Το κάθε μετάλλιο στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού έχει τη δική του μοναδική διαδρομή. Ένα εξ αυτών, καθυστέρησε… 30 χρόνια να φτάσει στην πραγματική κάτοχό του, αφού χρειάστηκαν ιατρικά τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η γυναίκα που είχε στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια, στην πραγματικότητα ήταν άνδρας. Η αποκατάσταση της αλήθειας, ήρθε μια μέρα σαν σήμερα (20 Δεκεμβρίου), το 1996.
 
Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι που έγινε το 1966 στη Χιλή, η Μαριέλ Γκέτσελ ήταν το φαβορί για την κατάκτηση τεσσάρων χρυσών μεταλλίων. Η Γαλλίδα σκιέρ κέρδισε το γιγανταίο σλάλομ και το σύνθετο, ενώ τερμάτισε δεύτερη στο σλάλομ πίσω από την συμπατριώτισά της, Άνι Φαμόζ. Στην κατάβαση ήταν δεύτερη πίσω από την Αυστριακή Έρικα Σίνεγκερ, η οποία όμως ήταν… άντρας, όπως αποδείχθηκε δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στα ιατρικά τεστ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ!

Ads

Παρά το γεγονός ότι η… αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της Σίνεγκερ έγινε σχετικά γρήγορα, το μετάλλιο στην Γκέτσελ απονεμήθηκε μόλις το 1996, τριάντα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Χιλής.

Η Σίνεγκερ, η οποία είχε μεγαλώσει ως κορίτσι στην πόλη Κέρντεν (ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας), λίγο μετά την αποκάλυψη του πραγματικού της φύλου, αποφάσισε να ζήσει ως άνδρας. Ακολούθησε ειδική αγωγή και άλλαξε τ` όνομά του σε Έρικ. Μάλιστα αργότερα παντρεύτηκε και έγινε πατέρας, ενώ μετέφερε τη… μετάβασή του από γυναίκα σε άνδρας στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «η νίκη μου κόντρα στον ίδιο τον εαυτό μου, ο άνδρας που ήταν πρωταθλήτρια κόσμου». Ο 69χρονος σήμερα Έρικ ήταν διευθυντής μιας σχολής σκι στο Άγσντορφ και ζούσε με την οικογένεια του.

Όσον αφορά στην Γκέτσελ, ολοκλήρωσε την καριέρα της με απολογισμό τρία μετάλλια σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (το τελευταίο το 1968 στο σλάλομ) καθώς και 11 μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα συμπεριλαμβανομένου και αυτού που είχε χάσει -προσωρινά- από την Έρικα και μετέπειτα Έρικ Σίνεγκερ.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ