Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών «έσωσε» 1.600 επιχειρήσεις από πτώχευση και θα σώσει και χιλιάδες άλλες που ακολουθούν για να υποβάλλουν αίτηση, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ads

«Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, που μπήκαν στον εξωδικαστικός συμβιβασμός” target=”_blank”>εξωδικαστικό μηχανισμό, εάν δεν υπήρχε, θα είχαν κλείσει τώρα, θα είχαν πτωχεύσει. Και θα είχαν αφήσει πίσω χρέη, θα είχαν αφήσει πίσω ανέργους, θα είχαν αφήσει πίσω απλήρωτους προμηθευτές» τόνισε ο κ. Κουρμούσης και συνέχισε: «Αυτός ο εξωδικαστικός μηχανισμός έσωσε αυτές τις χίλιες εξακόσιες επιχειρήσεις και θα σώσει τις υπόλοιπες χιλιάδες που ακολουθούν στη σειρά. Οπότε, αυτό, φυσικά και θα δώσει μια θετική, ας το πούμε έτσι, πνοή στην οικονομία, αφού αυτές οι επιχειρήσεις επανέρχονται στην οικονομία και πληρώνουν τα χρέη, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους τους».

Ο κ. Κουρμούσης υπογράμμισε ότι ήδη αυτές οι 1.600 επιχειρήσεις έχουν κάνει τη ρύθμιση, έχουν ωφεληθεί και παραμένουν ενεργές, ενώ αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους έχουν κάνει άλλες 6.500 επιχειρήσεις και ακόμη 59 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να υποβάλλουν αίτηση.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» είπε ο κ. Κουρμούσης και πρόσθεσε :

Ads

«Από τη στιγμή που καταθέτεις την αίτηση, περίπου σε ένα, με ενάμιση μήνα, εάν είσαι μια μικρή εταιρία και έχεις χρέη ως τριακόσιες χιλιάδες ευρώ, μπορείς να ολοκληρώσεις τη διαδικασία και να πάρεις τα οφέλη, που είναι ως εκατόν είκοσι δόσεις για το δημόσιο, διακόσιες σαράντα δόσεις για τις τράπεζες και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε ποσοστό 85-95%».

Ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις, το Δεκέμβριο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών έγινε ακόμη πιο εύχρηστος, καθώς η διαδικασία για χρέη μέχρι πενήντα χιλιάδες ευρώ που ήταν σχετικά πιο εύκολη, πλέον επεκτείνεται για να περιλάβει και επιχειρήσεις, με μεγαλύτερες οφειλές μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Κουρμούσης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν στους μηχανισμούς προστασίας, είτε στο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη, είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τονίζοντας ότι αυτό δεν εμποδίζει να αξιοποιήσουν στο μέλλον και άλλα εργαλεία, εάν αυτά προκύψουν.