Πληθαίνουν οι ψίθυροι στον απόηχο της απειλής εκ μέρους του Ολυμπιακού για αποχώρηση από το ελληνικό πρωτάθλημα, σύμφωνα με τους οποίους αυτή δεν έγινε τυχαία. Αρκετοί μάλιστα συνδυάζουν ανάλογες απειλές που εκτόξευσε πέρσι η Ρεάλ, κάνοντας λόγο για αποχώρηση από την ισπανική λίγκα, του προπονητή της Εφές Πίλσεν στην Τουρκία, αλλά και των διοικητικών στελεχών του Ερυθρού Αστέρα, οι οποίοι βάλλουν κατά των διοργανωτών του σέρβικου πρωταθλήματος, αλλά και της Μακάμπι που βρίσκεται σε πόλεμο με την ομοσπονδία του Ισραήλ.

Ads

Πολλές εκτιμήσεις λοιπόν αναφέρουν πως οι εν λόγω δηλώσεις μόνο «τουφεκιές στον αέρα» δεν είναι, καθώς όπως σημειώνουν έχουν να κάνουν με ένα ευρύτερο σχέδιο για πλήρη αποχώρηση των ομάδων που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα από τα εθνικά πρωταθλήματα, προκειμένου να δημιουργήσουν μια κλειστή λίγκα.     

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του novasports ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας της διοργάνωσης, Τζόρντι Μπερτομέου, μιλώντας πριν από μερικά χρόνια σε δημοσιογράφους στο περιθώριο ενός φάιναλ φορ, είχε παραδεχθεί πως ονειρεύεται την Ευρωλίγκα μια μέρα, παντελώς ανεξάρτητη και χωρίς τα βαρίδια των εθνικών πρωταθλημάτων στη πλάτη του.

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, ο Ισπανός παράγοντας είχε σημειώσει μάλιστα έχει ότι κάνει κουβέντα με τις ομάδες που έχουν συμβόλαιο και το έχει συζητήσει και σε πιο επίσημο επίπεδο. Πόσο πιθανό είναι όμως να δούμε μια τέτοια εξέλιξη στο άμεσο μέλλον και ποιες θα είναι οι συνέπειές της;

Ads

Δύσκολο να συμβεί τη δεδομένη στιγμή – Θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων

«Το ενδεχόμενο αποχώρησης των ομάδων που συμμετέχουν στην Ευρωλίγκα από τα εθνικά πρωταθλήματα για τη δημιουργία μια κλειστής λίγκας δε μου φαίνεται πολύ πιθανό τουλάχιστον στην παρούσα φάση» επισημαίνει ο έμπειρος δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Sport24, Γιάννης Φιλέρης, και προσθέτει:  «Θα πρέπει κατ’ αρχήν να παρατηρήσουμε πως υπάρχει ήδη μια κλειστή -σε ένα μεγάλο βαθμό- λίγκα. Το να προχωρήσουν όμως ένα βήμα παρακάτω δεν είναι δυνατό, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Κι αυτό γιατί για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να ισχύουν οι ίδιοι όροι για όλες, όπως για παράδειγμα μια ενιαία φορολογική κλίμακα.

Το NBA της Ευρώπης ήταν ανέκαθεν μια ιδέα που κυοφορείτο στους κόλπους του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όμως θα πρέπει να έχουμε υπόψη πως το original NBA παίζεται σε δυο χώρες, τις ΗΠΑ αλλά και τον Καναδά, όπου ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, ενώ είναι εντελώς διαφορετική η κουλτούρα που το διέπει.

Επιπλέον, δε νομίζω πως επιθυμεί στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο ούτε ο ίδιος ο Μπερτομέου, με δεδομένο πως θα ήθελε να ισχυροποιήσει το project, βάζοντας στο παιχνίδι ομάδες από τη Γαλλία κι ακόμη περισσότερες από την Γερμανία. Βασικός μοχλός για να το πετύχει αυτό είναι τα εθνικά πρωταθλήματα».

Την ίδια στιγμή πάντως ο Γιάννης Φιλέρης εκτιμά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε αρνητικά αποτελέσματα, καθώς θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων: «Τι νόημα θα έχει η συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα εφόσον υπάρχει μια τέτοια υπερεθνική διοργάνωση με τεράστια προβολή;» αναρωτιέται με νόημα.

Αναφέρει δε πως το ελληνικό πρωτάθλημα, παρότι φαντάζει υποβαθμισμένο και με σημαντικά κι υπαρκτά προβλήματα -μεταξύ των οποίων και αυτό της διαιτησίας- αυτό εξακολουθεί να έχει στους κόλπους κάποια πολύ ενδιαφέροντα project , όπως είναι εκείνο της ΑΕΚ αλλά και του Προμηθέα Πατρών. Εκφράζει μάλιστα την άποψή πως «η Ευρωλίγκα καλό θα ήταν να γίνει πιο ελαστική σε ό,τι αφορά τα κριτήριά της, προκειμένου να χωράνε και ομάδες όπως η ΑΕΚ, αν κι αυτή έχει συμβόλαιο με τη Fiba».