Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, ή αλλιώς νεανικός διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τον τοκετό, ο λεγόμενος διαβήτης κυήσεως, ως επί το πλείστον, υποχωρεί. Δεν συνέβη, όμως, αυτό στη περίπτωση της Σοφίας Κατσάτου.

Ads

Αφού γέννησε το γιο της, μπήκε στο “μήνα μέλιτος” του διαβήτη (honeymoon phase), γεγονός που την έκανε να νομίζει ότι “το ζάχαρο εξαφανίσθηκε” από τον οργανισμό της. Πρόκειται για μια περίοδο της πάθησης όπου τα επίπεδα σακχάρου βρίσκονται σε πολύ καλές τιμές, δημιουργώντας την αίσθηση ότι ο διαβήτης “πέρασε” αλλά αυτό οφείλεται στο ότι το πάγκρεας συνεχίζει να παράγει ακόμα λίγη ινσουλίνη, κάτι που, όμως, σταδιακά σταματά.

Δεν ήταν όμως αυτή η πραγματικότητα. Η πάθηση της “ξαναχτύπησε” την πόρτα,  όταν σε ένα οικογενειακό ταξίδι στη Σκωτία εμφάνισε πολυδιψία, πολυουρία και κούραση, από τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη. Επέστρεψε στην Ελλάδα και οι εξετάσεις έδειξαν αυτό που ούτε να φανταστεί δεν ήθελε. Νεανικό διαβήτη.

Από την αρχή, όμως, η Σοφία Κατσάτου, το αντιμετώπισε μαχητικά και με πείσμα. “Αδιαμφισβήτητα, πέρασα περίοδο πένθους διότι κανένας δεν μαθαίνει ότι είναι διαβητικός και χαίρεται. Όμως, είπα ότι θα αλλάξω, για μένα, τον κόσμο του διαβήτη. Αυτός είναι και ο λόγος που το επικοινωνώ γιατί, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα το να λες ότι είσαι διαβητικός είναι ταμπού και αυτό πρέπει  να σταματήσει”, υπογραμμίζει η ίδια.

Ads

Το πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης, που τα άτομα με διαβήτη πρέπει να εντάξουν στη ζωή τους, δεν αποτέλεσε μεγάλη αλλαγή για την ίδια διότι πάντοτε ακολουθούσε ένα πειθαρχημένο τρόπο ζωής. Ωστόσο, “αυτό που με δυσκόλεψε ήταν να υπολογίζω πόσο πρέπει να φάω για να ξέρω πόσες ενέσεις την ημέρα θα κάνω. Κατά κύριο λόγο, το να εκπαιδευθώ στο διαβήτη”.

image

Και ενώ η Σοφία Κατσάτου απέκτησε αυτόν τον “δύστροπο” συνοδοιπόρο που της έκανε τη ζωή λίγο πιο περίπλοκη, ένας άλλος πιστός και γλυκός φίλος θα γινόταν σύμμαχος της στη μάχη κατά του διαβήτη. Η Sugar, ο πρώτος σκύλος ειδοποίησης διαβήτη στην Ελλάδα.

“Πάντα θέλαμε να πάρουμε σκύλο. Έτσι, μετά την διάγνωση του διαβήτη, ο σύζυγος μου  Βασίλης Μπορομπόκας, που είναι επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων, έκανε έρευνα  για τα σκυλιά ειδοποίησης διαβήτη. Το κόστος αγοράς τους ήταν απαγορευτικό για εμάς, οπότε αποφάσισε να εκπαιδευθεί ο ίδιος και με τη σειρά του να εκπαιδεύσει τον σκύλο μας στη βασική υπακοή, την όσφρηση και τον διαβήτη. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο εκπαιδευτής και ο διαβητικός με το σκύλο ώστε να μπορέσει να τον μάθει να ανιχνεύει με τη μυρωδιά τα επίπεδα σακχάρου του ανθρώπου και με ένα κατάλληλο σινιάλο που θα έχει μάθει από τον εκπαιδευτή του να προειδοποιεί τον διαβητικό ιδιοκτήτη του έγκαιρα, προλαμβάνοντας, έτσι, τυχόν υπογλυκαιμικό επεισόδιο”, μας εξηγεί η κυρία Κατσάτου.

image

Πράγματι, μετά από ένα χρόνο, η Sugar άρχισε να προειδοποιεί την ιδιοκτήτρια της. Πώς; Απλά, την σκουντάει στο πόδι με τη μουσούδα της και τότε η ίδια καταλαβαίνει ότι πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. “Με βοήθησε να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο στις υπογλυκαιμίες γιατί συγκρατώ πότε με έχει σκουντήξει και καταλαβαίνω ποια λάθη έχω κάνει”.
Θέλοντας να ανοίξει ένα δρόμο που θα βοηθήσει στο μέλλον άτομα με διαβήτη στη χώρα μας, η κυρία Κατσάτου αιτείται, μέσω και του συλλόγου νέων με διαβήτη, της πιστοποίησης της Sugar ώστε να μπορεί να την έχει μαζί της σε δημόσιους χώρους.

Σήμερα, στην Ελλάδα, περίπου το 12% του πληθυσμού ζει με το διαβήτη, τη στιγμή που τη δεκαετία του ’70  το ποσοστό αυτό άγγιζε μόλις το 3%. Και αυτό ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Τζάνειου, Λαϊκού και Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πειραιά  το 40% των ατόμων με διαβήτη παραμένουν αρρύθμιστοι, με όριο ρύθμισης γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 7%.

Πηγή: news247.gr