Μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα πως πέθανε ο Μέγας Αλέξανδρος ή ακόμα κι αν δολοφονήθηκε. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έφυγε από τύφο, αλκοόλ ή από κάποιο δηλητήριο. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη η φοβερή στρατιωτική ιδιοφυΐα υπέκυψε σε μια σπάνια ασθένεια που τον άφησε παράλυτο για έξι ημέρες.

Ads

Πρόκειται για το σύνδρομο Guillain- Barré (GBS) μια νευρολογική διαταραχή που συνδέεται με σταδιακή μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Είναι αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας. Υπάρχει αδυναμία μετάδοσης νευρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, με άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των μυών και των αντανακλαστικών.

Η αναπνοή σταματάει, ο ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει και να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα εκείνη την περίοδο οι γιατροί να πιστέψουν ότι είναι νεκρός πριν φύγει από τη ζωή.  Αυτό γιατί η παράλυση στο σώμα του ενδεχομένως να είχε χαμηλώσει την ανάγκη για οξυγόνο και την εύκολη θέαση της αναπνοής κι έτσι οι σύντροφοί του πίστεψαν ότι είχε σταματήσει να αναπνέει, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε. Συνεπώς είναι πιθανό, ο αρχηγός της Μακεδονίας να ήταν ακόμα ζωντανός ενώ οι πιστοί στρατιώτες του προετοίμαζαν το σώμα του για ταφή το 323 π.Χ.

Η Katherine Hall, λέκτορας στο Dunedin School of Medicine της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσε τα ευρήματά της στο επιστημονικό The Ancient History Bulletin. Υποστηρίζει πως οι προηγούμενες μελέτες για τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου δεν ήταν αληθείς. «Θέλω να προκαλέσω ένα νέο ντιμπέιτ γύρω από το θέμα και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν και επικαιροποιηθούν τα βιβλία ιστορίας που καταγράφουν τον θάνατό του», δηλώνει η ίδια.

Ads

Η ομάδα της Hall παρακολούθησε τις αρχαίες αναφορές για τα συμπτώματα του Αλεξάνδρου, καθώς και τα σύγχρονα ιατρικά εγχειρίδια, για την έρευνά τους.

Η ασθένειά του λέγεται ότι ξεκίνησε μετά από μια τρελή νύχτα, την οποία κατανάλωσε τεράστια ποσότητα κρασιού.  Ο Μέγας Αλέξανδρος παραπονέθηκε για κόπωση και «γενικευμένους πόνους» το επόμενο πρωί, αλλά επέλεξε να τους ξεπεράσει με έξτρα αλκοόλ εκείνο το βράδυ. Μια μέρα αργότερα, είχε έντονους πόνους στην κοιλιά, ενώ εμφάνισε και υψηλό πυρετό.

Καθηλωμένος στο κρεβάτι, ο Μέγας Αλέξανδρος έχασε σταδιακά την ικανότητά του να κινείται και μπορούσε μόνο να ανοιγοκλείνει τα μάτια του σε μόλις οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του. Την ενδέκατη μέρα, ανακοινώθηκε ότι ήταν νεκρός, αν και το προσωπικό ισχυρίστηκε ότι παρέμεινε υγιής πνευματικά μέχρι το τέλος.

Σύμφωνα με την Hall τα συμπτώματα του Αλέξανδρου ταιριάζουν με την νευρολογική διαταραχή του συνδρόμου Guillain-Barré (GBS). Η ασθένεια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτεθεί στο νευρικό του σύστημα, παραλύοντας σταδιακά το θύμα. Επηρεάζει ένα στους 100.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ σήμερα.

Η Hall υποστηρίζει ότι το GBS θα εξηγούσε την παράλυση του, που πρώτα χτύπησε τα πόδια και τα χέρια του και μετά την ομιλία. Παράλληλα, η ασθένεια, που προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη στο στομάχι, δεν επηρεάζει τον εγκέφαλο, πράγμα που ταιριάζει με τις αναφορές για την πνευματική διαύγεια του Αλέξανδρου.

Η νέα διάγνωσή αυξάνει τις πιθανότητες ο Αλέξανδρος να ήταν ακόμα ζωντανός όταν θάφτηκε. Εκείνη την εποχή, οι γιατροί δεν χρησιμοποίησαν τον παλμό για να ελέγξουν αν είναι κάποιος ζωντανός, αλλά μόνο την αναπνοή. Η παράλυση θα περιορίσει σταδιακά τους αναπνευστικούς μύες του Αλέξανδρου μέχρι η αναπνοή του να είναι τόσο ασθενής που οι γιατροί δεν θα μπορούσαν να εντοπίσουν την κίνηση του στήθους του.

Οι προηγούμενες θεωρίες δεν έχουν εξηγήσει επαρκώς το γεγονός του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σύνολό του, αλλά και γιατί το σώμα του δεν έδειξε σημάδια αποσύνθεσης για έξι ολόκληρες μέρες αφού απεβίωσε. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, αυτό αποδείκνυε το γεγονός ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν θεός, αποδίδοντας την εξήγηση του θανάτου του σε μεταφυσικές θεωρίες.

Η θεωρία της Χολ επιχειρεί ωστόσο να δώσει μια επιστημονική εξήγηση.