Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, υποστηρίζει ότι οι ωκεανοί του κόσμου απορροφούν περίπου το 90% της πλεονάζουσας ενέργειας που προκαλούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπερθέρμανσης του πλανήτη βυθίζεται στους ωκεανούς του, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και προκαλώντας αύξηση της στάθμης της θάλασσας παγκοσμίως.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη και των ωκεανών από το 1871 μέχρι σήμερα αυξάνει σε περίπου 436 x 1021 Joules. Αν δεν γνωρίζουμε μαθηματικά, αυτό δεν μας λέει και πολλά. Μας λέει όμως πολλά η εξήγηση ότι η πλεονάζουσα θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς σε αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι περίπου 1.000 φορές όσο η ετήσια κατανάλωση ενέργειας ολόκληρου του πληθυσμού της Γης.
Η ομάδα επιστημόινων του βρετανικού Guardian υπολόγισε τους αριθμούς με έναν διαφορετικό μετρικό τρόπο για να μας το δώσει να το καταλάβουμε ακόμη καλύτερα. Η κλιματική αλλαγή, κατέληξε, έχει θερμαίνει τους ωκεανούς τόσο, ώστε αυτό ισοδυναμεί με μια έκρηξη ατομικής βόμβας ανά δευτερόλεπτο για τα τελευταία 150 χρόνια!
«Προσπαθώ να μην κάνω αυτό τον τύπο υπολογισμού, απλώς και μόνο επειδή το βρίσκω ανησυχητικό», είπε η επικεφαλής της έρευνας Laure Zanna, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην εφημερίδα. «Προσπαθούμε συνήθως να συγκρίνουμε την υπερθέρμανση με την ανθρώπινη χρήση ενέργειας, για να την κάνουμε λιγότερο τρομακτική», συμπλήρωσε.
Οι νέες εκτιμήσεις που προέκυψαν από τη μελέτη της υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της πλεονάζουσας ενέργειας στο κλιματικό σύστημα. Η νέα αυτή έρευνα, που συντάχθηκε από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, χρησιμοποίησε τεχνικές από μια σειρά επιστημονικών κλάδων, όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η γεωλογία και η κλιματολογία. Η βασική προσέγγιση ήταν να ληφθούν οι συνδυασμένες παγκόσμιες μετρήσεις θερμοκρασιών των ωκεανών από το 1871, στη συνέχεια να αναλυθούν τα δεδομένα αυτά μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων για να βρεθεί πού έχει διοχετευθεί όλη αυτή η θερμότητα.
Η τεχνική χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για την αξιολόγηση της παγκόσμιας θέρμανσης των ωκεανών μέχρι τον βυθό της θάλασσας. «Η προσέγγισή μας είναι παρόμοια με τη χρωματοδότηση διαφορετικών κομματιών της επιφάνειας του ωκεανού με βαφές διαφορετικών χρωμάτων και την παρακολούθηση του πώς εξαπλώνονται στο εσωτερικό του με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο ερευνητής Samar Khatiwala. «Αν γνωρίζουμε ποια ήταν η ανωμαλία της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας το 1870 στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας, για παράδειγμα, στον βυθό του Ινδικού Ωκεανού το 2018», συμπλήρωσε.
Το ανησυχητικό συμπέρασμα, για όσους από εμάς ζούμε σε απειλούμενες παραθαλάσσιες περιοχές, είναι ότι οι θερμότεροι ωκεανοί σημαίνουν αύξηση των επιπέδων της θάλασσας καθώς το νερό διαστέλλεται λόγω τη θερμότητας. Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι λιώνουν οι πάγοι είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος.
Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κάνουν ακριβέστερες προβλέψεις στα επόμενα χρόνια για το πού και πότε θα αυξηθούν τα επίπεδα της θάλασσας. Πιθανώς να βοηθήσει κι εμάς που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνουμε… κουπί για να επιβιώσουμε στις πόλεις μας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >