«Βράζει» από οργή και ανησυχία η κοινότητα των Σαλβαδοριανών στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας (DHS) την Δευτέρα, ότι σταματά να χορηγεί καθεστώς προστασίας από απέλαση σε τουλάχιστον 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που διαμένουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) θεσπίστηκε τον Μάρτιο του 2001 για τους υπηκόους του Ελ Σαλβαδόρ, έπειτα από το κύμα προσφύγων που προκάλεσαν δύο καταστροφικοί σεισμοί στη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
«Οι αρχικές συνθήκες που προκάλεσαν οι σεισμοί του 2001 έχουν πάψει να υφίστανται», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο, δίνοντας χρονικό διάστημα 18 μηνών (μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 2019) στους δικαιούχους του μέτρου να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να βρουν έναν άλλο τρόπο να αποκτήσουν άδεια παραμονής.
Στελέχη της κοινότητας των Σαλβαδοριανών που διαμένουν στις ΗΠΑ και εκλεγμένοι αξιωματούχοι αποδοκίμασαν την απόφαση, σημειώνοντας πως το Ελ Σαλβαδόρ δεν μπορεί την παρούσα περίοδο να απορροφήσει ένα κύμα επαναπατρισμών.
Οι αυστηρότεροι έλεγχοι μεταναστευτικών ροών και η απέλαση «παράτυπων» μεταναστών αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ, που έχει ήδη αφαιρέσει την προστασία που παρείχε το νομικό καθεστώς TPS σε περίπου 60.000 υπηκόους της Αϊτής, τουλάχιστον 5.000 της Νικαράγουας και 1.000 Σουδανών, με την εκτίμηση ότι «οι έκτακτες, αλλά προσωρινές συνθήκες (…) δεν υφίστανται πλέον», για αυτούς.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ, αφενός αυτές οι μαζικές απελάσεις τις οποίες προετοιμάζει η κυβέρνηση Τραμπ, δεν αφορούν μόνο πρόσφυγες από τους σεισμούς το 2001, αφετέρου, συνιστούν, ουσιαστικά, επαναπροωθήσεις στην εξαθλίωση και, στατιστικά, ακόμη και στον θάνατο.
Η Ρόζα Σεσίλια Μαρτίνεζ, από το Ελ Κογκό του Ελ Σαλβαδόρ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν είχε λόγια να περιγράψει τα συναισθήματά της όταν άκουσε τα νέα. «Δεν μπορώ να σας πω πόσο καταστροφικό είναι αυτό» λέει η Μαρτίνεζ, η οποία μεγαλώνει μόνη τα δύο παιδιά της. «Είναι εξοντωτικό το ότι έχουμε 18 μήνες να εγκαταλείψουμε την χώρα».
Στη ανακοίνωσή του, το DHS υποστηρίζει ότι το Ελ Σαλβαδόρ θα μπορούσε να επανεντάξει «με επιτυχία» τους υπηκόους του. Ωστόσο, οι δικαιούχοι του TPS λένε ότι αυτή η χώρα της Κεντρικής Αμερικής μακράν δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τις χιλιάδες οικογένειες που θα αναγκαστούν να επιστρέψουν.
«Η χώρα μας είναι ένα χάος» λέει η Μαρτίνεζ, η οποία μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1998 στα 16 χρόνια της και έλαβε το TPS το 2001. «Τα σχολεία είναι κορεσμένα και υπάρχει ανασφάλεια. Πώς θα υποδεχθούν χιλιάδες οικογένειες και πώς θα μας εξασφαλίσουν εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και ασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας;».
Η αντίληψη Τραμπ περί «ασφαλούς χώρας»
Το Ελ Σαλβαδόρ, μια χώρα με πληθυσμό λίγο πάνω από τα 6 εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί μία από τις πλέον θανατηφόρες χώρες του κόσμου. Το 2016, καταγράφονταν κατά μέσο όρο 14,4 δολοφονίες ημερησίως. Σε συνδυασμό με την απόλυτη φτώχεια και την έλλειψη κρατικών υποδομών και παροχών, αυτή η κατάσταση δημιουργεί τις τυπικές και ουσιαστικές συνθήκες για μαζική φυγή.
«Τριακόσιοι άνθρωποι εγκαταλείπουν το Ελ Σαλβαδόρ κάθε μέρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον» λέει ο Εντγουιν Μουρίλο, κάτοικος ΗΠΑ, με καταγωγή από το Ελ Σαλβαδόρ και ακτιβιστής υπέρ της διατήρησης του TPS. «Εάν 300 άνθρωποι μεταναστεύουν καθημερινά από το Ελ Σαλβαδόρ λόγω των άθλιων συνθηκών ζωής, τότε, πώς είναι δυνατόν να αποφασίζει η διοίκηση Τραμπ την αναγκαστική επιστροφή εκεί χιλιάδων Σαλβαδοριανών;».
«Από άποψη δημογραφικών στοιχείων, εργασίας και εκπαίδευσης, το Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί τις οικογένειές μας», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του DHS ως μια «άδικη απόφαση» η οποία «αγνοεί την συνεισφορά των Σαλβαδοριανών σε αυτήν την χώρα».
Οι Σαλβαδοριανοί ήταν μέχρι πρόσφατα η μεγαλύτερη μεταναστευτική ομάδα που προστατεύεται από το TPS. Η Νόρμα Πόρτος, δικηγόρος εξειδικευμένη σε ζητήματα μετανάστευσης, η οποία βοήθησε τους Σαλβαδοριανούς δικαιούχους του TPS που ζουν στη Νέα Υόρκη, απαντά στο συμπέρασμα της απόφασης, πως οι αρχικοί όροι για την προσωρινή νόμιμη διαμονή και την προστασία από την απέλαση δεν ισχύουν πλέον. «Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι έχει κάνει όλες τις απαραίτητες μελέτες και εκτιμήσεις για να διαπιστώσει ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο να ανανεωθεί το καθεστώς του TPS για τους μετανάστες από Σαλβαδόρ αλλά αυτή η διαπίστωση παραμένει σχετική, διότι μπορούμε να δούμε ότι οι συνθήκες διαβίωσης παραμένουν άθλιες στο Ελ Σαλβαδόρ».
«Ίσως η κυβέρνηση του Σαλβαδόρ να μπόρεσε να ανακάμψει από τον σεισμό του 2001, αλλά δεν είναι έτοιμη να δεχθεί τους υπηκόους της λόγω της βίας και της ανασφάλειας στη χώρα», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή η Μαρτίνεζ σκέφτεται, πως αν τελικά αναγκαστεί να επιστρέψει στο Σαλβαδόρ, θα αφήσει στις ΗΠΑ τα παιδιά της αφού εκεί είναι πολύ επικίνδυνα για αυτά. Αλλά και για την ίδια, θα επρόκειτο για μια επιστροφή στην κόλαση: «Αν επιστρέψω, η ζωή μου θα έπεφτε στην αβεβαιότητα, δεν υπάρχει εργασία, δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει τίποτα».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >