Στη σύντομης διάρκειας συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής Γεωργίας των χωρών μελών της ΕΕ, έλαβε τέλος χθες η πολύχρονη διελκυστίνδα ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη (glyphosat). 18 κράτη μέλη, τα οποία εκπροσωπούν πάνv από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, ψήφισαν υπέρ του να συνεχιστεί η χρήση της αμφιλεγόμενης ουσίας. Εννέα κράτη καταψήφισαν και ένα απείχε της ψηφοφορίας. Ως εκ τούτου επετεύχθη η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Ads

Σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής Γεωργίας, οι υποστηρικτές της γλυφοσάτης αυξήθηκαν κατά τέσσερις. Ανάμεσά σε αυτούς ήταν απροσδόκητα και η Γερμανία, η οποία επί σειρά ετών απείχε, δεδομένου ότι ο μεγάλος συνασπισμός των Χριστιανικών Κομμάτων με τους Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούσε να συμφωνήσει επί του θέματος. Ο υπηρεσιακός –μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου- χριστιανοκοινωνιστής υπουργός Γεωργίας Κρίστιαν Σμιτ έδωσε εντολή στον γερμανό εκπρόσωπο στην επιτροπή Γεωργίας να υπερψηφίσει την παράταση της χρήσης του glyphosat. Η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντριξ, από το SPD, έσπευσε να διαμαρτυρηθεί με ανακοίνωσή της, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν ελήφθη σε συνεννόηση μαζί της.

Διχογνωμία στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ο υπουργός Γεωργίας τάσσεται υπέρ της περαιτέρω χρήσης της γλυφοσάτης, ευθυγραμμιζόμενος με τις επιθυμίες αγροτικών ενώσεων και εκπροσώπων του λόμπι της χημικής βιομηχανίας. Η υπουργός Περιβάλλοντος αντιθέτως δεν εμπιστεύεται το glyphosat, λαμβάνοντας υπόψη της τους φόβους περιβαλλοντικών οργανώσεων, που θεωρούν το ζιζανιοκτόνο καρκινογόνο και συνυπεύθυνο για τον αφανισμό ζωντανών οργανισμών. Η σχετική ψηφοφορία, η οποία έπεται στο Βερολίνο, αναμένεται να προκαλέσει πρόσθετη ένταση και είναι άγνωστο εάν και πώς ενδέχεται να επηρεάσει τις επικείμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ Χριστιανικής Ένωσης και SPD για πιθανό σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Ads

Διαβάστε επίσης: Η Monsanto σπέρνει ζιζάνια στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Η Γαλλία και η Ιταλία τάχθηκαν κατά της παράτασης στην άδεια χρήσης της γλυφοσάτης. Τώρα το άκρως αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην ΕΕ για πέντε ακόμη χρόνια. Παρά το «ναι» της ΕΕ όμως, μεμονωμένες χώρες μπορούν να απαγορεύσουν τη χρήση της δραστικής ουσίας στους αγρότες τους. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, απαγορεύθηκε ήδη από χθες η χρήση της σε πάρκα, παιδότοπους αλλά και στις καλλιέργειες λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς.

Η ΕΕ σαφώς υπέρ τηςγλυφοσάτης

Το αν και κατά πόσο η γλυφοσάτη έχει βλαβερές συνέπειες αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης. Έρευνα του ΟΗΕ το 2015 την είχε χαρακτηρίσει «πιθανόν καρκινογόνα». Οι υπηρεσίες της ΕΕ για Χημικά και Ασφάλεια Τροφίμων, αντιθέτως, την εξέτασαν και αποφάνθηκαν ότι είναι ακίνδυνη.
Το glyphosat, που είναι η πιο διαδεδομένη ζιζανιοκτόνα ουσία διεθνώς, υπάρχει στην αγορά πάνω από 40 χρόνια και παράγεται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Ο μεγαλύτερος παραγωγός σήμερα είναι η Κίνα. Η χρήση της γλυφοσάτης τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί διότι o αμερικανικός όμιλος σπόρων Monsanto -που βρίσκεται σε διαδικασία εξαγοράς από τη γερμανική Bayer- λάνσαρε τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, τα οποία είναι ανθεκτικά στη χρήση glyphosat και μπορούν να ευδοκιμήσουν.

Πηγή: Deutsche Welle