Εκατοντάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οι οικογένειες τους μπόρεσαν να εγκαταλείψουν ανενόχλητοι και κάτω από το βλέμμα των ΗΠΑ και των δυνάμεων του συνασπισμού της, τη «φλεγόμενη» Ράκα, λίγο πριν από τη λήξη της πολιορκίας της πρωτεύουσας του ψευδοκράτους του ΙΚ, μετά από συμφωνία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη μάχη για τον έλεγχο της συριακής πόλης.

Ads

Με σκοπό να δώσουν τέλος στην ατελείωτη αιματοχυσία που μετέτρεψε τη Ράκα σε μία ισοπεδωμένη «πόλη-φάντασμα», τοπικοί αξιωματούχοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) προχώρησαν στην αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη τζιχαντιστική οργάνωση, οργανώνοντας ένα κομβόι φορτηγών να τους μεταφέρει μακριά από τη συριακή συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα σε περιοχές που η ασφάλεια τους δεν θα απειλείται.

Τα φορτηγά που αναχώρησαν από την πόλη στις 12 Οκτωβρίου, μετέφεραν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο ανθρώπινο φορτίο, το οποίο περιελάμβανε διαβόητους ντόπιους τζιχαντιστές και ξένους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι στη Συρία και πέρα από αυτή. Το «βρώμικο μυστικό» της Ράκα, όπως το ονομάζει το ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, εγείρει πολλά ερωτήματα αναφορικά με τον κίνδυνο που μπορεί να συνιστούν αυτοί οι μαχητές για τον έξω κόσμο, μερικοί εκ των οποίων, σύμφωνα με μαρτυρίες, έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα.

Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, είχε κάνει λόγο για «πόλεμο εξόντωσης» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους τον Μάιο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν τους ξένους μαχητές να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, οι οδηγοί των οχημάτων που μετέφεραν τους τζιχαντιστές έχουν διαφορετική άποψη. «Υπήρχε μεγάλος αριθμός ξένων. Γαλλία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, Κίνα, Τυνησία, Αίγυπτος…», ανέφερε συγκεκριμένα ένας από τους οδηγούς, ένω άλλοι ανέφεραν διάφορα ονόματα πολλών εθνικοτήτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει ένας από τους οδηγούς, σε καθένα από τα πενήντα φορτηγά και δεκατρία λεωφορεία που συμμετείχαν στην απομάκρυνση του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη, αντιστοιχούσαν τρεις με τέσσερις ξένοι μαχητές, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής κακοποιούσαν και απειλούσαν τους οδηγούς, αποκαλώντας τους «γουρούνια» και «απίστους».

Ads

Παρότι ο εκπρόσωπος του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, δήλωσε ότι μόνο τέσσερις μαχητές εγκατέλειψαν την πόλη, και παρότι οι SDF αρνούνται την ύπαρξη της συμφωνίας, οι διακινητές στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας συμφωνούν με τους παραπάνω ισχυρισμούς των οδηγών. «Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν την Ράκα, θέλοντας να περάσουν στην Τουρκία. Μόνο αυτή την εβδομάδα, επέβλεψα το παράνομο πέρασμα είκοσι οικογενειών», δήλωσε ένας διακινητής, τονίζοντας ότι οι περισσότερες αποτελούνταν από ξένους και μόνο λίγες από Σύριους. «Μερικοί μιλούσαν γαλλικά, άλλοι αγγλικά, άλλοι σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα», προσέθεσε.

Mεταξύ των ξένων μαχητών υπήρχαν και κορυφαία «στελέχη» του ΙΚ, τα οποία ωστόσο χρησιμοποίησαν τις δικές τους μεθόδους διαφυγής. «Αυτοί οι ξένοι που έχουν υψηλές ιεραρχικά θέσεις στην οργάνωση, διαθέτουν τα δικά τους δίκτυα διακινητών», ανέφερε ένας άλλος παράνομος διακινητής, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούν τα ίδια δίκτυα που κατάφεραν να τους «χώσουν» στη Συρία.

Η σκέψη του τι μπορεί να σημαίνει μία πιθανή διάχυση ξένων μαχητών πίσω στις χώρες προέλευσης τους προκαλεί τρόμο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός νεαρού Γάλλου υπήκοου που πολεμούσε στις τάξεις μίας αμιγώς γαλλικής ομάδας του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα, ο οποίος την εγκατέλειψε πριν την τελική πολιορκία: «Υπάρχουν κάποιοι Γάλλοι αδερφοί από την ομάδα μου που έφυγαν για τη Γαλλία με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μία μέρα, η οποία θα ονομαστεί “μέρα ξεκαθαρίσματος λογαριασμών”». 

Πηγή: BBC / Μετάφραση: Καθημερινή