«Στο επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική “διευθέτηση” του χρέους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση μάλλον συμφωνούν στον στόχο αυτό και έχουν ως σύμμαχο το ΔΝΤ». Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή επί του σχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2018.

Ads

Στην έκθεσή του το Γραφείο χαρακτηρίζει αισιόδοξες τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού για ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2018, ενώ αναφέρει ότι η προσέγγισή τους προϋποθέτει τις αυστηρές προϋποθέσεις της ομαλής προόδου του προγράμματος και της επιστροφής στις αγορές. Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφέρει ότι «δεν θα είναι εύκολη ακόμα και αν υποθέσουμε ότι θα εισέλθουμε στο 2018 με τακτοποιημένες τις σχέσεις μας με τους θεσμούς».

Το Γραφείο καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει αν είναι σκόπιμο να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Σημειώνεται ωστόσο ότι «επηρεάζουν και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διοχετεύσει πόρους σε στόχους που έχουν για την ίδια πολιτική προτεραιότητα και οδηγούν στη δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων, ιδίως για τη μεταβατική περίοδο μετά τη λήξη του Μνημονίου».

Το Γραφείο, επίσης, αναφέρεται στην κοινωνική διάσταση και στις αναδιανεμητικές επιπτώσεις του κοινωνικού μερίσματος τις οποίες και χαρακτηρίζει κατανοητές μπροστά στην πίεση που δέχεται η κοινωνία αν και θεωρεί πιθανό να προκαλούνται δυσμενείς παρενέργειες για την ανάπτυξη καθώς, όπως σημειώνει, χρηματοδοτούνται κυρίως μέσω φόρων.

Ads

Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στην έκθεση μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι: «Πολλές αβεβαιότητες βαραίνουν τα φορολογικά έσοδα του 2018, όπως τα έσοδα των ΟΚΑ από ασφαλιστικές εισφορές και η έκταση της φορο – και εισφοροδιαφυγής. Άλλωστε η αρνητική πορεία των φορολογικών εσόδων το 2017 φαίνεται να συμβαδίζει με την επιφύλαξη για τα φορολογικά έσοδα του 2018. Στην πλευρά των δαπανών, αβεβαιότητες πηγάζουν από τον βαθμό πραγματοποίησης δαπανών που εκκρεμούν (π.χ. αποπληρωμής συντάξεων), την πορεία του προγράμματος επενδύσεων κ.α. Ειδικά για τις μελλοντικές δυσκολίες στις επενδύσεις, μας προβληματίζει το αμετάβλητο ύψος του ΠΔΕ το 2018 σε σχέση με το 2017».