Το ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού (κι όχι μόνο) ενδιαφέροντος, προφανώς δεν είναι απλή υπόθεση, ιδιαίτερα για την ίδια την κυβέρνηση Τσίπρα, που αναμένεται να την φέρει προς ψήφιση. Κι αυτό γιατί ενεργοποιεί αντανακλαστικά στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κυβερνώντος κόμματος, τα όποια έχουν να κάνουν με το σεβασμό θεμελιωδών εργατικών κατακτήσεων.
Από την άλλη μεριά, η αλήθεια είναι πως δεν προκάλεσαν εντύπωση ούτε οι αντιδράσεις εκ μέρους συνδικάτων, του ΚΚΕ αλλά και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αλλά ούτε και η ζέση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ψηφιστεί άμεσα η εν λόγω ρύθμιση. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόσυρσή της εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για έλλειψη μεταρρυθμιστικής τόλμης.
Ποιο είναι όμως το περιεχόμενο της επίμαχης τοπολογίας, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έρθει τελικά προς ψήφιση είτε στο τέλος του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του επόμενου έτους μαζί με το υπόλοιπο πακέτο των προαπαιτούμενων; Αυτή λοιπόν προβλέπει ότι στο εξής για να μπορεί ένα πρωτοβάθμιο σωματείο μιας επιχείρησης να πάρει απόφαση για απεργία, θα πρέπει να συμμετέχει στη γενική συνέλευση του σωματείου το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και με βάση το συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 απαιτείτο η συμμετοχή του 1/3 των εργαζομένων για να ληφθεί απόφαση.
«Καμιά ουσιαστική συνέπεια για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων»
Για «περιορισμένης έκτασης παρέμβαση» κάνουν λόγο στο Tvxs.gr πηγές του υπουργείου Εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν «αυτή αφορά μόνο στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και όχι στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής εμβέλειας, όπως για παράδειγμα μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα, καθώς και στις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΕ κι η ΑΔΕΔΥ». Κατά συνέπεια, θεωρούν πως δε θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στις πραγματικές δυνατότητες της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων να προχωρούν σε κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων είτε σε επιχειρησιακό είτε σε πανελλαδικό επίπεδο».
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «δεν υπήρξε απολύτως κανένας αιφνιδιασμός, έγινε διεξοδική ενημέρωση τόσο στα συνδικάτα, όσο και στα κόμματα. Άλλωστε, η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε κλειδώσει από το καλοκαίρι». Τέλος, υπενθυμίζουν ότι «οι απαιτήσεις των δανειστών για τα εργασιακά ήταν πολύ πιο σκληρές, καθώς είχαν ρίξει στο τραπέζι τη δυνατότητα κήρυξης λοκ άουτ καθώς και την αύξηση του χρόνου προειδοποίησης σε περίπτωση απεργίας από 24 σε 48 ώρες. Όλα αυτά εμείς δεν τα δεχτήκαμε».
«Σοβαρός κίνδυνος για τα σωματεία εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες»
Από την άλλη, έμπειροι νομικοί με βαθιά γνώση του εργατικού δικαίου εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τα πραγματικά αποτελέσματα της κυοφορούμενης αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου: «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εκείνα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Αυτά είναι πιθανό να βρουν σοβαρά προσχώματα στο να κηρύσσουν απεργίες». Ειδικότερα, αναφέρουν ως χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα σωματεία εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ή ακόμη και στις τράπεζες, καθώς «σε αυτές τις περιπτώσεις θα απαιτείται η παρουσία εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων εργαζομένων».
Εκτιμούν δε πως η κατάσταση στο συγκεκριμένο τομέα φαντάζει ακόμη πιο ζοφερή «εφόσον τη δούμε συνδυαστικά με τη θεσμοθέτηση της έμμεσης ανταπεργίας, η οποία θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι». Σύμφωνα με τα όσο αναφέρουν οι ίδιοι «η έμμεση ανταπεργία έχει να κάνει με τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι εργοδότες να κλείνουν την επιχείρησή τους στην περίπτωση που κρίνουν πως τυχόν εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της». Επισημαίνουν δε πως η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόστηκε κατά την πρόσφατη απεργία των εργαζομένων στον ΟΣΕ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >