´Oσοι πόνταραν στη ρήξη μάλλον αγνοούσαν τα πολιτικά μηνύματα – και την πολιτική βούληση – Αθήνας και Βρυξελλών. Και όσοι έβλεπαν ξανά «θρίλερ για τη δόση» προφανώς και αγνοούσαν τόσο την ταμειακή κατάσταση του ελληνικού δημοσίου – δηλαδή, την πλήρη επάρκεια ρευστότητας στα κρατικά ταμεία – καθώς και τη νέα μεταμνημονιακή πραγματικότητα.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η… προβολή της επιθυμίας στην πραγματικότητα ούτε αυτή τη φορά λειτούργησε. Και, πλην θεαματικού απροόπτου, η Κομισιόν στο report αυτής της εβδομάδας θα αποτιμήσει θετικά τη νέα νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι ομόλογοί του στο Eurogroup της Παρασκευής στο Βουκουρέστι θα επαναβεβαιώσουν τη μεταμνημονιακή πρόοδο της Ελλάδας – και, μαζί και το αμοιβαία επιθυμητό κλίμα πολιτικής και οικονομικής ομαλότητας εν όψει των κρίσιμων ευρωεκλογών – και θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. 

Το εν λόγω επόμενο βήμα, δε, δεν είναι η εκταμίευση του πρώτου 1 δις από τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Η απόφαση επ’ αυτού θεωρείται ήδη προειλημμένη, όπως και η διατήρηση του κλίματος ομαλότητας και συνεργασίας μεταξύ θεσμών και Αθήνας στο επόμενο, εξαιρετικά ρευστό για την Ευρώπη, διάστημα. Με το Brexit, άλλωστε, κυριολεκτικά στον αέρα και με τη διαρκή απειλή της ανόδου της ακροδεξιάς και των εθνικιστών στις ευρωεκλογές, το τελευταίο που θα επιθυμούσαν και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο είναι μια υποτροπή στο μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου, και ειδικά στην Ελλάδα. Αντιθέτως, το επόμενο βήμα που κατά τις πληροφορίες προετοιμάζεται από κοινού μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, είναι μια ακόμη απόδειξη εκείνου που οι ευρωπαίοι παρουσιάζουν πλέον ως «ελληνικό success story»: Πρόκειται για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ – μια αποπληρωμή που, πέραν των συμβολισμών που εμπεριέχει για την ελληνική πλευρά, θα αποτελέσει και το επίσημο σήμα οριστικής εξόδου του Ταμείου από την Ευρώπη.

Είναι μια κίνηση η οποία, όπως ήδη έχει γράψει το Tvxs.gr, προετοιμάζεται εδώ και καιρό και αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός του Απριλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο περιθώριο του Eurogroup της Παρασκευής, καθώς κάθε κίνηση της Ελλάδας προς πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ προϋποθέτει το «πράσινο φως» των Ευρωαπαίων πιστωτών, και για την ακρίβεια του ESM. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δεν επεδίωκε τη σύγκρουση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δεν ήθελε, δηλαδή, να δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταμνημονιακών μεταρρυθμίσεων, το οποίο και θα μπορούσε να μπλοκάρει την έγκριση της πλήρους απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Ads

Το σχέδιο το οποίο έχουν επεξεργαστεί οι δύο πλευρές προβλέπει την αποπληρωμή τουλάχιστον του «ακριβού» τμήματος του δανείου του ΔΝΤ, το οποίο είναι περίπου 4 δις ευρώ έναντι 9,5 δις ευρώ που είναι το σύνολο της υπόλοιπης οφειλής της Ελλάδας προς το Ταμείο. Σ’ αυτά τα 4 δις, τα οποία πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του 2020 το επιτόκιο φθάνει στο 4,9%, την ώρα που η Ελλάδα πλέον μπορεί να δανείζεται, με δεκαετείς τίτλους, από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο ακόμη και από το 4%.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί αίτημα και για την αποπληρωμή του συνόλου του δανείου (των 9,5 δις), η εικόνα ωστόσο θα ξεκαθαρίσει μετά τις τελικές συζητήσεις με την Κομισιόν και τον ESM και μετά επίσης και την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Στη σύνοδο, που θα γίνει εφέτος από τις 12 έως τις 14 Απριλίου στην Ουάσιγκτον θα είναι παρών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κι εκεί αναμένεται να έχει και την τελική διαβούλευση για το θέμα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Από πλευράς Ταμείου δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ως προς την πρόωρη αποπληρωμή, κάτι που είχε συμβεί και με την έξοδο της Πορτογαλίας από το Μνημόνιο. Και θεσμικά, άλλωστε, η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους πιστωτές της. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι η πρόωρη αποπληρωμή θα γίνει με την χρήση ποσών τόσο από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων όσο και από τα κεφάλαια που συγκέντρωσε το ελληνικό δημόσιο με τις δύο τελευταίες εξόδους στις αγορές. Εάν εξοφληθεί το σύνολο του δανείου, τότε θα χρησιμοποιηθούν όροι και από το «μαξιλάρι ασφαλείας» – το cash buffer – που δημιουργήθηκε την τελευταία διετία του Μνημονίου.