργεια κάνναβης για ιατρικούς λόγους στη Γερμανία. Δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή ιατρικής κάνναβης, κάτι που ο Γκέοργκ Βουρθ, επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Κάνναβης (DHV) βρίσκει «αρκετά κακό». Kάνναβη για βαριά ασθενείς στη Γερμανία. Δύο χρόνια έχουν περάσει ήδη από τη νομιμοποίηση της χρήσης ιατρικής κάνναβης στη Γερμανία. Ωστόσο μέσα σε αυτή τη διετία δεν έχει ξεκινήσει η παραγωγή, ενώ στην επιλογή των κατάλληλων καλλιεργητών στη Γερμανία έχουν ανακύψει προβλήματα. Μετά τα αρχικά λάθη στη διαδικασία επιλογής, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Ιατρικών Σκευασμάτων (BfarM) έχει ανακοινώσει ότι σε μερικούς μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει τελικά το τοπίο αναφορικά με το ποιες εταιρείες θα λάβουν τη σχετική άδεια για να ξεκινήσουν την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στη Γερμανία.

Ads

Ο Νίκλας Κουπαράνης, ιδρυτής του start-up «Farmako» με έδρα τη Φρανκφούρτη θεωρεί μη ρεαλιστικό αυτόν τον χρονικό ορίζοντα. «Δε βλέπω να έχουν γίνει βήματα μέσα στη διετία», σχολιάζει σχετικά. Ο νεαρός επιχειρηματίας ίδρυσε τη νεοφυή εταιρεία του με τη βοήθεια επενδυτών. Αλλά περί τίνος πρόκειται; Ο Νίκλας Κουπαράνης εξηγεί ότι το «Farmako» θα εστιάζει στην έρευνα σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης ενώ η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος θα προέρχεται κυρίως από τις εισαγωγές και πώληση ανθών ιατρικής κάνναβης. «Θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης», αναφέρει ο ίδιος.

Ιατρική κάνναβη «made in» Βόρεια Μακεδονία

Το start-up «Farmako» φιλοδοξεί επίσης να παράγει ιατρική κάνναβη στη Βόρεια Μακεδονία και στη συνέχεια να την εισάγει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες μέσω Πολωνίας. Από τότε που νομιμοποιήθηκε η ιατρική κάνναβη στη Γερμανία, καναδικές εταιρείες ήταν αυτές που έσπευσαν να καλύψουν πρώτες τις ανάγκες στη γερμανική αγορά μέσω εξαγωγών, δεδομένου ότι δεν είχε ξεκινήσει η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης επί γερμανικού εδάφους. Μέχρι σήμερα ισχυρές καναδικές εταιρείες του χώρου έχουν εξαγοράσει σχετικά γερμανικά start-up. Ωστόσο τον τελευταίο χρόνο έχει ελαχιστοποιηθεί η καναδική εξαγωγική δραστηριότητα προς τη Γερμανία διότι στον Καναδά από φέτος έχει επιτραπεί και η προσωπική κατανάλωση κάνναβης χωρίς ιατρικό λόγο, αναφέρει ο Γκέοργκ Βουρθ. Στην ευρωπαϊκή αγορά πάντως ο Νίκλας Κουπαράνης διαβλέπει μεγάλη δυναμική. «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή», λέει χαρακτηριστικά.

Ads

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αγορά ιατρικής κάνναβης θα μπορούσε να φτάσει τα 7,7 δις ευρώ στη Γερμανία και τα 58 δις ευρώ σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2028. Πέρυσι στη Γερμανία τα ασφαλιστικά ταμεία ανέφεραν ότι τα έσοδα από φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη ανήλθαν στα 70 εκατομ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι ακόμη μικρό αν λάβει κανείς υπόψη ότι φαρμακευτικές εταιρείες που ειδικεύονται σε συμβατικά παυσίπονα σημείωσαν κέρδη ύψους 600 εκατομ. ευρώ το 2017. Αλλά αν όντως η νόμιμη αγορά κάνναβης στη Γερμανία αναπτυχθεί με τους γρήγορους ρυθμούς που προβλέπονται, υπάρχει προοπτική για υψηλότερα κέρδη. Σήμερα στη Γερμανία υπολογίζεται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι περίπου 30.000 με 70.000 ασθενείς κάνουν χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς.

Πώς θα κυμαίνονται οι τιμές;

Το «Farmako, όπως σημειώνει ο Νίκλας Κουπαράνης, φιλοδοξεί να διασφαλίσει για τη γερμανική αγορά 50 τόνους ιατρικής κάνναβης για την επόμενη τετραετία. Το 2018 τα γερμανικά φαρμακεία προμηθεύτηκαν επισήμως μόλις 3,13 τόνους κάνναβης. Το BfarM προβλέπει από την πλευρά του ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα καλλιεργηθούν 10 τόνοι εγχώριας κάνναβης. Έτσι η επιτυχία του start-up της Φρανκφούρτης που θα βασίζεται σε εισαγωγές ινδικής κάνναβης από τη Βόρεια Μακεδονία θα εξαρτηθεί στην πράξη από το πότε και πώς θα ξεκινήσει στη Γερμανία η κρατικά ελεγχόμενη εγχώρια παραγωγή ινδικής κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Πάντως ο Γκέοργκ Βουρθ εκτιμά ότι ήδη μέσα στους επόμενους μπορεί να ξεκινήσει η αγροτική καλλιέργεια κάνναβης και στη Γερμανία. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αποτελεί κόμβο για την ευρωπαϊκή παραγωγή κάνναβης εάν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν ήταν τόσο χρονοβόρες. Από την πλευρά του ο Νίκλας Κουπαράνης θεωρεί ότι η Γερμανία δεν θα είναι κατάλληλη χώρα για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης λόγω του υψηλού κόστους εργασίας. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος δεν υπέβαλε αίτηση στη διαδικασία που άνοιξε για εταιρείες καλλιέργειας κάνναβης διότι θεωρεί ότι εισαγωγές θα χρειάζονται και στο μέλλον. Ωστόσο, σύμφωνα με το BfArM, και οι εισαγωγές ιατρικής κάνναβης θα πρέπει να λάβουν σχετική αδειοδότηση μετά από ανοιχτό διαγωνισμό. Πάντως με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος για εισαγωγές 50 τόνων φαντάζει μάλλον απίθανος.

Πηγή: Deutche Welle