Αν μετρούσαν μόνο τα γκολ και οι βαθμοί, η αγγλική εθνική ομάδα θα έπρεπε να ανοίγει σαμπάνιες. Στους δύο πρώτους αγώνες για την πρόκριση στο Εuro 2020 η Εθνική Αγγλίας έβαλε δέκα γκολ και κέρδισε έξι βαθμούς. Πρώτα νίκησε στο Γουέμπλεϊ με 5-0 την ομάδα της Τσεχίας και τις προάλλες στη Ποντγκόριτσα με 1-5 την ομάδα του Μαυροβουνίου. Κι όμως, αμέσως μετά το δεύτερο ματς, ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μίλησε για ένα “θλιβερό βράδυ” και υποστήριξε ότι του είναι δύσκολο “να βρει τα σωστά λόγια”.

Ads

Δεν βρήκε τα σωστά λόγια για να εκφράσει τον θυμό του για τις ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος εκείνων των παικτών της ομάδας του που δεν έχουν λευκό δέρμα. Το τι βρίσιμο έφαγαν από τις κερκίδες δεν λέγεται, ενώ ο πιο συνηθισμένος ήχος στο γήπεδο της Ποντγκόριτσας ήταν η μίμηση των κραυγών των πιθήκων. Είσαι μαύρος, άρα είσαι πίθηκος, επέμεναν οι “φίλαθλοι” της οικοδέσποινας ομάδας. Όπως, άλλωστε, υποστηρίζουν και πολλοί “φίλαθλοι” στα αγγλικά γήπεδα.

Κάτι που ξέρει καλά ένας από τους παίκτες που γίνεται συχνά – πυκνά στόχος των απανταχού ρατσιστών, ο Ραχίμ Στέρλινγκ. Κι ο οποίος βρίσκει πάντα τα σωστά λόγια στη μάχη του ενάντια στον ρατσισμό. Και όταν παίζει με τη Μάντσεστερ Σίτι -κι ακούει το βρισίδι από την κερκίδα της Τσέλσι- κι όταν παίζει με την Εθνική.

“Μερικοί ηλίθιοι”

Ο Στέρλινγκ μετά τον αγώνα με το Μαυροβούνιο μίλησε για “μερικούς ηλίθιους”, οι οποίοι κατέστρεψαν μια υπέροχη βραδιά για την αγγλική ομάδα, και κάλεσε την OΥΕΦΑ να τιμωρεί πιο αυστηρά τα ρατσιστικά κρούσματα στα γήπεδα. Όχι μόνο με πρόστιμα, αλλά και υποχρεώνοντας την ομάδα που τα ανέχεται από τους οπαδούς της να παίζει μπροστά σε άδειες κερκίδες.

Ads

Μέσα στο γήπεδο ο Στέρλινγκ, μόλις σκόραρε το 5-1, πανηγύρισε το γκολ του κλείνοντας τα αυτιά του με τα χέρια του: “Είναι ο καλύτερος τρόπος να ηρεμήσει κανείς αυτούς που μισούν. Τους ρατσιστές” εξήγησε μετά το ματς με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στην Τζαμάικα και μετανάστευσε στα τέσσερά του χρόνια με τη μητέρα του στην Αγγλία. Ο πατέρας του είχε δολοφονηθεί δύο χρόνια νωρίτερα στο Κίνγκστον. Ο Στέρλινγκ άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του στα τσικό της Κουίνς Παρκ Ρέιντζερ, για να πάρει μεταγραφή στη Λίβερπουλ το 2010. Το καλοκαίρι του 2015 υπέγραψε με τη Μάντσεστερ Σίτι ένα χρυσό συμβόλαιο, αξίας 49 εκατομμυρίων λιρών, το υψηλότερο για Άγγλο παίκτη. Στην Εθνική Αγγλίας κάτω των 17 κλήθηκε το 2011, ενώ ένα χρόνο αργότερα άρχισε να παίζει με τους “μεγάλους”. Με τα χρώματα της Εθνικής την καλύτερη του εμφάνιση έκανε στις 22 Μαρτίου, στο ματς ενάντια στην Τσεχία, όπου και έβαλε τρία από τα πέντε γκολ.

Η προσωπική του ζωή ήταν μέχρι το 2015 θυελλώδης -sex and drugs and rock’ n’ roll- με τον μάνατζέρ του να υποστηρίζει ότι “οι νέοι παίκτες κάνουν λάθη”. Αλλά από το 2017, στα 23 του, ο Στέρλινγκ άρχισε να ευαισθητοποιείται. Πρώτα σε κοινωνικά θέματα -στηρίζοντας οικονομικά θύματα καταστροφών- και μετά στο μείζον θέμα του ρατσισμού. Κι έμαθε να απαντά στις ρατσιστικές επιθέσεις των χούλιγκαν, όχι με τη βία, αλλά με έξυπνες κουβέντες και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Πηγή: Η Αυγή