Η ανάγκη στροφής της Ευρώπης προς μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ως τον μόνο τρόπο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που διαφαίνονται, υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε απόψε και στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη. Την εκδήλωση, ο οποία έκλεισε με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνδιοργάνωσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής.

Ads

Κατά την έναρξη της παρουσίασης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) Σωτήρης Μουσούρης, τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επεσήμανε δε, τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τι συνεπάγονται για τη δημοκρατία. «Ελπίζουμε οι 110 προτάσεις που αποτελούν τον οδικό χάρτη της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής, να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από πολλές πλευρές από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» σημείωσε ο κ. Μουσούρης. «Όλο το δημοκρατικό σύστημα κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και τους εχθρούς της Ευρώπης» υπογράμμισε από την πλευρά του, κατά τον χαιρετισμό του ο διευθυντής του – προσκείμενου στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) – ιδρύματος Friedrich Ebert (γραφείο Αθήνας) Ούρλιχ Στορκ. Χαρακτήρισε την έκθεση ως έναν οδικό χάρτη στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδέες, ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε δράση.

«Αγαπητοί φίλοι, υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο σας καλέσαμε απόψε εδώ και σας ευχαριστώ πολύ που ήρθατε. Ο λόγος είναι σαφής, ο κόσμος δέχεται πυρά, η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» δήλωσε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν. Συνεχίζοντας δε, αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;» ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο κ. Μπούλμαν εκτίμησε πως το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη. «Αυτή είναι η νύχτα που θα ξεκινήσει ο διάλογος» συνέχισε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, κάνοντας ειδική αναφορά στο πόσο «έχουν υποφέρει οι Έλληνες».

Μάλιστα, αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. Ζήτησε να μην επιτρέψει ποτέ ξανά η Ευρώπη σε μια τιμωρητική πολιτική και σε οικοδόμημα, εκείνο της Τρόικας, η οποία λειτούργησε εκτός δημοκρατικού ελέγχου. «Είσαστε πραγματικοί μαχητές σε δύσκολους καιρούς και αυτό είναι το που πρέπει να υιοθετήσουμε ως πνεύμα στην Ευρώπη» είπε ο κ. Μπούλμαν αναφερόμενος στους Έλληνες πολίτες. «Είμαστε στο ίδιο πλοίο και μαζί σε όποια θύελλα μας απειλεί. Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

Ads

Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».

Τόνισε πάντως, πως ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι το μίσος και η ξενοφοβία που καλλιεργείται, και βάζει το ένα έθνος απέναντι στο άλλο. «Αυτό σημαίνει πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ελληνικό έθνος που βοηθά, όπως επεσήμανε, στη σταθεροποίηση της Ευρώπης. «Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης», τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο προσφυγικό.