Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλύμνου ΥΔΝΑ και τα ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Ρόδου, στο πλαίσιο των δράσεων επιμόρφωσης και κατάρτισης των Δωδεκανήσων, συνδιοργάνωσαν τριήμερο σεμινάριο για την προώθηση της δράσης που αφορά στην ίδρυση και λειτουργία «Οικοτεχνικών μονάδων» με αντικείμενο την επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων, δηλαδή τα εσπεριδοειδή, το μέλι, τα σύκα, το λιαστό κρασί και τα βότανα.

Ads

Το σεμινάριο διεξήχθη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλύμνου (ΕΕΕΕΚ), ύστερα από την παραχώρηση του κυρίου Στέφανου Κορφιά.

Το πρόγραμμα που περιλάμβανε θεωρητικό και πρακτικό μέρος, απευθυνόταν σε όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν ευρύτερα για μία τέτοια μορφή επιχείρησης και να εξελίξουν τις παρασκευές τους.

image

Ads

Το Θεωρητικό περιλάμβανε τη σημασία τις βασικές αρχές της οικοτεχνίας, τις κατηγορίες των προϊόντων  και τις μεθόδους επεξεργασίας και μεταποίησης. Ενώ το εργαστηριακό μέρος περιλάμβανε παρασκευές εδεσμάτων όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη, λουκούμια από χυμό εσπεριδοειδών, βότανα και αιθέρια έλαια, λικέρ με εσπεριδοειδή χωρίς ζάχαρη, παστέλι με καρύδια και θυμαρίσιο μέλι Καλύμνου, μαρμελάδα αποξηραμένου σύκου με μπαχαρικά κ.α.

Επικεφαλής σεμιναρίου ήταν η κυρία Γιάννα Μπαλαφούτη, ιδρύτρια οικοτεχνικής μονάδας, εμπειρογνώμονας παρασκευής βραβευμένων εδεσμάτων και δημιουργός συνταγών.

Τεχνικός υπεύθυνος σεμιναρίου: Γιάννης Καράμαλης (Γεωπόνος- Γεωπονική Καλύμνου)