Τσίρκο παράλογο και καταπιεστικό, η Τουρκία έχει γίνει η χώρα όπου τίποτα δεν εκπλήσσει. Η γνώση, η αντίληψη και η πληροφόρηση είναι πλέον έννοιες ολοένα και πιο επικίνδυνες, καθώς οι φερόμενες επιταγές του Μωάμεθ είναι πολύ της μόδας ανάμεσα στους κυβερνώντες.

Ads

-Πως λέμε στα τουρκικά «μα, αυτό δεν είναι δυνατόν!»;

-Δεν το λέμε πλέον. 

-Γιατί έτσι;

-Καθώς πλέον όλα είναι δυνατά στην Τουρκία! 

-Κάνεις πλάκα;

-Όχι. Καθόλου…

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για περιπτώσεις, γεγονότα, δηλώσεις και ενέργειες απρόοπτες αν όχι σοκαριστικές ή αδιανόητες για κοινωνίες όπου το Δίκαιο και η Λογική ακόμη βασιλεύουν. 

Ads

Ας πάρουμε μόν την τελευταία εβδομάδα του περασμένου χρόνου. Ακολουθούν επτά παραδείγματα, που δεν συγκλόνισαν μεν την χώρα, αλλά απασχόλησαν έντονα τα social media, καθώς τα μεγάλα παραδοσιακά ΜΜΕ ασχολήθηκαν κυρίως με την προπαγάνδα της εξουσίας και του Προέδρου Ερντογάν. 

Ο μικρός Πρίγκιπας, ο Αλί Μπαμπά, ο Πίτερ Παν και ο Τομ Σώγερ είναι πράκτορες που μεταφέρουν κρυφά μηνύματα! 

Η διεύθυνση των φυλακών υψίστης ασφαλείας του Ντιγιαρμπακίρ απαγόρευσε τα πέντε βιβλία που ακολουθούν καθώς το κείμενο «μπορεί να περιέχει κώδικες επικοινωνίας και κρυφά μηνύματα που δύνανται να απειλήσουν την ασφάλεια του σωφρονιστικού καταστήματος»: Ο Μικρός Πρίγκιπας, ο Αλί Μπαμπά και οι 40 Κλέφτες, ο Πίτερ Παν, ο Τομ Σώγερ και ο Ροβινσώνας Κρούσος!  

Το Twitter ήταν ήδη «η συμφορά του αιώνα», όμως τώρα και το διαδίκτυο έγινε «ένα δηλητήριο»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, κατά την τελετή απονομής των βραβείων του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών και Έρευνας, δήλωσε: «Στο παρελθόν υπήρχαν τα ίντερνετ – καφέ. Πλέον, αυτά τα καφέ βρίσκονται δυστυχώς μέσα στα σπίτια. Ο καθένας έχει το ίντερνέτ του, που πάει να πει ότι το δηλητήριο κυλά μέσα σε κάθε σπίτι». 

Το μυαλό τους δεν είναι στη θέση του

Η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η μεγαλύτερη δημόσια δομή της χώρας (έχει 110.000 υπαλλήλους και προϋπολογισμό για το 2018 περίπου δυο εκατ. ευρώ), όρισε ότι «τα κορίτσια μπορούν να παντρεύονται από την ηλικία των εννέα ετών και μπορούν να μείνουν έγκυες». 

Το καρότο και το μαστίγιο του καλού μουσουλμάνου!

Κάποιος φανατικός ισλαμιστής, ονόματι Νουρσέτ Οκτάρ, κρατώντας ένα μεγάλο ρόπαλο στο χέρι, πέρασε πολλές ώρες σε μια σκεπή περιμένοντας τον Άη Βασίλη το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. «Όχι. Δεν θα τον χτυπήσω. Αλλά περιμένω τον Άγιο των Χριστιανών. Θα τον αναγκάσω να σταματήσει αυτή την βρόμικη δουλειά πάνω στις σκεπές. Και επιπλέον, κάνει κρύο. Θα συναχωθεί. Θα του εξηγήσω την καλή μας θρησκεία και για τον μεγάλο μας Προφήτη, και θα τον καλέσω να γίνει μουσουλμάνος!»

image

«Εάν έρθει θα του πω να επιλέξει το Ισλάμ». Εν αναμονή του Άη Βασίλη. Αληθινή φωτογραφία του φανατικού ισλαμιστή.  

Εν τέλει, κέρδισε τους ευσεβείς

Ο Άη Βασίλης, που έχει δεχθεί σφοδρή κριτική, αν δεν έχει απαγορευθεί, στην Τουρκία, τελικά κατέληξε να κερδίσει τις τάξεις των καλών μουσουλμάνων, που προσεύχονται στο τζαμί.

image

«Πολύ αγανακτισμένος, πολύ καταπιεσμένος… έπρεπε να ξέρει ότι θα το κάνει αυτό!», έγραφε η λεζάντα σε μια φωτογραφία – μοντάζ που κυκλοφόρησε στο Twitter. 

Ο Μπακούνιν συνελήφθη στον τάφο του

Όταν έγινε η Μεγάλη Πορεία για την Δικαιοσύνη, τον Ιούνιο του 2017, ένας Τούρκος δημοσιογράφος, ο Μουράτ Γκουνές, αναδημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter μια φράση του διάσημου ακτιβιστή και θεωρητικού αναρχικού του 19ου αιώνα, του Μπακούνιν: «o Νόμος είναι η πόρνη των κυβερνήσεων». Ο εισαγγελέας, ιδιαίτερα εύθικτος, αν και με μια καθυστέρηση, διέταξε έρευνα εις βάρος του δημοσιογράφου με την εξής κατηγορία: 

«Περιφρόνηση/προσβολή του Τουρκικού Έθνους, του Κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας, της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, της Κυβερνήσεως του Τουρκικού Έθνους και του δικαστικού συστήματος του τουρκικού Κράτους». Ο κατηγορούμενος είπε: «Πρόκειται απλά για μια αναφορά. Δεν είναι δικά μου λόγια ή δικά μου γραπτά. Εάν θέλετε να δικάσετε τον συγγραφέα, ονομάζεται κ. Μιχαήλ Αλεξάντροβιτς Μπακούνιν. Πέθανε το 1876. Αλλά ο εισαγγελέας μπορεί να διώξει τους κληρονόμους του κ. Μπακούνιν. Μπορούν να έρθουν και να καταθέσουν»!

Μικρές και γλυκές αυξήσεις των τιμών

Η παρουσιάστρια του τουρκικού CNN, κα Ντούιγκου Ντεμιράγκ, παρουσίασε στο δελτίο ειδήσεων της 2ας Ιανουαρίου τις αυξήσεις των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στα διόδια, όπως και τις αυξήσεις ορισμένων φόρων, ως «μικρές και γλυκές αυξήσεις». Η διεύθυνση του καναλιού σωπαίνει, ενώ οι τηλεθεατές στέλνουν χαιρετισμούς, όχι πάντα πολύ ευγενικούς για την κα Ντεμιράγκ και τους υπεύθυνους του CNN Turk.