Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε την Τετάρτη την ύπαρξη μιας μυστικής διευθέτησης με την Ιαπωνία στη συμφωνία του 2015 μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τα θύματα σεξουαλικής δουλείας της Νότιας Κορέας, τις λεγόμενες «γυναίκες ανακούφισης» που επιστρατεύθηκαν βιαίως στα πορνεία του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ομάδα δράσης που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Σεούλ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της συμφωνίας με την Ιαπωνία, που επιτεύχθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2015 υπό την προηγούμενη κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προκειμένου να υπάρξει μια «τελική και αμετάκλητη» συμφωνία για τα θύματα αυτά. Οι γυναίκες αυτές ήταν κυρίως Κορεάτισσες, που απήχθησαν και αναγκάστηκαν σε εκπόρνευση στους κόλπους του αυτοκρατορικού στρατού της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με ιστορικούς, έως και 200.000 κορίτσια και νέες γυναίκες έπεσαν θύματα αυτού του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.
Το αποτέλεσμα της αναθεώρησης ανέφερε ότι ορισμένες από τις διμερείς συμφωνίες δεν αποκαλύφθηκαν στο ευρύ κοινό, σημειώνοντας ότι η Ιαπωνία ζήτησε από τη Νότια Κορέα να πείσει οργανώσεις που υποστήριζαν τα θύματα της σεξουαλικής δουλείας να αποδεχθούν τη συμφωνία του 2015. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υπό την πρόεδρο Παρκ Γκεούν-Χιε υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθειες για να πείσει τις οργανώσεις αυτές, αποδεχόμενη στην πραγματικότητα το αίτημα της ιαπωνικής πλευράς, σύμφωνα με την ομάδα εργασίας.
Τα θύματα της Νότιας Κορέας διαμαρτυρήθηκαν σκληρά κατά της συμφωνίας, μετά την ανακοίνωσή της από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών. Βάσει της συμφωνίας, η Ιαπωνία δεσμεύθηκε να διαθέσει 1 δισ. γεν (περίπου 9 εκατ. δολάρια) σε ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην υποστήριξη των θυμάτων της σεξουαλικής δουλείας με αντάλλαγμα την τελική και αμετάκλητη συμφωνία της Νότιας Κορέας για το θέμα αυτό.
Τα θύματα δήλωσαν ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αναλάβει τη νομική ευθύνη ούτε έχει ζητήσει ειλικρινά συγνώμη, ζητώντας την ακύρωση της συμφωνίας του 2015. Η νέα κυβέρνηση της Νότιας Κορέας υπό τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, δήλωσε ότι η συμφωνία του 2015 δεν ήταν αποδεκτή από «συναισθηματική» άποψη από τους απλούς Νοτιοκορεάτες, διατάσσοντας την αναθεώρηση της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την επίτευξη της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >