Ολοένα και περισσότερες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας και χρησιμοποιούν προς όφελός τους τα social media με στόχο τη χειραγώγηση των πολιτών. 

Ads

Αυτό αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Freedom House στην έκθεσή της «Freedom on the Net» (Ελευθερία στο Διαδίκτυο) που διεξήχθη σε συνολικά 65 χώρες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Από τις 60 χώρες, οι 30 χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 2017 για να παραποιήσουν πληροφορίες, έναντι 23 την προηγούμενη χρονιά, σημειώνει η Freedom House, στην έκθεσή της, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τους αντιφρονούντες στο διαδίκτυο, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι κυβερνήσεις αυτές χρησιμοποίησαν πληρωμένους σχολιαστές, τρολ ή bots (αυτόματους λογαριασμούς) ή ακόμη και ψεύτικους ειδησεογραφικούς ιστότοπους για να επηρεάσουν τους πολίτες. 

Ads

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τακτικές αυτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης μέσω του Διαδικτύου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών σε τουλάχιστον 18 χώρες στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, συμπεριλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Η χρήση πληρωμένων αρθρογράφων και πολιτικών bots για τη διάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκίνησε αρχικά από την Κίνα και τη Ρωσία, όμως τώρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο», εξήγησε ο Μάικλ Αμπράμοβιτς, πρόεδρος του Freedom House.

Το 2017 αποτέλεσε την έβδομη συνεχόμενη χρονιά που περιορίστηκε η ελευθερία στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την οργάνωση.