Για τους οπαδούς του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι είναι ο άνθρωπος που έλυσε το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης. Για τους επικριτές του, είναι ο αδίστακτος αρχιτέκτονας μιας μυστικής συμφωνίας με τις πολιτοφυλακές της Λιβύης και, κατά συνέπεια, ο υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που έχουν παγιδευτεί στους λιβυκούς καταυλισμούς.
Από τότε που ανέλαβε αυτή τη θέση, τον Δεκέμβριο του 2016, ο ηλικίας 61 ετών πρώην κομμουνιστής από την Καλαβρία έχει διχάσει τόσο την Ιταλία όσο και την Ευρώπη.
«Αυτό που έκανε η Ιταλία με τη Λιβύη είναι ένα πρότυπο αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών χωρίς τείχη και συρματοπλέγματα», λέει στο Politico ο Μινίτι, που πριν αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών ήταν υφυπουργός υπεύθυνος για τις δυνάμεις ασφαλείας .
Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο Μινίτι εφάρμοσε έναν αμφιλεγόμενο κώδικα συμπεριφοράς για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που διαχειρίζονται σωστικά σκάφη στη Μεσόγειο, απαγορεύοντας την πρόσβαση στα ιταλικά λιμάνια στις οργανώσεις που δεν έχουν υπογράψει αυτόν τον κώδικα. Ο υπουργός πέρασε επίσης έναν νόμο που οι επικριτές του λένε ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφού δεν εγγυάται το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μινίτι υπέγραψε με τη λιβυκή κυβέρνηση ένα υπόμνημα κατά της διακίνησης μεταναστών. Και το καλοκαίρι πέτυχε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των φυλών στην περιοχή Φεζάν, νοτίως της Τρίπολης. Παράλληλα, βοήθησε στην επανασύσταση της Λιβυκής Ακτοφυλακής ώστε να εμποδίζεται η αναχώρηση σκαφών από τη Λιβύη για την Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μετανάστες που έφτασαν φέτος στις ιταλικές ακτές ήταν 118.011, έναντι 177.658 την ίδια περίοδο του 2016.
Σήμερα, ο Μινίτι εκθειάζεται από τις Βρυξέλλες, επικρίνεται από τις ΜΚΟ και αριστερές οργανώσεις και θεωρείται ακόμη και πιθανός πρωθυπουργός μετά τις εκλογές του Μαρτίου.
«Η ιταλική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από την Ευρώπη, έβαλε φρένο στις αναχωρήσεις από τη Λιβύη, αδιαφορώντας για τις αναπόφευκτες συνέπειες στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων», δηλώνει ο Μάρκο Μπερτότο από το ιταλικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Αλλά και ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ζεϊντ Ραάντ Αλ Χουσεϊν χαρακτήρισε τον περασμένο μήνα «απάνθρωπη» τη συμφωνία της Ευρώπης με τη λιβυκή ακτοφυλακή. Επιθεωρητές του ΟΗΕ που επισκέφθηκαν καταυλισμούς στη Λιβύη ανέφεραν περιστατικά ξυλοδαρμών και βιασμών των προσφύγων. «Χιλιάδες αποστεωμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι στοιβαγμένοι σε καταφύγια, χωρίς πρόσβαση ακόμη και σε στοιχειώδεις υπηρεσίες», τονίζει ο Ζεϊντ.
Στην τελευταία της έκθεση, η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι υποστηρίζουν ενεργά ένα σύστημα εκμετάλλευσης και κακοποίησης των προσφύγων και μεταναστών από τη λιβυκή ακτοφυλακή.
Παρά τις κριτικές που δέχεται, ο Μινίτι είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής υπουργός της χώρας. «Πρόκειται για τον πολιτικό με τη μεγαλύτερη απήχηση σε όλους τους πολιτικούς χώρους, καθώς προσφέρει στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας», λέει ο δημοσκόπος Ιλβο Ντιαμάντι. «Είναι ο υπουργός του φόβου και στα ζητήματα επικοινωνίας έχει αναδειχθεί στον άνθρωπο της χρονιάς».
Ο ίδιος ο Μινίτι αρνείται ότι ενδιαφέρεται για την πρωθυπουργία. Ακόμη και ο Ματέο Σαλβίνι πάντως, ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, τον επαινεί. «Επιτέλους κάποιος ελέγχει τα πλοία των ΜΚΟ που αναλαμβάνουν αποστολές διάσωσης στη Μεσόγειο», λέει. «Όταν προτείναμε εμείς τέτοια μέτρα, μας έλεγαν ρατσιστές. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι είχαμε δίκιο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico.eu
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >