Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Στέλιος Ράλλης, εξέδωσε την ακόλουθη απάντηση:
«Η εφημερίδα “Καθημερινή” φιλοξένησε στο σημερινό της φύλλο (30/1/2019) άρθρο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Μανδραβέλη, με τίτλο “Μπλόκο από Ελεγκτικό Συνέδριο στον διαγωνισμό για την ψηφιακή υπογραφή”. Το δημοσίευμα, που αποτελεί συνέχεια παρόμοιων διαστρεβλωτικών -για τις δράσεις μας- άρθρων, τα οποία φιλοξενούνται στην εν λόγω εφημερίδα, αναφέρεται στο διαγωνισμό του έργου για την ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο, η οποία -αν και προβλεπόταν νομοθετικά από το 2001- υλοποιείται για πρώτη φορά τώρα και θα εξοικονομεί 380 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αφού σημειώσουμε την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του συντάκτη, ο οποίος δεν φρόντισε, ως όφειλε, να ζητήσει επίσημο σχολιασμό για το θέμα πριν τη δημοσίευση του άρθρου, παρά προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από ένα ελλιπές -ως προς τη στόχευση (προετοιμασία δημοσιεύματος) και τις πληροφορίες που ζητούσε- γραπτό μήνυμα προς το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και ενώ η εφημερίδα βρισκόταν πιθανόν σε διαδικασία εκτύπωσης, ενημερώνουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας:
1. Οι συμβάσεις που συνάπτουν τα Υπουργεία, εφόσον πληρούν τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας, βασικό εκ των οποίων και η αξία αυτών, υποβάλλονται σε προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το δε Υπουργείο ΨΗΠΤΕ τηρεί απαρέγκλιτα τις προβλέψεις της σχετικής νομοθεσίας και αυτό έπραξε στην περίπτωση του έργου “Υλοποίηση Κεντρικού Συστήματος Διακίνησης Εγγράφων, Δρομολόγησης και Διαλειτουργικότητας με απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές καθώς και Μηχανισμό Υποστήριξής του (helpdesk)”.
2. Δεν υπήρξε καμία “ιδιαίτερη σπουδή”, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεδομένου ότι ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τον ν. 4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών. Το τεύχος της προκήρυξης τέθηκε σε διαβούλευση στις 8 Μαΐου 2018. Έχουν μεσολαβήσει επτά (7) μήνες και ο σχετικός φάκελος υποβλήθηκε για έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις αρχές του 2019.
3. Εσφαλμένα αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι ο προϋπολογισμός του έργου μπορεί να ξεπεράσει τα 33 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 19,3 εκατ. ευρώ.
4. Το Ελεγκτικό Συνέδριο με την Πράξη 22/2019 δεν θέτει ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας επιλογής του αναδόχου του έργου. Ως εκ τούτου αυθαίρετα αναφέρεται ότι “η απόφαση 22/2019 του Ελεγκτικού Συνεδρίου […] επιβάλλει στο Υπουργείο ΨΗΠΤΕ να ακυρώσει τη διαδικασία επιλογής του αναδόχου του έργου”. Το Υπουργείο έχει ήδη δρομολογήσει την, προβλεπόμενη από το νόμο, διαδικασία “θεραπείας”.
5. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς περί “καρατόμησης” της Επιτροπής Αξιολόγησης του διαγωνισμού του έργου, επισημαίνεται ότι ο διορισμός και η αντικατάσταση των μελών των Επιτροπών διενεργούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους νόμους 2690/1999 και 4412/2016.
6. Ως προς τα δυο αλλά έργα, “Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ” (Var) και “Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης εντύπων” (Barcode), ενημερώνουμε ότι ουδέποτε ετέθη θέμα “αιτιάσεων κρατικών ενισχύσεων και παραβίασης κανόνων ανταγωνισμού”, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Οι ισχυρισμοί του δημοσιογράφου δεν τεκμηριώνονται και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Επιπροσθέτως, τα δύο έργα δε βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως εσφαλμένα αναφέρεται, αλλά σε φάση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως πριν το 2015 τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων δεν επενδύονταν σε σύγχρονα και παραγωγικά έργα, αλλά σε έργα κατακερματισμένα και παρωχημένα τεχνολογικά, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης των πολιτών.
Το σύγχρονο μοντέλο παραγωγής έργων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) βασίζεται στην ορθολογική χρήση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε επιτευχθεί τόσο η βιωσιμότητα των έργων όσο και η διαλειτουργικότητα των συστημάτων του Δημοσίου.
Αυτό ενοχλεί, προφανώς, όσους είχαν συνηθίσει ένα Δημόσιο που πλήρωνε αφειδώς δύο και τρεις φορές το ίδιο έργο πληροφορικής και προμηθευόταν παρωχημένα λογισμικά.
Η νέα προσέγγιση επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην ψηφιακή διαπλοκή.
Ανεξαρτήτως των αντιδράσεων, εμείς θα επιμείνουμε στον ανθρωποκεντρικό και ενιαίο σχεδιασμό των έργων ΤΠΕ εστιάζοντας στην μεγιστοποίηση της αποδοτικότητάς τους και στην εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >