Οι κοπιώδεις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους πράσινους για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία διακόπηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και θα επαναληφθούν το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσαν κορυφαία στελέχη των κομμάτων. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία είχε ορίσει προθεσμία ως τη 16η Νοεμβρίου για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών, συναίνεσε να παραταθούν. Οι διαπραγματευτές των κομμάτων θα επιστρέψουν για να συνεχίσουν την προσπάθεια να συγκροτηθεί ο συνασπισμός.

Ads

Εξερχόμενος από τις μαραθώνιες συνομιλίες, ένα από τα εξέχοντα στελέχη των συντηρητικών, ο Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο. Εάν δεν εξευρεθούν συμβιβασμοί για τις εναπομείνασες διαφορές, υπάρχει ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες, πρόωρες εκλογές. Αν αντιθέτως καταλήξουν εντέλει σε συμφωνία το Σαββατοκύριακο, τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση θα αρχίσουν να καταρτίζουν το «συμβόλαιο του συνασπισμού», το πολιτικό πρόγραμμα της τέταρτης κυβέρνησης υπό την Άγγελα Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να σχηματιστεί έως το αργότερο τα Χριστούγεννα.

«Πάμε στην παράταση», είπε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.

«Υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων, ειδικότερα στα ζητήματα της μετανάστευσης, του κλίματος και της οικονομικής πολιτικής», αναγνώρισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Ads

Πάντως, έκρινε ότι αυτές οι διαφορές «μπορούν να ξεπεραστούν» και διαβεβαίωσε ότι έγιναν «πολλά βήματα μπροστά». Ένα «τόσο ιστορικό σχέδιο», πρόσθεσε αναφερόμενος στον σχηματισμό του λεγόμενου συνασπισμού Τζαμάικα, «δεν πρέπει να αποτύχει επειδή δεν βρήκαμε μερικές ώρες» ακόμη για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες, συμπλήρωσε.

Η Άγγελα Μέρκελ αποχώρησε από το κτίριο όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις περί τις 04:45 (05:45 ώρα Ελλάδας) χωρίς να κάνει καμιά δήλωση.

Η Μέρκελ είχε ορίσει τη 16η Νοεμβρίου ως την προθεσμία για τον τερματισμό των λεγόμενων διερευνητικών συνομιλιών, σχεδόν δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής με μεγάλη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Εδώ και σχεδόν έναν μήνα, οι συντηρητικοί (CDU/CSU), το FDP και οι οικολόγοι, κόμματα με θέσεις που απέχουν πολύ, διεξάγουν συνομιλίες, στις οποίες έχουν υπάρξει αρκετές διαφωνίες, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η εφημερίδα Bild σχολίασε ότι για την καγκελάριο Μέρκελ, το διακύβευμα «δεν είναι απλά η επόμενη εντολή της» αλλά «η συνέχιση της πολιτικής της καριέρας», ενώ το περιοδικό Der Spiegel υπενθύμισε ότι «κανένας δεν θέλει» νέες εκλογές, καθώς εάν προκηρύσσονταν τέτοιες θα υπήρχε κίνδυνος να επωφεληθεί πάνω από όλους το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).