Αυτή η φωτογραφία με τίτλο «Η κόλαση είναι εδώ» κέρδισε το πρώτο βραβείο στον κορυφαίο διαγωνισμό φωτογραφίας του περιοδικού Sancturary της Ασίας.
Πρόκειται για μία φωτογραφία που δείχνει ένα ελεφαντάκι τυλιγμένο στις φλόγες με την μητέρα του, να προσπαθούν να γλιτώσουν από τους αγριεμένους κατοίκους που τους επιτίθενται με φωτιές.
Το σοκ του μικρού ελέφαντα είναι ολοφάνερο στο πρόσωπο του και καταγράφηκε από την κάμερα του φωτογράφου και νικητή του διαγωνισμού, Μπιπλαμπ Χάζρα. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε παραλαμβάνοντας το βραβείο ότι «αυτού του είδους η ταπείνωση είναι ρουτίνα» στην ανατολική Ινδία.
Ειδικότερα η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Bankura της Δυτικής Βεγγάλης, όπου η αντιπαράθεση του άγριου ελέφαντα με τον άνθρωπο είναι μια διαδεδομένη πρακτική.
Σημειώνεται, ότι η Ινδία είναι το σημαντικότερο καταφύγιο για τον ασιατικό ελέφαντα καθώς φιλοξενεί πάνω από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους. Όμως, αυτό ακριβώς οδηγεί στη βαρβαρότητα των ανθρώπων καθώς οι ζωτικοί τόποι των ελεφάντων και οι διαδρομές τους εξακολουθούν να καταστρέφονται.
Ο Μενάκ Μαζούμντερ, κάτοικος της επαρχίας της Δυτικής Βεγγάλης, σχολίασε στο BBC ότι οι χωρικοί «ευθύνονται για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, κακομεταχειρίζονται τους ελέφαντες και τους υποβάλουν σε φριχτά βασανιστήρια». Πρόσθεσε ότι «οι ελέφαντες προκαλούν πολλές φορές ζημιές και καταστροφές στις καλλιέργειες, στα χωράφια των αγροτών και ενίοτε σκοτώνουν αθώους ανθρώπους».
Ο Hazra θυμάται ότι ο μικρός ελέφαντας ούρλιαζε και βρισκόταν σε «σύγχυση» καθώς έφευγε, προσθέτοντας: «Για αυτά τα έξυπνα, ευγενικά, κοινωνικά ζώα που έχουν περιπλανηθεί σ΄αυτή τη γη για αιώνες, η κόλαση είναι τώρα και εδώ».
Αν και στην αρχή ο φωτογράφος είχε πει ότι πως είναι άγνωστη η τύχη των ζώων, μετά ανακάλεσε αναφέροντας πως οι δύο ελέφαντες επιβίωσαν από την επίθεση των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >