Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βρετανίας. Τώρα, εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει τη θέση της Επιτροπής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ads

«Εάν τα 27 κράτη μέλη αποδεχθούν την αξιολόγησή μας, εμείς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο διαπραγματευτής μας Μισέλ Μπαρνιέ, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως τις εργασίες της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει ότι επαρκής πρόοδος έχει επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων κατ΄εφαρμογήν του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

«Εναπόκειται πλέον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος για να περάσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Ads

Οι όροι που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες για την επίτευξη προόδου αφορούσαν τους τρεις μεγάλους φακέλους της διαπραγμάτευσης: το θέμα του «λογαριασμού» του διαζυγίου, το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το καθεστώς των συνόρων ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Οι πολίτες της Ενωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι βρετανοί πολίτες που ζουν στην ΕΕ των 27 θα διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», διαβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Λονδίνο ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή της θέσπισης συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η Βρετανία επιθυμεί μια βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι που έσπευσε στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Επισήμανε ακόμη ότι αναμένει συμφωνία στην ευρωπαϊκή σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μπορεί ν’ αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία και να διατηρηθεί η οικονομική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η ίδια, τόνισε ότι η νέα συμφωνία ενισχύει τις δεσμεύσεις που είναι σχετικές με την ακεραιότητα της Βρετανίας. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Τουσκ: «Η ΕΕ θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μεταβατική φάση με το Λονδίνο»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την μεταβατική περίοδο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ζητεί περισσότερη σαφήνεια από το Λονδίνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βλέπει να διαμορφώνεται η νέα σχέση μετά το Brexit.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε οτι η Βρετανία οφείλει να σεβαστεί όλους τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως προς τον προϋπολογισμό και τις διαδικασίες δικαστικής εποπτείας της Ενωσης. Αλλά δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μίας στενής σύμπραξης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις εμπορικές συναλλαγές, αλλά επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματοε, καθώς και στην ασφάλεια, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ μετά την άφιξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο Λονδίνο με μία συμφωνία για το Brexit ανά χείρας.

Αυτά περιλαμβάνει η προκαταρκτική συμφωνία

Το δεκαπεντασέλιδο κείμενο το οποίο υπέγραψε σήμερα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιλαμβάνει τα πρώτα στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται και το status των Ευρωπαίων και Βρετανών πολιτών.

Τα δικαιώματα των πολιτών σε Ευρώπη και Βρετανία

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας όλοι οι Ευρωπαίοι που ζουν και εργάζονται νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ημερομηνία οριστικής εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ θα διατηρήσουν στο ακέραιο το σημερινό του status. Το ίδιο έχει συμφωνηθεί και για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν και εργάζονται νόμιμα σε κάποιο από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στην συμφωνία περιλαμβάνεται μία αναλυτική προσέγγιση για τους ανθρώπους που θα επιλέξουν μέχρι την τελική ημερομηνία αποχώρησης το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ παράλληλα περιγράφεται λεπτομερώς και η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων. Υπογραμμίζεται πως οι πολίτες που θα λάβουν την βρετανική έγκριση θα διατηρήσουν τη συγκεκριμένη ιδιότητα ισοβίως εκτός κι αν επιλέξουν να φύγουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου για διάστημα ίσο με πέντε συνεχή έτη.

Η συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση οι συνοριακοί έλεγχοι μετά την οριστική έξοδο για πολίτες της ΕΕ θα είναι διαφορετικής υφής από τους πολίτες τρίτων χωρών.

Το «σύνορο» με την Βόρειο Ιρλανδία

Αναφορικά με το ζήτημα της Βορείου Ιρλανδίας η συμφωνία αναφέρει πως υπάρχει διμερής συμφωνίας (Αγγλίας – Β. Ιρλανδίας) για την διατήρηση στο ακέραιο της συνθήκης του 1998 και ότι αυτή περιλαμβάνει. Σημειώνεται πως υπάρχει σύμφωνα με το έγγραφο συμφωνία των δύο πλευρών για την διατήρηση της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων, εμπορευμάτων και κεφαλαίων ανάμεσα στα δύο μέρη και παράλληλη δέσμευση για αποφυγή εφαρμογής «σκληρών τελωνειακών ελέγχων».

Η συμφωνία περιγράφει λεπτομερώς πως η Μεγάλη Βρετανία θα διατηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στη Βόρειο Ιρλανδία και θα συνεχίσει να συμμετέχει και να αποδέχεται του Ιρλανδούς πολίτες με το σημερινό status. 

Το οικονομικό σκέλος του «διαζυγίου»

Η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να μετέχει στους προϋπολογισμούς της ΕΕ μέχρι και το 2020 με την ίδια να δεσμεύεται πως θα πληρώνει τις υποχρεώσεις που τις αναλογούν μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ανεξάρτητα από τον ακριβή χρόνο αποχώρησης. Σημειώνεται πως υπάρχουν ζητήματα τα οποία μένει να ρυθμιστούν σε δεύτερη φάση αναφορικά με τους προϋπολογισμούς και πέρα από το 2020.

Το ποσό το οποίο θα κληθεί να καταβάλει η Μεγάλη Βρετανία σε πρώτο χρόνο αλλά και στο σύνολό του θα καταβληθεί σε ευρώ. Ο τρόπος πληρωμής (δόσεις κλπ) θα καθοριστεί στην δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πηγές της Βρετανικής κυβέρνησης, το κόστος αναμένεται να κυμανθεί από 35 μέχρι 40 δισ. ευρώ κι όχι 60 δισ. ευρώ, όπως υπολογιζόταν αρχικά.  

Η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να συμμετέχει στα προγράμματα ΕΣΠΑ μέχρι και το 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποπληρώσει το ποσό που οφείλει στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε 12 δόσεις εντός του 2019.