Δημόσια αντιπαράθεση για όλα τα ανοιχτά ελληνοτουρκικά ζητήματα είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με το πέρας της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι αναφορές του Ερντογάν για «αναθεώρηση» της Συνθήκης της Λωζάνης με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση επί αυτού. Για πρώτη φορά ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν μάσησαν τα λόγια τους και μίλησαν ανοιχτά για τα καυτά ζητήματα των δύο χωρών, ενώ έχει ενδιαφέρον ότι, πέρα από τη βασική τοποθέτηση, ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε ευκαιρίας δοθείσης με αιχμηρό τρόπο απαντώντας στην αρχική δήλωση Ερντογάν. «Με τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν σήμερα εδώ καταλαβαίνω ότι όλο το προηγούμενο δάστημα μάλλον δεν έγινε απολύτως κατανοητό τι εννοούσε για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Καταλαβαίνω ότι ο κ. Ερντογάν δεν ζητούσε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Εξάλλου θα έπρεπε να ψάξουμε και την Ιαπωνία», σχολίασε σκωπτικά ο πρωθυπουργός.
Αντιπαράθεση στους ίδιους υψηλούς τόνους προηγήθηκε λίγες ώρες νωρίτερα και μεταξύ του Τούρκου προέδρου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τσίπρας: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας
Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές πως προϋπόθεση για να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι ο απόλυτος σεβασμός στη συνθήκη της Λωζάννης.
«Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον κ. Ερντογάν για την επίσκεψή του. Θα ήθελα να συγχαρώ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση προς τον κ. Ερντογάν. Διανύουμε μια περίοδο εξελίξεων. Σε αυτή την περίοδο πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διευρύνουμε τους διαύλους επικοινωνίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του σεβασμού. Του αλληλοσεβασμού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε χωρίς προκλήσεις και εξάρσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και ανέφερε ότι δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό τι εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος. «Δεν ζητά την αναθεώρηση και δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση για τα σύνορά μας που ορίζονται από αυτή την συνθήκη. Είμαι λίγο μπερδεμένος αν με τον εκσυγχρονισμό εννοεί την ορθή τήρηση της συνθήκης».
«Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο
Την ανάγκη να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα στο Αιγαίο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και σημείωσε πως δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.
«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό επειδή έγινε παράνομη εισβολή και κατοχή»
Τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.
«Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό 43 χρόνια γιατί πριν από 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι 43 χρονών και 43 χρόνια το Κυπριακό μένει ανοιχτό. Κάθε φορά, βεβαίως, υπάρχει μια συζήτηση για το ποιος φταίει. Δεν πρέπει όμως κύριε Πρόεδρε να ξεχνάμε ότι αυτό το θέμα υπάρχει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου. Γι αυτό παραμένει ανοιχτό», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν.
«Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και τα ζητήματα της Ελλάδας δεν είναι προς διαπραγμάτευση»
Οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες και «τα ζητήματα που αφορούν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, που αφορούν τους Έλληνες πολίτες δεν είναι ζητήματα διαπραγμάτευσης μεταξύ δύο κρατών», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Εκεί θα εφαρμόσουμε την πολιτική μας, γιατί θέλουμε να την εφαρμόσουμε, και το πρόγραμμα μας το μεταρρυθμιστικό, γιατί αυτό αφορά δική μας υπόθεση και θα την υλοποιήσουμε», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, αλλά και η ελληνική μειονότητα στην Τουρκία πρέπει να αποτελέσουν μοχλό έλξης ανάμεσα στις δύο χώρες, να μας φέρουν πιο κοντά. Η δική μας κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες και ιδιαίτερη ευαισθησία σε κάθε είδους μειονότητα και σε θρησκευτικές».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης, ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή μίας σειράς από τζαμιά σε πολλές περιοχές της χώρας. «Και δεν σκεφτήκαμε ούτε μία στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί» συνέχισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Αγιά Σοφιά. «Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία» πρόσθεσε.
Νέο κεφάλαιο στις ελληνουρκικές σχέσεις το 2018
Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στην Τουρκία να αξιοποιηθεί το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και η επικείμενη έξοδος τής Ελλάδας από τα μνημόνια, και να συνδράμουν ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα στηρίζονται στην αμοιβαία καχυποψία αλλά στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλεγγύη, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα αποδεχτεί αυτή την πρόταση, γιατί αν δεν την αποδεχτεί αυτό θα αποβεί σε βάρος των δύο λαών, των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Ερντογάν: «Ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα με τους πραξικοματίες»
«Τα βήματα που έχουμε κάνει είναι σημαντικά, θίξαμε και θέματα όπως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο έγινε επί δικής μου Προεδρίας» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Στο θέμα της τρομοκρατίας κάνουμε μεγάλο αγώνα με αιμοσταγείς συμμορίες. Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναι θέμα που γνωρίζει καλά η Ελλάδα» επισήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν και συμπλήρωσε πως «αναγνωρίζουμε την υποστήριξη που μας παρείχε η Ελλάδα στο θέμα αυτό».
Σημείωσε ακόμα ο Τούρκος Πρόεδρος πως «οι πραξικοπηματίες είναι δυνατόν να επιστραφούν στην Τουρκία που είναι μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια και ελπίζω η ελληνική Δικαιοσύνη να μας εισακούσει στο θέμα αυτό».
«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας»
«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι μια συνθήκη που υπεγράφη από 11 χώρες. Στη συνθήκη υπάρχουν προβλέψεις μόνο για το Αιγαίο; Δεν υπάρχει τίποτε για το καθεστώς που διέπει τις δυο μειονότητες; Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».
Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».
«Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό»
Για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου» και τόνισε: «Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».
Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε πως «τα θέματα του Αιγαίου είναι δυσεπίλυτα, αλλά μπορούν να λυθούν με συνομιλίες» και σημείωσε: «Πρέπει να κοιτάζουμε το γεμάτο μέρος του ποτηριού. Να προχωρήσουμε και να κάνουμε σταθερά βήματα».
«Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας το ζήτημα του αρχιμουφτή»
«Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος» υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισήμανε πως «δεν διαφωνούμε ότι είναι εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας, αλλά εάν μας δίνεται η άδεια μπορούμε να διατυπώσουμε την παράκλησή μας».
Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων μας».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».
Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι Ερντογάν συνεχίζεται στις 19:25 με επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο και ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή με την επίσκεψη του στην Κομοτηνή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >