Παρά τη δραματική μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας βρεφών και νηπίων, χιλιάδες παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην περιοχή Μαγκάρια στο νότο Νίγηρα. Εκεί πεθαίνουν κάθε μέρα δέκα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Πνευμονία, διάρροια, ελονοσία και υποσιτισμός βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ασθενειών που ευθύνονται για την παιδική θνησιμότητα και μπορούν να προληφθούν.
Στην περιοχή η παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας κατακλύζεται καθημερινά από τεράστιους αριθμούς ασθενών και πλέον είναι πλήρης, την ώρα που ο Νίγηρας εξακολουθεί να υφίσταται τις συνέπειες της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη περιοχή της λίμνης Τσαντ.
Παρά την προσπάθεια να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας που σχετίζονται με την εποχιακή έξαρση, οι οποίες περιλαμβάνουν τη διανομή προφυλακτικής αγωγής κατά της ελονοσίας σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας από τριών μηνών ως πέντε ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν ανησυχητικά υψηλά.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, στο νοσοκομείο της περιοχής της Μαγκάρια νοσηλεύονται περίπου 730 παιδιά, εκ των οποίων τα 208 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στην παιδιατρική μονάδα εντατικής θεραπείας.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και φοβόμαστε ότι είναι η κορυφή του παγόβουνου. Καθώς το νοσοκομείο μας είναι πλήρες σε απελπιστικό βαθμό, είναι πιθανό εκατοντάδες παιδιά στην κοινότητα να είναι σοβαρά άρρωστα και να μην έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Τα παιδιά που βλέπουμε φτάνουν πάρα πολύ αργά στο νοσοκομείο. Δυστυχώς πολλά από αυτά έχουν σοβαρές επιπλοκές και δεν μπορούν να συνέλθουν», ανέφερε ο Ντόριαν Τομπ, υπεύθυνος προγραμμάτων των Γιατρών χωρίς Σύνορα για τον Νίγηρα, στο περιοδικό «Χωρίς 100 Σύνορα».
Με βάση τους αριθμούς των θανάτων που έχουν καταγραφεί σε μελέτες θνησιμότητας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην διάρκεια εξάρσεων της ελονοσίας και του υποσιτισμού τα προηγούμενα χρόνια. οι Γιατροί χωρίς σύνορα βλέπουν μόνο το ένα έκτο των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια. Σημειώνεται, ότι πολλά από αυτά τα παιδιά πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλες ασθένειες.
«Το νοσοκομείο στη Μαγκάρια είναι η μόνη δομή υγείας σε μια περιοχή με πληθυσμό 700.000 ως 1.000.000 κατοίκους, από τους οποίου στο 20% είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Καθώς λοιπόν η εποχή της ελονοσίας είναι χειρότερη φέτος, δεν είναι τόσο περίεργο που έχουμε φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων μας. Το σύστημα υγείας στην περιοχή πάσχει από χρόνια υποχρηματοδότηση και στερείται μέσων, οργάνωσης, εκπαίδευσης και υποστήριξης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν οι κάτοικοι πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ακόμα κι αν διπλασιάζαμε την δυναμικότητα μας και πάλι δεν θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών κάτω των πέντε ετών στην κοινότητα», πρόσθεσε ο Τομπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελονοσία και ο οξύς υποσιτισμός συγκαταλέγονται στα συχνά προβλήματα, ενώ περίπου 112.300 ασθενείς θεραπεύτηκαν από ελονοσία το 2017.
Επίσης, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα έχουν στείλει στην περιοχή 243 εργαζόμενους υγείας προκειμένου να εξασφαλίζουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα τόσο εντός του νοσοκομείου όσο και έξω στην κοινότητα, όπου μια ομάδα λειτουργεί κινητές μονάδες ώστε τα παιδιά να έχουν φροντίδα πιο κοντά στο σπίτι τους. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή στο παιδιατρικό τμήμα απασχολούνται 594 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 485 είναι γιατροί και νοσηλευτές.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >