Η στόχευση είναι προφανής, όπως και το παρασκηνιακό υπόβαθρο: Ο Πάνος Καμμένος εξαπολύει καθημερινά απασφαλισμένες – fake ή όχι, δεν έχει σημασία – χειροβομβίδες κατά της κυβέρνησης, απαιτώντας εδώ και τώρα λύση για να μην διαλυθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Η τακτική του είναι εξαιρετικά απλή, έχει ως αιχμήτο «σύνδρομο της γκαζόζας», και στηρίζεται στο μπλοκάρισμα του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης – άρα, και στην έμπρακτη αμφισβήτηση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας.
Εξ ου και πήρε θέση σήμερα πρωί-πρωί στον Σκάι, για να δηλώσει ότι αφού «ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές, εμείς θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή». Και να επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος είπε στον βουλευτή Αριστείδη Φωκά να… πάει να πιει γκαζόζα στο καφενείο και να μπλοκάρει στην επίμαχη συνεδρίαση το νομοσχέδιο ενίσχυσης του ΑΣΕΠ – για να καταλάβουν, όπως είπε ότι «δεν μπορούμε να απειλούμαστε εμείς με διάλυση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας».
Το κρεσέντο Καμμένου ολοκληρώθηκε με την κατάθεση ενός ακόμη «casus belli» και με την προειδοποίηση ότι εάν δεν διασωθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα, η κυβέρνηση «δεν θα κάνει παρέλαση».
Ως προς την πολιτική ουσία όλου αυτού του σόου, στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά πως η μετωπική επίθεση Καμμένου δεν ήρθε τυχαία σήμερα. Αύριο, όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε το πρωί, παραιτείται και παραδίδει οριστικά την έδρα του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Την θέση του θα καταλάβει ως επιλαχών ο Τέρενς Κουίκ και, με βάση τα ισχύοντα δεδομένα, δύο σενάρια υπάρχουν: Είτε ο Πάνος Καμμένος θα μείνει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα, είτε η κυβέρνηση θα μείνει χωρίς πλειοψηφία 151 στην Βουλή.
Δηλαδή, εάν ο Τέρενς Κουίκ μπει στην Βουλή ως ανεξάρτητος, όπως προεξοφλείται, η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ μένει με λιγότερα από πέντε μέλη που εξ αρχής εξελέγησαν με την «σημαία» του κόμματος και αυτομάτως διαλύεται. Εάν ο Τέρενς Κουίκ παραδώσει την έδρα του για να πάρει την θέση του η επόμενη, και «πιστή» στον Πάνο Καμμένο, επιλαχούσα Ελένη Σκλαβενίτη, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει διασφαλισμένη πλειοψηφία 151 ψήφων – άρα, το εν λόγω σενάριο αποκλείεται.
Ως εκ τούτων, οι τελευταίες ώρες ήταν πυκνές σε παρασκηνιακές ζυμώσεις και η επικρατέστερη – αυτήν την στιγμή τουλάχιστον – εκδοχή είναι μια «ελαστική» ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής που θα επιτρέψει στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει εν ζωή την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Μια τέτοια ερμηνεία – από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής – θα μπορούσε να λέει, κατά τις πληροφορίες από το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ότι το άρθρο 15 αποδέχεται την λειτουργία Κοινοβουλευτικών Ομάδων με κατώτατο όριο τους 5 βουλευτές ακόμη κι εάν αυτοί δεν είχαν εκλεγεί με το συγκεκριμένο κόμμα. Είναι μια ερμηνεία που θα «ενσωματώνει» ουσιαστικά τον, προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά στους ΑΝΕΛ ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δεν εξελέγη μαζί τους.
Εδώ, είναι ενδεικτικό πως αργά το απόγευμα κύκλοι του Πάνου Καμμένου διέρρεαν πως ο πολιτικός φίλος του αρχηγού των ΑΝΕΛ και νομικός Τάκης Μπαλτάκος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής καθηγητή Κώστα Μαυριά, και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι για την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν είναι απαραίτητο και οι πέντε βουλευτές που έχουν μείνει σε ένα κόμμα πρέπει να έχουν εκλεγεί στις εκλογές υπό τη δική του «σημαία».
Ως υποστηρικτική αυτής της ερμηνείας υποδείχθηκε από αρκετές πλευρές και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν».
To ερώτημα όμως που προκύπτει εδώ είναι διπλό: Αφενός, πώς μια τέτοια ερμηνεία του κανονισμού της Βουλής δεν θα αξιοποιηθεί από την αντιπολίτευση ως απόδειξη των ιρχυρισμών της για «σικέ διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και αφετέρου – και κυρίως – πως θα αιτιολογηθεί η διάσωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ όταν δεν έγινε το ίδιο και με το Ποτάμι, που επίσης διαλύθηκε λόγω αποχωρήσεων βουλευτών του για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας ακριβώς αυτά τα δύο ερωτήματα, συνιστούν υπομονή και επισημαίνουν ότι η αυριανή ημέρα θα έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >