Περίπου τρεισήμισι μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που το δεξαμενόπλοιο ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ ναυάγησε νοτιοδυτικά της Αταλάντης, φέρνοντας ολόκληρη τη θαλάσσια (κι όχι μόνο) περιοχή του Σαρωνικού προ του φάσματος μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής. Τα αποτελέσματα μάλιστα του εν λόγω ναυαγίου παρέμεναν ιδιαίτερα έντονα ακόμη κι ένα μήνα μετά, καθώς οι μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών έδειχναν υψηλές συγκεντρώσεις κατάλοιπων πετρελαίου στη Σαλαμίνα και στις παραλίες του Αγίου Κοσμά και της Γλυφάδας.
Σήμερα πάντως οι ενδείξεις καταδεικνύουν πως η κατάσταση στον κόλπο του Σαρωνικού, ύστερα από τη συντονισμένη επιχείρηση απορρύπανσης, είναι πολύ καλύτερη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ σε όλες τις παραλίες που επλήγησαν, δεν έχουμε υπέρβαση του ορίου των 20 μg/L. Κάποιοι πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας πως πλέον ο συγκεκριμένος θαλάσσιος χώρος βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Επικαλούνται δε μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Σεπτέμβρη του 2015 μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2016, η οποία δείχνει πως η μέση συγκέντρωση υδρογονανθράκων στην Ανοιχτή Θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου πριν το ναυάγιο ήταν 9,8 μg/L, ενώ μετά το ναυάγιο η μέγιστη τιμή που συναντάμε, στα ίδια σημεία, είναι 6,8 μg/L.
«Λειτουργήσαμε αποτελεσματικά ως κρατικός μηχανισμός»
«Τρεις μήνες μετά το περιστατικό του ναυαγίου του Αγία Ζώνη ΙΙ μπορούμε πια, κάνοντας τον απολογισμό μας, να εκφράσουμε με βεβαιότητα ότι είχαμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα αναφορικά με την πορεία των διαδικασιών απορρύπανσης. Σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και λειτούργησε τόσο αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός, σε τέτοιο βαθμό, που ποτέ δεν είχε ξαναγίνει κάτι ανάλογο σε παρόμοιο περιστατικό» αναφέρει μιλώντας στο Τvxs.gr ο υφυπουργός Ναυτιλίας και επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης, Νίκος Σαντορινιός. Επισημαίνει δε πως «μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους αυτού του θετικού αποτελέσματος ήταν η δημιουργία συντονιστικού. Ενός συντονιστικού που συνεδρίαζε καθημερινά με την παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανώτατων στελεχών του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το συντονισμό των αντιρρυπαντικών δράσεων ανά πεδίο».
«Δεν είναι για να πανηγυρίζουμε»
«Είναι αλήθεια πως η κατάσταση έχει πράγματι βελτιωθεί» παραδέχεται από τη μεριά του κι ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης. «Υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία όπου η ρύπανση είναι ακόμη μεγάλη, όπως στα Σελήνια. Δηλαδή κάποιες παραλίες θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόβλημα, ίσως ακόμη και για αρκετό καιρό. Όμως κι αυτό είναι αναμενόμενο» επισημαίνει ο κ. Χαραλαμπίδης.
Από την άλλη, δε φαίνεται να συμμερίζεται την ικανοποίηση που εκφράζεται από διάφορες μεριές για την επιτυχή απορρύπανση του θαλάσσιου χώρου του Σαρωνικού. «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε για αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όταν δεν μπορούμε να συμμαζέψουμε έναν κουβά πετρέλαιο, τι θα γίνει όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μεγάλες off shore άντλησης πετρελαίου;».
Επιπλέον, ο κ. Χαραλαμπίδης δίνει έμφαση στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού σε ανάλογες (και πιθανότατα πολύ πιο δύσκολες) περιπτώσεις. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι λειτουργούμε με άμεσα αντανακλαστικά υπό συνθήκες πίεσης, είτε πρόκειται για το Αιγαίο είτε για το Ιόνιο ή οπουδήποτε αλλού» τονίζει, ενώ σημειώνει πως «θα πρέπει κι οι παράκτιοι δήμοι να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία».
Τέλος, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι «στην περίπτωση του Σαρωνικού υπήρξε πολύς κόσμος που ήρθε να βοηθήσει εθελοντικά, λειτουργώντας πολλές φορές υπό συγκεκριμένες οδηγίες, βοηθώντας έτσι αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >