Τα Paradise Papers και τα ελληνικά ονόματα των φορολογικών παραδείσων αλλάζουν και καθορίζουν από σήμερα την δημόσια ατζέντα, με όλα τα μηνύματα να παραπέμπουν σε μια εξαιρετικά σκληρή αναμέτρηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο της πολιτικής ηθικής.
Τα στοιχεία για τους 130 έλληνες – φυσικά πρόσωπα και εταιρίες – που βρίσκονται στις λίστες των ανά τον κόσμο offshore ερευνώνται ήδη και αξιολογούνται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η δημοσιοποίησή τους αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας.
Μαζί, αναμένεται και η μεταφορά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο πεδίο της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και των αθέμιτων πρακτικών πλουτισμού, καθώς οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην λίστα βρίσκονται και πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς.
Τα χθεσινά μηνύματα του κυβερνητικού εκπροσώπου προϊδεάζουν ήδη για ενδεχόμενη εμπλοκή προσώπων που σχετίζονται με την Νέα Δημοκρατία, ενώ στην ίδια κατεύθυνση έδειξε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου λέγοντας ότι η πληροφόρηση που έχει από τις Βρυξέλλες δείχνει ότι η υπόθεση αγγίζει και το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τον όλο θόρυβο, δε, τροφοδότησε περαιτέρω η ίδια η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, εμφανιζόμενη εξ αρχής σε αμυντική θέση και επιχειρώντας να διαχωρίσει εκ προοιμίου τις υποθέσεις φοροδιαφυγής σε «νόμιμες» και μη.
«Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες, τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να χτίσει την υπερασπιστική της γραμμή», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «Διαβεβαιώνουμε ότι το σύνολο των ονομάτων θα ελεγχθεί εξονυχιστικά. Αν η ΝΔ μπορεί να διαφωτίσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις, την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα… Η ΝΔ πρέπει να δώσει απαντήσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να ερευνήσει όλα τα ονόματα. Η ΝΔ πρέπει να μας πει τι φοβάται».
Την ίδια ώρα, άλλες κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν ότι η ΝΔ καταφεύγει ήδη στην αμυντική γραμμή του «νόμιμου και ηθικού», προσπερνώντας το γεγονός ότι, έστω και εντός των νομότυπων πλαισίων, η πρακτική των offshore και της φοροαποφυγής σημαίνει απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων σε φόρους και σε δημόσια έσοδα.
Ακριβώς γι αυτό το θέμα κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης ζητώντας στοιχεία «για το μέγεθος της ζημίας στην οικονομία της ΕΕ από τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή» και δίνοντας παράλληλα το στίγμα για το που θα κινηθεί η πολιτική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα.
Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες τα 130 ελληνικά ονόματα που εντοπίστηκαν στα Paradise Papers συνδέονται με 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ στους «φορολογικούς παραδείσους» που επιλέγουν Έλληνες περιλαμβάνονται οι Μάλτα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπέιντος, Βερμούδες, Νήσοι Κουκ, Ντομίνικα, Λαμπουάν, Νησιά Μάρσαλ, Νησί Νέβις, Αγία Λουκία.
Στα ονόματα που αναφέρονται στα αρχεία εκτός από πρόσωπα που σχετίζονται με πολιτικούς, εντοπίστηκε ακόμη μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και πρόσωπα που έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >