Δύο νεαρά κορίτσια μεταμφιέζονταν και προσποιούνταν ότι ήταν αγόρια για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να συνεχίσουν την επιχείρηση του πατέρα τους, ο οποίος ήταν πολύ άρρωστος για να εργαστεί.
Η Jyoti Kumari, ηλικίας 18 ετών και η 16χρονη αδελφή της Neha, ανέλαβαν το κουρείο του πατέρα τους στο αγροτικό χωριό Uttar Pradesh της Ινδίας, όταν αυτός αρρώστησε το 2014. Το κουρείο είχε αρχικά κλείσει, αλλά ήταν η μοναδική πηγή εισοδήματος της οικογένειας, οπότε τα κορίτσια προσπάθησαν να μάθουν τη δουλειά και να πάρουν τη θέση του.
«Στους πελάτες φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα η ιδέα ότι τους κουρεύουν ή τους ξυρίζουν κορίτσια, ενώ υπήρχαν και πολλοί που δεν μας συμπεριφέρονταν καλά. Έτσι αποφασίσαμε να αλλάξουμε την εμφάνιση μας για να μοιάζουμε με αγόρια», ανέφερε η Jyoti στον Guardian.
Τα κορίτσια έκοψαν τα μαλλιά τους κοντά, φόρεσαν βραχιόλια από ανοξείδωτο χάλυβα που χρησιμοποιούν μόνο άνδρες και υιοθέτησαν τα αρσενικά ονόματα Deepak και Raju. Πολλοί από τους κατοίκους του χωριού, που δεν ξεπερνούν τους 100, ήξεραν την πραγματική τους ταυτότητα, αλλά για τα επόμενα χρόνια, οι περισσότεροι πελάτες από τα γύρω χωριά δεν είχαν ιδέα για τη μεταμφίεση τους.
Τα δύο κορίτσια κέρδιζαν τουλάχιστον 400 ρουπίες ημερησίως από την επιχείρηση, ποσό αρκετό για να πληρώσουν για τη θεραπεία του πατέρα τους και να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια. «Αντιμετώπισα πολλά προβλήματα όταν ξεκινήσαμε τη δουλειά το 2014», είπε η Neha. «Κάποιοι στο χωριό μας χλευάζανε, αλλά τους αγνοήσαμε και εστιάσαμε στην δουλειά μας αφού δεν είχαμε άλλη επιλογή».
Το κατάστημα άνοιγε μόνο το απόγευμα, ώστε να να μπορούν οι δύο έφηβες να πηγαίνουν στο σχολείο. Σήμερα η Jyoti έχει πλέον αποφοιτήσει και η Neha εξακολουθεί να σπουδάζει.
Καθώς τα χρόνια έχουν περάσει, έχουν αποκαλύψει την πραγματική τους ταυτότητα στους περισσότερους πελάτες. «Τώρα έχουμε κερδίσει αρκετή εμπιστοσύνη και δεν φοβόμαστε κανέναν», πρόσθεσε η Neha. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων έρχεται να εξακριβώσει αν είμαστε πραγματικά κορίτσια».
Μάλιστα όταν μια δημοσιογράφος από την κοντινή πόλη Gorakhpur δημοσίευσε την ιστορία των κοριτσιών στην εφημερίδα Hindi την περασμένη εβδομάδα, κυβερνητικοί αξιωματικοί τις τίμησαν για την γενναία τους πράξη. «Είναι μια εξαιρετική ιστορία για το πώς μπορεί κανείς να επιβιώσει κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες», δήλωσε ο αξιωματούχος Abhishek Pandey. «Οι μικρές αδελφές είναι η έμπνευση για την κοινωνία και η ιστορία τους πρέπει να ειπωθεί στον κόσμο».
Από τη μεριά του ο πατέρας των κοριτσιών, Dhruv Narayan, δήλωσε: «Δεν μου αρέσει καθόλου που χρειάζεται να δουλεύουν από τόσο μικρές, αλλά είμαι πολύ περήφανος για τις κόρες μου. Έσωσαν την οικογένεια μου που είχε οικονομικά προβλήματα».
Τα κορίτσια δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δουλεύουν το κουρείο στο χωριό Banwari Tola, το οποίο έχει γίνει γνωστό από τότε που η ιστορία τους δημοσιεύθηκε σε τοπικές εφημερίδες. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι οι περισσότεροι πελάτες ευαισθητοποιήθηκαν από την ιστορία τους.
Οι περισσότερες γυναίκες στην επαρχία της Ινδίας εργάζονται είτε σε αγροκτήματα είτε από στα σπίτια τους, ράβοντας ρούχα ή συσκευάζοντας τρόφιμα. Συνήθως εργάζονται ξεχωριστά από τους άνδρες, ενώ η εργασία σε ανδρικό κουρεία είναι αδιανόητη, ειδική σε συντηρητικές αγροτικές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ινδίας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλο και λιγότερες γυναίκες απασχολούνται τις δύο τελευταίες δεκαετίες, παρά την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στην «ποινή γάμου», καθώς πολλές γυναίκες αφήνουν την εργασία τους όταν παντρεύονται, είτε επειδή τους το ζητά ο σύζυγος είτε επειδή δεν μπορούν να «αντεπεξέλθουν» στις δουλειές του σπιτιού.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >