Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου που προωθεί η ΕΕ.

Ads

Με διαδικασίες εξπρές και με τον πλέον απλοποιημένο τρόπο θα πρέπει να γίνεται η επανένωση των οικογενειών προσφύγων βάσει των αλλαγών που προτείνει η ΕΕ σε διατάξεις της συνθήκης του Δουβλίνου.

Μάλιστα, η Σουηδή ευρωβουλευτής Σεσίλια Μάλστρομ που ηγείται της ομάδας που προτείνει τις αλλαγές, παρομοίασε τη διαδικασία με την εφαρμογή γνωριμιών Tinder.

«Αν είχε εφαρμοστεί η παρούσα Συνθήκη του Δουβλίνου, αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε επεξεργαστεί σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου και οι υπόλοιπες 27 χώρες δεν θα έκαναν τίποτα» δήλωσε η Σεσίλια Μάλστρομ.

Ads

Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που φτάνουν. Όμως από ένα σημείο και μετά θα τίθεται σε ισχύ ο λεγόμενος διορθωτικός μηχανισμός κατανομής.

Έντονες είναι οι ανησυχίες του Έλληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για το τι μέλει γενέσθαι μετά το τέλος του πολέμου στη Συρία.

«Όταν ηττηθεί ο ISIS θα υπάρξουν πολλοί εγκληματίες του ISIS οι οποίοι θα καταφύγουν, για να αποφύγουν τις τιμωρίες που τους περιμένουν και θα έρθουν ή στην Ελλάδα ή στη Βουλγαρία ή στην Ιταλία και θα μείνουν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ιταλία» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Τι προβλέπει το σχέδιο που προωθεί η ΕΕ

Tο αναθεωρημένο σχέδιο έχει στόχο την βελτίωση των κανόνων που ισχύουν με την εισαγωγή ενός «διορθωτικού μηχανισμού κατανομής» σε περίπτωση επιβάρυνσης μεμονωμένων κρατών μελών και την πανευρωπαϊκή αυτόματη καταχώρηση των αιτούντων άσυλο.

Στην περίπτωση που χώρες μέλη αρνηθούν την συμμετοχή τους, θα πρέπει να καταβάλουν 250.000 ευρώ ως «εισφορά αλληλεγγύης».

Ο αυτόματος μηχανισμός θα τίθεται σε ισχύ σε καταστάσεις κατά τις οποίες «τα κράτη μέλη έρχονται αντιμέτωπα με δυσανάλογη πίεση, ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική κατανομή μεταξύ των κρατών μελών», όπως αναφέρει το σχέδιο, το οποίο περιήλθε σε γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Επίσης, το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για θέματα Ασύλου (EASO) πρόκειται να μετατραπεί σε «Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου», η οποία θα είναι στο εξής αρμόδια για την πλήρως αυτοματοποιημένη καταγραφή των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ με δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, αλλά και την αυτόματη κατανομή των προσφύγων όταν ξεπερνούν το όριο των δυνατοτήτων μιας χώρας μέλους.