Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας στερεί ευκαιρίες από το μέλλον των επόμενων γενεών, καθυστερώντας την προσαρμογή των οικονομιών και των κοινωνιών.

Ads

Η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή έχει πολιτική διάσταση και ως προς τα αίτια και την ανισότητα που τη δημιούργησαν αλλά και γιατί τα φτωχότερα κράτη και οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της. Η κλιματική αλλαγή επέρχεται ως αποτέλεσμα του μοντέλου ανάπτυξης που υιοθέτησαν οι πλούσιες χώρες, υπάρχει όμως ο κίνδυνος και οι πολιτικές αντιμετώπισής της να αυξήσουν τις ανισότητες.

Η Ευρώπη και οι αναπτυγμένες χώρες έχουν πολιτική και ηθική υποχρέωση να αναλάβουν δράση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Και οι ΗΠΑ οφείλουν να επιστρέψουν σε αυτή την παγκόσμια συμμαχία.

Πέρα όμως από την πολιτική διάσταση υπάρχει και μια πολύ ισχυρή οικονομική διάσταση. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής αποτελούν μερικούς μόνο από τους τομείς αιχμής.

Ads

Οποιες χώρες προσαρμοστούν αποτελεσματικότερα στα νέα δεδομένα θα εξασφαλίσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια σκακιέρα. Οσο πιο γρήγορα συντελεστεί η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν και θα ωριμάσουν καινοτόμες τεχνολογικές και διαχειριστικές προσεγγίσεις. Σε αυτό τον στίβο η επιχειρηματικότητα και οι περιβαλλοντικοί στόχοι δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες.

Αυτός, άλλωστε, είναι ο λόγος που το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μαζί με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι τόσο ψηλά στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα και συζητείται έντονα σε πολλά και διαφορετικά διεθνή fora, όπως στην πρόσφατη 3η σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEA) στο Ναϊρόμπι ή στην 23η σύνοδο των μερών της UNFCCC στη Βόννη, τον προηγούμενο μήνα, όπου η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στη σύνδεση της κλιματικής αλλαγής με τη νέα οικονομία είναι η παγκόσμια διάσκεψη «One Planet Summit» που οργάνωσε στις 12 Δεκεμβρίου ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Διεθνή Λέσχη Χρηματοδότησης Ανάπτυξης, όπου συμμετείχαμε με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ανήμερα της επετείου της υπογραφής της ιστορικής Σύμβασης των Παρισίων. Στη διάσκεψη αυτή συζητήθηκαν ζητήματα όπως η αύξηση της χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το πρασίνισμα του τραπεζικού δανεισμού με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη, η επιτάχυνση της μετάβασης σε μια «κλιματικά ανθεκτική» οικονομία χαμηλού άνθρακα και η επιτάχυνση των τοπικών και περιφερειακών δράσεων.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να έχει ενεργό ρόλο σε αυτή την επανάσταση. Και το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι ενεργοί πολίτες. Κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει παρατηρητής. Γιατί δεν υπάρχει Plan B για τον πλανήτη μας και το μέλλον του.

Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην Ελλάδα ήδη γίνονται σημαντικά βήματα, μερικά από αυτά αυτονόητης χρησιμότητας, που, παρ’ όλα αυτά, είχαν μείνει πίσω, όπως η επιτάχυνση της διασύνδεσης πολλών νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα έως το 2030. Το σχέδιο αυτό θα έχει πολλαπλά περιβαλλοντικά οφέλη, καθώς θα επιτρέψει την απόσυρση παλαιών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, οι οποίες ρυπαίνουν σημαντικά και λειτουργούν με μεγάλο κόστος, καθώς και τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Για τον σκοπό αυτό διεκδικήσαμε και δημιουργήθηκε από την ΕΕ ειδικό ταμείο για την Ελλάδα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (εκτιμώμενης αξίας 500 εκατ. ευρώ) για τη δεκαετία 2021-2030.

Ο στόχος για ποσοστό 50% των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 σηματοδοτεί αυτή την κατεύθυνση, που, σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες, το net meeting, αλλά και την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, αναμένεται να αλλάξει θεαματικά τον τρόπο όχι μόνο παραγωγής, αλλά και λειτουργίας της κοινωνίας, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και την «οικονομία και κοινωνία χαμηλού άνθρακα» δεν πρέπει να προχωρήσει εις βάρος της κοινωνικής συνοχής. Οι περιοχές που όλα αυτά τα χρόνια σηκώνουν το βάρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και έχουν επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά θα πρέπει να στηριχθούν οικονομικά έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε βιώσιμες και διαφοροποιημένες οικονομικές δραστηριότητες με διατήρηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Αλλά και σε επίπεδο ΕΕ οι αλλαγές αυτές πρέπει να συμβάλουν στην κατεύθυνση της συνοχής και της μείωσης των ανισοτήτων Βορρά – Νότου.

Σε αντίθεση με τη μονοδιάστατη στόχευση στη δημοσιονομική σταθερότητα που διέπει τις δεσπόζουσες οικονομικές πολιτικές, οι πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και την κυκλική οικονομία αποτελούν βασικά εργαλεία σύγκλισης στην κοινή πορεία που θέτουν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για την εξάλειψη της φτώχειας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Πηγή: Νέα Σελίδα